"„Blokada techniczna” – tak w nomenklaturze sojuszu Renault-Nissan określa się przerwę produkcyjną. Tym razem blokada techniczna dotknęła Dacię. W zakładach rumuńskiej marki wstrzymano produkcję na kilka tygodni.
Według francuskich mediów problemy związane są z nowym cyklem badań WLTP. Szczególnie dotyczą silników wysokoprężnych Blue dCi 95 i Blue dCi 115. A to może oznaczać spore opóźnienia w dostawach. Auto Plus informuje, że czas oczekiwania na Dacię Duster może się wydłużyć nawet o kolejne 2-3 miesiące."
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2018-09-28, 11:17, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-09-28, 11:24
Ja mam informację, że już wczoraj fabryka dała zgodę na produkcję Blue dCi 115 KM 4x4. Pierwsze auta będą zjeżdżać jeszcze w tym roku (realnie pewnie do końca listopada).
Jak zwykle sprzeczne informacje. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-28, 20:07
ryjas napisał/a:
Scenici przeciez mają te nowe silniki. Znaczy nie spełniają WLTP?
WLTP to norma badania spalania w warunkach zbliżonych do rzeczywistych. Dla kaźdego modelu z tym samym silnikiem przeprowadza się ją osobno. Dla istotnie różniących się podwersji napędem 4x4 lub skrzynią biegów też osobno.
Ciekawe, ten stary silnik 1,6 sce przejdzie testy wltp?
byłem i pytałem o to w salonie, wg sprzedawcy norm nie spełnia ale renault woli płacić kare za te extra CO2 wiecej co silnik 1.6 emituje w stosunku do normy niż wycofać go z produkcji. 1.3 na razie chyba jest deficytowy.
Ekoeszołomy. Auta sprzed kilkunastu lat mogą bez problemu robić ponad pół miliona km, a nowe eko-zabawki będą złomowane po 10 latach. Gdzie tu ekologia. Kasa misiu kasa dla pazernych koncernów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum