Wysłany: 2017-05-06, 21:05 Nie świecą przeciwmgielne - sandero/logan II
Witam
Kupiłem autko i trochę minęło jak zauważyłem iż nie działają przednie światła przeciwmgielne.
Co zrobiłem po kolei:
1/ Sprawdziłem bezpieczniki najpierw pozycja nr 40 (nie jest ona na schemacie ale chyba analogicznie jet po 39). Bezpiecznik sprawny tylko dlaczego jest u mnie 5A? Sprawdziłem następnie wszystkie. Świateł brak.
2/ Po przekręceniu przełącznika na tablicy zapala się kontrolka przednich następnie tylnych. Świateł brak
3/ Rozbieram i sprawdzam żarówki- sprawne a poza tym dwie na raz by się spaliły?
4/ Sprawdzam na załączonych napięcie brak na lewej i prawej
5/ Rozbieram plastiki- co się okazuje lampy są między sobą połączone i z wiązki wychodzi luźna wtyczka koloru zielonego:
Innego podłączenia z lewej lub z prawej strony nie widzę... Po środku nie zauważyłem. No i teraz zrobiłem się problem gdzie to podłączyć żeby działały światła bo nie ma nigdzie luźnej podobnego gniazda. Wymacałem co mogłem ale nie mogę znaleźć. Stąd moje pytanie gdzie to powinno być podłączone lub skąd wychodzi wiązka (z czym się łączy) aby ją namierzyć.
Znalazłem inną wtyczkę luźną odchodzącą od działających świateł drogowych (nie wiem jeszcze dokładnie którą z żarówek łączy ta wiącha bo nie sprawdziłem). Ale jest problem po raz że jest to inne wtyczka (nie pasuje do zielonej) a dwa że przewód jest zbyt krótki aby podłączyć ją z przeciwmgielnymi.
Mierzyłem na włączonych przeciwmgielnych i nic się ty nie pojawia. Dwa przewody dzwonią z plusem a dwa z plusem i minusem (musiałbym powyciągać żarówki ale wydaje mi się na ten moment że to nie to).
Proszę o sugestie co sprawdzić lub gdzie coś powinno być.
Analizowałem już ten schemat. Wszystko ładnie pięknie tylko coś mi ciągle się nie zgadza tzn. gdzie konkretnie jest przekaźnik 299 i czy do świateł jest jak na schemacie przekaźnik F31 czy jest w opisie na forum dotyczące II generacji:
Wolna wtyczka R266 powinna znajdować się gdzieś w połowie drogi między lewym reflektorem a lewą lampą przeciwmgłową - fabrycznie schodzi pionowo wzdłuż płyty łączącej podłużnicę i sanki.
R266.jpg
Plik ściągnięto 12030 raz(y) 162,95 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2017-05-06, 22:50, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-05-07, 06:08
Tak jak pisze laisar. Prawie wszystkie renowki/Dacki wyposazone w swiarla przeciwmgielne maja wiazke elektryczna/kostke po lewej stronie. Widac ja po zdjeciu nadkola lub zderzaka. Tak z gory ciezko jest ja dostrzec.
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-05-07, 11:26
W dodatku łatwo to sprawdzić - wystarczy zdjąć osłonę kolumny kierownicy i multimetrem sprawdzić napięcia na kostkach. ..
Swoją drogą z jakiego gównolitu zaczęli produkować te manetki skoro w Ph1 nie było z nimi wogóle problemów ?
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2017-05-07, 11:28, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-05-07, 16:07
DrOzda napisał/a:
W dodatku łatwo to sprawdzić - wystarczy zdjąć osłonę kolumny kierownicy i multimetrem sprawdzić napięcia na kostkach. ..
Swoją drogą z jakiego gównolitu zaczęli produkować te manetki skoro w Ph1 nie było z nimi wogóle problemów ?
Na pewno koszty i teraz w produkcji jest tansza o 50 gr. No i psuje sie czesciej, wiec jest zbyt.
Na pewno koszty i teraz w produkcji jest tansza o 50 gr. No i psuje sie czesciej, wiec jest zbyt.
Nie ma po co sprawdzać manetkę ponieważ kable od świateł nie są podłączone. Dzisiaj zaglądałem i nie widzę żadnego dodatkowego kabla...
Patrząc na ten schemat:
mamy:
120 - idzie od bezpieczników etc.
227 - lewe światło MAM Podłączoną jedną wtyczkę
227 - ta chyba do prawego światła ? Podłączoną jedną wtyczkę
105 - sygnał dźwiękowy Podłączoną jedną wtyczkę
MAS- masa Podłączoną jedną wtyczkę- oczko
zostaje mi tylko
R34 - gdzie to idzie?
R266- to powinienem znaleźć a nie mogę. Macałem i chyba bez ściągnięcia nadkola się nie da.
Dodam że na tej wiązce mam luźną wtyczkę która nie pasuje do R266:
Reasumując mam trzy pytania:
1/ R34 - gdzie to idzie?
2/ Gdzie ta moja luźna wtyczka powinna być podłączona oraz czy jest to R34
3/ Gdzie się schowała wtyczka R266!!!
Wysłany: 2017-05-07, 20:41
Zobacz czy na tej luznej wtyczne niepasujacej do niczego masz napiecie po zalaczeniu halogenow.
ten kabel w wiekszosci reno jest przy przedniej belce/wzmocnieniu / pasie przednim raczej nie pod lampa tylko bardziej pod kierunkiem. Sciagnij nadkole lub zdezak to go znajdziesz.
Tu masz umiejscowienie wtyczki w lodgy i scenic
Dopiero dzisiaj się za to wziąłem i okazało się ta wtyczkę którą znalazłem jest od świateł przeciwmgielnych. Wiem że auto było bite z przodu tylko kuźwa myślałem iz gamonie się wysilą i to podłączą. Światła działają. Druga sprawa dopiero teraz tak sobie zacząłem myśleć dlaczego od autka były 4 przewody a we wtyczce od świateł 3. Przerobiłem na lewe i prawe osobno czyli na 4 ale... po co są 4 od auta? Czy te autka mają opcję doświetlania przy skręcaniu? Jeżeli tak to mam 50% szans że dobrze strony podpoiłem. Jutro chwila prawdy :)
Wysłany: 2018-09-06, 17:41 Nie świeci lewa przednia lampa przeciwmgielna - sandero II
Nie świeci lewe przednie światło przeciwmgielne
Żarówka ok
Bezpiecznik ok
Zmierzyłem napiecie na wyjściu i pokazuje ok 10.5V
Czy może ktos ma jakąś radę
Z góry dziękuję
Witam. Mam pytanie odnośnie przekaźników w Logan 2 2013r. 900cm3 .
Ciężko znaleźć schemat do przekaźników . Te tutoriale co są na forum nie odzwierciedlają tego co jest pod maską . I w kabinie tam gdzie są bezpieczniki są dwa przekaźniki ale nie wiem od czego.
Ogólnie jest problem bo przeciwmgielne nie działają z przodu , brak prądu na wtyczkach. A bezpieczników nie ma w tym modelu dla tych świateł. Można stawiać namanetke ? Pozdrawiam
Opis w pierwszym poście jest po prostu mało precyzyjny - bezpiecznik przeciwmgielnych przednich w skrzynce bezpieczników kabiny to F29, ale jest jeszcze drugi, w komorze silnika: http://www.daciaklub.pl/f...1667766#1667766 / 777-1 / F1
Opis w pierwszym poście jest po prostu mało precyzyjny - bezpiecznik przeciwmgielnych przednich w skrzynce bezpieczników kabiny to F29, ale jest jeszcze drugi, w komorze silnika: http://www.daciaklub.pl/f...1667766#1667766 / 777-1 / F1
Dzięki za szybką odpowiedź .
W książce z tego auta nie ma wzmianki o tym bezpieczniku co piszesz wyżej F29 .
I właśnie teraz mam rozkmine bo nie ogarniam oznaczeń tych płytek . Płytka 777 ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum