pawelcioh, u siebie też ostatnio zauważyłem podobne wycie, które występuje powyżej 70km/h na 4 lub 5 biegu. Jak znajdę czas to umówię się z tym na serwis.
Może taki urok skrzyni, ale jeżeli jest to wyraźnie i głośno słyszalne tylko w niektórych egzemplarzach, to znaczy, że to nie jest norma. Zwłaszcza, że to nowy fabrycznie samochód.
Miałem kilka samochodów ze skrzynią 5 biegową, starszych i młodszych i jeszcze z czymś takim się nie spotkałem, podobne wycie zaobserwowałem tylko w 20 letnim motocyklu i to był już "wyjeżdżony" trzeci bieg.
Podjechać do ASO można, ciekawe co powiedzą, w moim też od nowości słychać skrzynię ale nie jest to jakoś głośne czy upierdliwe (zresztą w aurisie też słychać, ale w astrze IV którą miałem przed toyotą była cisza - więc buczenie/delikatne wycie to raczej konstrukcja skrzyni a nie wada... przynajmniej teoretycznie)
To nie tyle sama skrzynia....bo odgłos znikałby gdy podczas jazdy wciskasz sprzęgło...to mechanizm różnicowy, który jest elementem skrzyni biegów...to samo miał w Skodzie Fabii 1.2 TSI...
Jest to znacznie ciszej ..ale słyszalna różnica (zresztą jak teraz to zauważyłem to już ciagle to słyszę ) pomiędzy biegami i u mnie właściwie buczenie tylko 3 bieg...nasila się przy hamowaniu silnikiem.
Hej. Samochód do odbioru. Jeśli chodzi o awarię - choinkę/tryb awaryjny, w ASO wgrali nowe sterowniki wtrysku, jeśli chodzi o wycie - to , jak się można było spodziewać, normalka.
Samochód odebrany. Wgrano nowe sterowniki wtrysku. Z nowym softem samochód wydaje się zrywniejszy, wydaje mi się również, że wzrosło spalanie i silnik stał się..głośniejszy. Są to moje subiektywne odczucia. Jeśli chodzi o wycie, to stwierdzono, że to normalne.
Samochód odebrany. Wgrano nowe sterowniki wtrysku. Z nowym softem samochód wydaje się zrywniejszy, wydaje mi się również, że wzrosło spalanie i silnik stał się..głośniejszy. Są to moje subiektywne odczucia. Jeśli chodzi o wycie, to stwierdzono, że to normalne.
Jeżdżę na nowym sofcie już 3 tygodnie.... na ten moment tylko miasto, ale mogę potwierdzić jest wyższe spalanie. Tłumaczę to sobie iż staram się już jeździć normalnie nie super delikatnie by nie zrywać sprzęgła itd... ale jeżeli nawet ten soft wnosi większe spalanie to i tak warto było bo jest duża różnica. Zobaczymy jak wyjdzie na trasie.
Co do wycia jeżeli CI to mocno przeszkadza...pozostaje ich próbować wziąć na sposób. Poprosić o jazdę testową z mechanikiem autem demo z takim samym silnikiem a potem przesiadka do Twojego. Może to kombinowanie ale podczas jazdy autem demo "w tym samym miejscu auta" włącz nagranie na telefonie odgłosów z silnika a potem powtórz w Twoim - możne taki argument przemówi do nich jak usłyszą różnice na nagraniach. Ale wtedy z doświadczenia najlepiej już poproś do rozmowy z mechanikiem kierownika ASO.
Co do ciekawych dźwięków - to dzisiaj przez przypadek otworzyłem maskę silnika mając tylko przekręcony kluczyk zapłonu (bez odpalania silnika) - straszny pisk dochodzi z części środkowej bloku silnika.
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2018-10-20, 19:56, w całości zmieniany 2 razy
Pisk to normalka. Choc jest dosc glosny.Ale moje pyt. Czy omawiany soft tyczy tylko 1.6 SCe 115. Mam jak widac ten nizszy. 102. Czeka mnie wizyta na 1. przeglad.
W październiku miałem w ASO robiony upgrade oprogramowania w związku z klasyczną usterką: tryb awaryjny+choinka. Samochód stał się po tym bardziej żwawy i lekko wzrosło spalanie..... Pomimo to, nadal przy wciśnięciu sprzęgła podbija standardowo do ok 1000RPM, co mi akurat nie przeszkadza...
A dzisiaj zauważyłem, że po wrzuceniu na luz, obroty często utrzymują się na poziomie ok 1500-1600 RPM i lekko falują, a dopiero po 10-30 sekundach opadają do 750 RPM.
Ostatnio zmieniony przez pawelcioh 2018-11-16, 19:44, w całości zmieniany 1 raz
A dzisiaj zauważyłem, że po wrzuceniu na luz, obroty często utrzymują się na poziomie ok 1500-1600 RPM i lekko falują, a dopiero po 10-30 sekundach opadają do 750 RPM.
Możliwe, że takie coś w ten deseń zaobserwowałem w ciągu ostatnich 2-3 dni.
Czyli mniej więcej od momentu, kiedy temperatury na zewnątrz spadły do niewielu powyżej zera.
Jeszcze nie miałem robionego upgrade'u, nie mam czasu jechać.
Ta sama obserwacja co u kolegi GRL, temp na zewnatrz 0-3 stopnie, podbija obroty, falują przez kilkanaście sekund i stabilizacja na około 800 RPM. 1.6 Sce z końca września.
Z moich obserwacji po aktualizacji softu spalanie podskoczyło i to sporo. Przejechane 200 km z tego połowa trasa (110 km/h) i wg komputera średnie spalanie 9.3! Też tak macie?
Zamiast robić aktualuzacje softu, wystarczyłaby naklejka na pokrywie silnika "Używać w temperaturach 10-20 stopni Celsjusza" W tym przedziale nic się zawiesza i silnik pracuje właściwie.
A zauważyliście, że po aktualizacji softu samochód ładnie ciągnie od dołu. Może nie jak diesel, ale mocy jakby przybyło:)
Ostatnio zmieniony przez pawelcioh 2018-11-17, 14:29, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster 2 / VW Polo
Silnik: 1.6 SCe / 1.2
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-11-17, 22:16
Ale mimo aktualizacji softu od kilku dni jak zrobiło się zimno to i tak potrafi podbić obroty :/
Kultura pracy jest na pewno dużo wyższa niż przed zmianą, ale to nie jest jeszcze taka praca silnika jaka być powinna.
Do tego od dwóch dni zauważyłem że wskazówka obrotomierza na biegu jałowym delikatnie sobie drga o jakiś milimetr. Silnik pracuje równiutko a wskazówka delikatnie się rusza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum