Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-03-04, 08:31
Drogie, drogie, ale osobiscie bardzo fajnie trzymaja sie mokrego, a na tym mi zalezy. Swego czasu kupilem chiniole nexeny wielosezon trzymaly sie drogi nawet dobrze, byly glosne , a co najgorsze minelo 1.5 roku i guma zbutwiala, odksztalcily sie i sa na szrot. To bl ostatni zakup chinioli. No chyba ze do mojego seja ktory robi 10 km na tydzien.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Widzę, że polecane są Uniroyal Rainexpert. Jakieś 3 lata temu przeczytałęm cały internet (jak Chuck Norris) i wybrałem te opony, pomimo opinii o szybkim zużywaniu. Jestem z nich baaaardzo zadowolony. Jak były nowe to był po prostu szok jak świetnie się zachowywały na mokrej nawierzchni, w wypełnionych wodą koleinach. Nadal są bardzo dobre. Dodają nawet nieco właściwości terenowych. Po 3 latach ze ździwieniem zauważam, że to zużywanie można pomiędzy bajki włożyć, a jeżdżę dynamicznie. Sandero Stepway kupiłem bez zimówek i teraz trzeba będzie nad zimowymi pomyśleć. Są tu jakieś oczywiste? Jakiem macie zdanie o zwiększeniu profilu do Sandero Stepway?
Ostatnio zmieniony przez Ekajana 2018-06-26, 13:40, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3971 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-26, 13:54
Ekajana napisał/a:
Sandero Stepway kupiłem bez zimówek i teraz trzeba będzie nad zimowymi pomyśleć. Są tu jakieś oczywiste? Jakiem macie zdanie o zwiększeniu profilu do Sandero Stepway?
Masz kółka 15 czy 16"? Bo obecnie wersje Stepway wypuszczane są raczej na 16" (205x55x16).
Osobiście od lat 90-tych "przerobiłem" trochę różnych zimówek 13" z klasy budżetowej i obecnie powróciłem do poczciwej Dębicy Frigo2. Nie zamierzam już szukać innych opon zimowych. Do Sandero Stepway jak dla mnie to opona idealna ze względu na walory przyczepności w głębszym śniegu czy błocie. Doskonale to współgra z pseudoterenowym charakterem samochodu. Jak się okazało po porównaniu z fabrycznym kompletem letnich opon GoodYear- Dębica prowadzi mi się znacznie lepiej na asfalcie a i o dziwo odczuwalny hałas opon jest mniejszy, mimo że to zimówki.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-06-26, 14:11, w całości zmieniany 2 razy
Cześć
Jako że zakupiłem sobie lodgy (2013r) i zostały mi felgi 17" z mojego logana mcv mam pytanie do użtkowników lodgy.
Czy szerokość koła 205 w silniku 1.6mpi nie podnosi drastycznie spalania i nie obniża dynamiki? trochę sie nad tym zastanawiam bo w loganie nie było to jakoś bardzo zauważalne.
Planuje zakup 205/45 r17'.
W tej chwili mam felgi 15" i zostały by one na zimówki.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-08-26, 07:24
W moim subiektywnym odczuciu, opony 185/65/15 są jakby "za małe" do pierwszego Logana MCV. Samochód myszkował po drodze, w zakrętach słabo trzymał nawierzchni a zużycie opon było dosyć spore. Po założeniu 195/65/15 jest o wiele lepiej. Co ciekawe Renault Clio z tamtego okresu posiadał właśnie 195/65/15.
W loganie MCV ph1 jeździłem na 195/45 R17. było całkiem nieźle. W zimie zaś na 185/65/14 :D i większej różnicy nie wiedziałem ale to było wozidło a nie bolid ;)
Cześć, mam pytanie dotyczące zakupu opon zimowych do Dacii Lodgy, czy są jakieś polecane modele i drugie pytanie, czy wymianę opon należy realizować w ASO. Co z czujnikami ciśnienia? Auto kupiłem w lipcu, jest więc na gwarancji.
Uszkodzonego czujnika przy wymianie na gwarancji nie naprawisz, a nowy to około 160zł.
160 to chyba za dwie sztuki z kosztami przesyłki?
Wczoraj dzwoniłem do ASO - Zdunek Sopot - i oryginał 407009322R kosztuje 70zł.
Owszem na znanym portalu aukcyjnym na literę A są i po ponad 160zł/szt ale to chyba dla desperatów.
A tak BTW to ostatnią zimę przejeździłem na komplecie zimówek bez czujników.
Da się tylko denerwuje ciągle świecącą się pomarańczowa kontrolka ogólnego błędu.
DrOzda, masz już doświadczenie z tym sklepem? Jak z terminowością dostaw i wiarygodnością?
Firmy nie znam a raz się naciąłem na jeden sklep, który tez miał siedzibę główna poza PL i czekałem 2 tygodnie aż przyjdą opony z niemieckiego magazynu, o FV musiałem się prosić a na dodatek dostałem opony innego producenta.
Używam Nokianów weatherproof - jeżdżę na taryfie głównie po mieście i bezproblemowo dają radę. Rozmiar 195/65/15.
Jeśli nie mieszkasz na wsi lub w górach to spokojnie wystarczą i zaoszczędzisz na letnich, natomiast jeśli potrzebujesz konkretnych zimówek to nokiany wrd4 - testowałem je w poprzednim aucie w dolomitach przez 4 miesiące i robią porządną robotę.
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2018-09-27, 20:47
Czujnik jest zamontowany na wentylu, wymiana opon nie ma wpływu żadnego na jego działanie. Jak wymienią opony i ciśnienie będzie takie jak ma być to szukasz na wyświetlaczu w aucie set tp, przytrzymujesz już. Cała filozofia ^^
Wysłany: 2018-10-28, 17:05 dokker stepway wybór felg i opon na zimę
Na początku listopada stanę się szczęśliwym posiadaczem dokkera stepway 1.6, dlatego mam wielka prośbę do doświadczonych forumowiczów o rady w doborze rozmiaru felg i opon zimowych. Nie chodzi mi o wygląd, ale o bezpieczeństwo i jak najlepsze dopasowanie do danego modelu....do sprzedawców mam ograniczone zaufanie.
Z góry dziękuje za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum