Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-30, 07:32
Pewnie masz je "zagłuszone " , piszczyk pewnie przylega za bardzo do jakiegoś elementu lub jest zaklejony. Ja znów mam drugi sygnalizator w klapie i musiałem go zaklejać bo "ryczał" niemiłosiernie. może przycisz radio to usłyszysz
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: XII 2016
Wysłany: 2018-08-30, 13:28
Hej. NIe wiem jakiego typu masz "fabryczne" czujniki. Ja mam takie dokładane w ASO, już w momencie odbioru samochodu. U mnie w bagażniku jest taki głośniczek/pipczek. Z jego boku jest regulacja głośności - OFF/CICHO/GŁOŚNO. Taki typowy suwaczek to przesunięcia palcem. Polecam pomacać, może w tym rzecz
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-30, 17:27
MarekZawadzki napisał/a:
Hej. NIe wiem jakiego typu masz "fabryczne" czujniki. Ja mam takie dokładane w ASO, już w momencie odbioru samochodu. U mnie w bagażniku jest taki głośniczek/pipczek. Z jego boku jest regulacja głośności - OFF/CICHO/GŁOŚNO. Taki typowy suwaczek to przesunięcia palcem. Polecam pomacać, może w tym rzecz
To zapodaj dokładnie koledze gdzie go masz, może ma podobny.
Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2018-08-30, 19:59
Oryginalnie jest buzer, bez regulacji manualnej głośności, jak u kolegi MarekZawadzki.
Fabrycznie głośność ustawiona jest na 4, można zwiększyć do 6, i dodatkowo zmienić rodzaj dźwięku (częstotliwość) w CLIP
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: XII 2016
Wysłany: 2018-08-31, 07:14
U mnie ten głośniczek/pipczek jest w bagażniku, na wysokości mniej więcej lampy po lewej stronie. Namierzenie go w każdym aucie to raczej nie problem - po prostu słychać skąd piszczy. Pewnie każdy serwis montuje to w innym miejscu, ale jest to mocno widoczne
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-08-31, 12:54 Re: Fabryczne czujniki cofania za ciche
kulek napisał/a:
Jak można podgłośnić dzwięk z fabrycznych czujników cofania?. Stanowczo jest za cichy w porównaniu z innymi samochodami.
W lodgy byl tez strasznie cichy.
Przenioslem go do slupka nad pasami bezpieczenstwa po stronie kierowcy.
Oczywiscie wszystko ladnie schowane i duzo lepiej go slychac.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Wracam z tematem czujników parkowania - może ktoś coś doradzi...
Więc tak - mam w zderzaku wiązkę 240154070R (wraz z 4 czujkami 284375765R).
Instalacja w aucie (fabrycznie bez modułu parkowania) okazało się, że jest - bez problemu podpiąłem wiązkę z czujkami do kostki w aucie.
Dokupiłem i podpiąłem do instalacji:
- sterownik PDC 259906502R
- głośniczek 256509418R
Kupiłem też przycisk deaktywacji 284487915R (ale tu nie mogę doszukać się wiązki kabli do podpięcia) - czyli na razie nie jest podłączony.
I taki zestaw: czujniki, sterownik, głośnik - nie chce działać
Czy PDC wymaga aktywacji CLIPem?
Czy z czym jest jeszcze problem?
W moich czujnikach Parktronic które kiedyś założyli mi w ASO za 8 stów popsuł się wyświetlacz - najpierw nie pokazywał jednej linii, a teraz już cała druga cyfra praktycznie jest nieczytelna. Co ciekawe jak był przymrozek, to wszystko działało
Napisałem do producenta czy można dokupić sam wyświetlacz, i za ile.
A może da się to jeszcze uratować?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-08, 07:47
Gasnik napisał/a:
Napisałem do producenta czy można dokupić sam wyświetlacz, i za ile.
A może da się to jeszcze uratować?
Jeżeli reaguje na zmianę temperatury to na 90% jedynym problemem jest jakiś brak styku wewnątrz układu i rzecz jest do poprawienia przez elektronika, najprawdopodobniej bez konieczności wymiany czegokolwiek.
Spróbuj ponaciskać na obudowę w różnych punktach wtedy gdy nie wyświetla wszystkiego i zobacz czy coś się wtedy zmienia.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-10-08, 07:51, w całości zmieniany 2 razy
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 126 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2018-10-21, 11:43
Przynajmniej u mnie oryginalny buzer ma możliwość regulacji głośności, jest na nim przycisk, kolejne przyciśnięcia powodują stopniowe zmniejszenie głośności, przytrzymanie dłużej przycisku powoduje powrót do maksymalnej głośności.
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Maj 2018 Posty: 126 Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2018-10-21, 12:02
Zamontowałem oryginalne czujniki z ASO (za voucher ). Tak jak pisali koledzy nie ma potrzeby demontażu zderzaka, wiercąc w miejscach zgodnych z oryginalną instrukcją trafiamy w otwory we wzmocnieniu zderzaka (w przypadku środkowych, w skrajnych nie ma problemu). Przewody przeprowadziłem w zderzaku (dodatkowo w czarnym peszlu samochodowym za kilka zł dla ochrony), wszystkie w kierunku lewej strony. Jeżeli chodzi o wprowadzenie do samochodu, to po demontażu lewej lampy widać otwory, które można wykorzystać (otwory nie są zaślepione, to nie są otwory widoczne na zdjęciach na poprzedniej stronie, chociaż je można też wykorzystać), przydadzą się szczupłe dłonie . Jednym wprowadzamy przewody ze zderzaka do przestrzeni pod lampą, następnie drugim do wnętrza bagażnika. Podłączenie plusa do plusa cofania (z tego co pamiętam drugi od prawej przewód we wtyczce, różowy chyba), minus pod śrubę. Nie wiem jak w przypadku innych zestawów, ale w tym jest różnica czy mamy tylne światła ledowe czy zwykłe, jeżeli chodzi o podłączenia plusa zasilania. W przypadku zwykłych zwieramy dwa przewody zasilające w zestawie (wszystko jest w instrukcji). Buzer przeprowadziłem do przodu pod uszczelkami i zamocowałem obok przełącznika regulacji świateł (chociaż jak był z tyłu też było słychać). Acha w ASO zaproponowali 500zł za montaż (bo trzeba ściągać zderzak, w sumie według oryginalnej instrukcji trzeba).
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2018-10-22, 11:43
Ja zamontowałem na jednym poziomie wzdłuż lini nad odblaskiem. Czujniki srebrne, niemal nie do odróżnienia z kolorem zderzaka. Jak auto mi wróci to może uda mi się cyknąć fotkę. Wygląda przyzwoicie.
Jednak wielkim minusem jest problematyczny montaż progu na zderzak, który niestety zachodzi na czujniki.
Witajcie.
Mam umówioną wizytę na montaż akcesoryjnych czujników parkowania przednich.
Dodatkowo chcę dokupić czarne osłony nadkoli, ale w innym ASO (voucher).
Czy mam wybrać Czarne osłony nadkoli dla wersji z przednimi czujnikami parkowania (8201713013) czy Czarne osłony nadkoli dla wersji bez czujników parkowania przednich (8201698594)?
Chodzi mi oto, czy otwory w tych osłonach są przewidziane dla czujników martwego pola (które chyba(?) nie wchodzą w skład akcesoryjnych czujników parkowania przednich??
Pozdrawiam.
Paweł
Ostatnio zmieniony przez pawelcioh 2018-12-11, 12:13, w całości zmieniany 3 razy
Nie mogę już edytować, przejrzałem instrukcję, poradziłem się konsultanta, więc sam odpowiem, bo może komuś się przyda ta wiedza: Akcesoryjne czujniki parkowania montowane są w zderzak, a nie w błotniki, więc nie ma to wypływu na wybór osłon nadkoli. Można wiec zamontować osłony nadkoli dla wersji bez czujników parkowania przednich (8201698594).
Ostatnio zmieniony przez pawelcioh 2018-12-11, 13:18, w całości zmieniany 1 raz
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-12-11, 13:27
Te czujniki na bokach zderzaka przedniego są tylko do monitorowania martwego pola. Są standardem w wersji Prestige i nie występują w żadnej opcji (nawet akcesoriów).
Osłony nadkoli dla Ciebie wybrałeś dobre - bez czujników. Inaczej miałbyś otwór w osłonie na boku zderzaka.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Nie mogę już edytować, przejrzałem instrukcję, poradziłem się konsultanta, więc sam odpowiem, bo może komuś się przyda ta wiedza: Akcesoryjne czujniki parkowania montowane są w zderzak, a nie w błotniki, więc nie ma to wypływu na wybór osłon nadkoli. Można wiec zamontować osłony nadkoli dla wersji bez czujników parkowania przednich (8201698594).
Mam pytanko, ja te czujniki przednie Ci się sprawują?
Czy wyłączają się przy odpowiedniej prędkości?
Czy nie piszczą na każdym skrzyżowaniu po podjechaniu do innego auta?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum