Android auto to może ma i lepsze mapy jak twierdzicie ale musi mieć ciągle łączność z internetem i to jest minus. Ciekawe ile transferu będzie pobierało w szczególności będąc za granicą. Mnie osobiście by denerwowało to, że fon musi być ciągle podłączony do usb radia. Ja bardzo często używam nawki chociażby tylko do ostrzegania przed fotoradarami bez wybierania trasy. Wszystko ma plusy i minusy. Zobaczymy jak się ukaże, gdyż teraz to jest tylko gdybanie.
Już od dłuższego czasu nie ma konieczności bycia podłączonym do internetu.
musi mieć ciągle łączność z internetem i to jest minus
A o cachowaniu map googla offline to słyszeliście? Przed podróżą, w domu na spokojnie, na WIFI, wybierasz na smartfonie w mapach googla burger-menu, potem "Mapy offline". Dajesz "Wybierz włąsną mapę", oddalasz najmocniej jak się da i klikasz "Pobierz". I tę operację powtarzasz dla całej planowanej trasy. Największy fragment mapy, jaki udało mi się pobrać to około 1/4 obszaru Polski, ale takich fragmentów można dodać wiele. Mapy po wifi pobiorą sobie kafelki, a w drodze będą pobierać tylko informacje o ruchu. I nie ma problemu, że zasięgu zabrakło czy coś.
Nie mówię, że to jakoś mega-super-duper lepsze rozwiązanie, bo sam się raz grubo zawiodłem na mapie w telefonie (przegrzanie i wyłączenie telefonu w centrum zupełnie nieznanego mi miasta), ale nie mogę się zgodzić z powielaniem mitów nieaktualnych od kilku lat.
Tak jest. Na oficjalnej wstronie android auto wisi że wkrótce sie apka pojawi - mniemam że z chwilą wejścia na rynek pierwszych aut z nowym MNEvo.
Znalazłem taka stronę:
[URL=https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/?fbclid=IwAR33jEiFSuWYlmDrctIfaD_0AZns0wBmd6pkBRGwgbikMwLRPO1jBaeBjOM[/URL]
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Kuźwa to ja już nic nie kumam, rozumiem że może być połączenie przez kabel, nawet tylko przy nowym sprzęcie, ale po co do ciula trzeba instalować jakaś aplikacje na telefonie, w innych autach wystarczy tylko połączenie z telefonem 🙄😲 i sama funkcja android auto, nic z tego nie kumam 😅
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-11-01, 12:18
Musisz mieć apke w fonie żeby to on się łączył z radiem przez kabel. W aplikacji wtedy wybierasz co chcesz tzn.np aby zadzwonić, czy mapy itd. Aplikacja ta jeszcze oficjalnie w sklepie google nie jest dostępna dla naszego kraju. Denerwuje mnie tylko jedno-reklamują, że apka ma działać w autach z rocznika 2017 co nie jest prawdą. Chyba, że zrobią nowe oprogramowanie do MNE, które będzie współpracowało z tą apką. Aplikację można pobrać tylko nie z naszego regionu.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-11-01, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
gggg, nie ma szans na współpracę z MNE ponieważ MNE jest z systemem Windows CE. MN3 będzie/jest z Android Auto (jak na telefonach tylko dla samochodu).
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-11-01, 17:22
No ja mam Captura z sierpnia 2017r i nie mam. Auto ze średniej półki cenowej. Syn kupował miesiąc wcześniej w 2017r Clio IV i też nie ma. Podejrzewam, że w naszym kraju nikt nie ma.
Na dole pod wymienionymi modelami malutką czcionką" Uwaga: Android Auto jest dostępny dla nowo zakupionych pojazdów i może być oferowany jako funkcja standardowa lub opcjonalna. Dostępność może ulec zmianie i może się różnić w zależności od położenia geograficznego i poziomu wykończenia."
I wszystko jasne. Może będziesz miał albo i nie Dotyczy to modeli od 2017r.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-11-01, 17:42, w całości zmieniany 2 razy
Model: Clio4
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2018 Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2018 Posty: 16 Skąd: Wadowice
Wysłany: 2018-11-04, 15:13
Na polskiej stronie Renault
https://easyconnect.renault.pl/phone-pairing
po odhaczeniu Clio/MNE/ pojawiły się wersje MN:
4.0.5, 4.0.6, 4.1.0
7.0.5, 8.0.5, 9.1.3 oraz
12.8, 13,1
Te dwie ostatnie zapewne dla MN3. Tylko na 13.1 działa AndroidAuto.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-06, 08:01
Na tweeterze potwierdzają MNE3 w Clio.;
Cytat:
Więcej
@renault_uk any plans to upgrade the #MediaNav with #androidAuto or to #r-link that has #androidAuto? Kind of disappointing that 2017 Captur runs on Windows Embedded CE 6.0 from ~8 years ago...
1 odpowiedź 0 podanych dalej 0 polubionych
Odpowiedz 1 Podaj dalej Polub
RenaultUK
Konto zweryfikowane
@renault_uk
Obserwuj Obserwuj @renault_uk
Więcej
W odpowiedzi do @Limitgreen
Although you're not able to upgrade your existing device, we can confirm that all new CAPTUR production models will receive smartphone integration as standard on the MediaNav from the end of Oct & will come with Apple Car Play & Android Auto (subject to phone compatibility) 👍
03:11 - 4 paź 2018
2 odpowiedzi 0 podanych dalej 0 polubionych
Odpowiedz 2 Podaj dalej Polub
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum