Zainteresował mnie jeden komentarz:
"Jeszcze podam jedną ciekawostkę na temat tego samochodu. Dotyczy ona silnika 1,6 wolnossąca benzyna. Może to być bzdura lub prawda sam nie wiem. Otóż dobrze znam ruski i oglądam filmiki na temat dustera. Ruscy kochają ten samochód bardziej od nivy czy uaza i właśnie tam usłyszałem i to niejednokrotnie, że duster jest czipowa ny fabrycznie i nie jedzie do 7 -10 tyś. Po tym przebiegu charakterystyka silnika się zmienia i zaczyna jechać. "
Marka: Dacia
Model: Duster 2 / VW Polo
Silnik: 1.6 SCe / 1.2
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-11-15, 14:45
Ja mam obecnie nalatane 12000. Mam wrażenie że auto faktycznie dużo lepiej jeździ teraz niż po wyjechaniu z fabryki, ale mam tu na myśli bardziej kulturę pracy silnika, łatwość wkręcania się na obroty niż faktyczną poprawę dynamiki.
Na pewno bardzo dużo dała aktualizacja oprogramowania silnika, którą robiłem jakiś miesiąc temu.
Wszystkie daćki które miałem/mam zaczynały jeździć i palić normalnie właśnie około 10kkm. Znaczy spalanie się unormowało. Myślę, że jest to celowo zrobione aby silnik się dotarł/ułożył.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2018-11-15, 20:23
A może po prostu nowe silniki tak mają - ten sam efekt miałem w Zafirze 1,8 - przez pierwsze 8-10 tys byłem z lekka załamany bo palił tak 11 - 12 l/100, potem zaczął jeździć przyjemniej i palić pomiędzy 8 a 8,5 - a to już dla w końcu dla miniautobusu całkiem znośny wynik.
Ciekawe, że na naszym i nie tylko naszym forum dyskutuje się o wielu problemach dotyczących właściwości produktu, który kupiliśmy, a nie ma tradycji wysłanie zapytania bezpośrednio do producenta. Dealerzy nauczyli nas, że nic nie wiedzą - to niewątpliwie dla nich bardzo wygodne, ale ciekawe jak zareaguje producent - odpowie, że nie wie czy też, że nie udziela informacje o produkcie, który sprzedaje.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2018-11-20, 10:13
maugu napisał/a:
Dealerzy nauczyli nas, że nic nie wiedzą
Bo tak niestety jest. Sami muszą się dopytywać importera o podstawowe rzeczy. A co ciekawsze - często importer też nic nie wie, bo go centrala nie informuje. A centrala mało wie, bo fabryki nie dają na coś zgody i koło się zamyka, wszyscy na coś czekają, a najbardziej po d..ie dostaje klient.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum