Wysłany: 2018-07-28, 17:32 Zapalniczka w bagazniku
Witam.W loganie 1 sedan postanowilem zainstalowac dodatkowe gniazdo zapalniczki,podlaczylem sie pod oswietlenie bagaznika ,tzn zabralem plus a mase osobno (karoseria) niestety po jakims czasie napiecie zanika a pojawia sie dopiero jak otworze bagaznik.Gdzie sie podlaczyc zeby nie zanikalo a zeby nie ciagnac plusa z akomulatora?
Wysłany: 2018-07-30, 06:50 Re: Zapalniczka w bagazniku
Seba napisał/a:
Witam.W loganie 1 sedan postanowilem zainstalowac dodatkowe gniazdo zapalniczki,podlaczylem sie pod oswietlenie bagaznika ,tzn zabralem plus a mase osobno (karoseria) niestety po jakims czasie napiecie zanika a pojawia sie dopiero jak otworze bagaznik.
Łączenie obwodu oświetleniowego z gniazdem zapalniczki, to stanowczo nie jest dobry pomysł. Zapalniczka potrzebuje obwodu przygotowanego na znacznie większe obciążenie, niż to z obwodu oświetlenia.
Podpięcie się do przedniej zapalniczki jest całkiem dobrym pomysłem, choć na pewno ktoś tu stwierdzi, że to "druciarstwo". I radzę użyć grubych przewodów.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2018-07-30, 09:35 Re: Zapalniczka w bagazniku
Lajkonik napisał/a:
Podpięcie się do przedniej zapalniczki jest całkiem dobrym pomysłem, choć na pewno ktoś tu stwierdzi, że to "druciarstwo". I radzę użyć grubych przewodów.
Nie wiem czy nie szybciej będzie z akumulatora prosto. Przynajmniej u mnie - kabelki w przedniej zapalniczce są tak krótkie, że nie można gniazda wyjąć bez rozbierania tunelu. Przelotki w karoserii mają taki zapas miejsca, że jeszcze kilka przewodów wejdzie bez problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum