Witam ponownie!
Po kilku kolejnych miesiącach postanowiłem uzupełnić swój pierwszy wpis.
Obecnie Sandero ma już na liczniku przejechane 5600 km.
Do tej pory jedyną usterką jaka się pojawiła był już wyżej przeze mnie wspomniany wskaźnik poziomu paliwa. Od tamtej pory odpukać nic złego się nie dzieje.
Spalanie auta już się ustabilizowało i obniżyło się w porównaniu do tego co było jeszcze kilka miesięcy temu. Obecnie Sandero pali tak do 6l/100 km.
Oby tak dalej :)
Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0 SCE
Rocznik: XII 2018
Wersja: Open
Wysłany: 2019-04-17, 19:47
Nie - nie ma przycisku ECO. Na zegarach, pod światło widać tylko napis ECO - ale pewnie dlatego , że oznaczenia na zegarach są uniwersalne, pod różne modele aut .
A to przypadkiem nie jest tak, że tryb ECO dotyczy tylko silnika TCE ?
A czy to normalne że kontrola ciśnienia oleju gaśnie zanim jeszcze zostanie zapalony silnik?
strona 1.48 instrukcji -" lampka zapala się przy włączeniu zapłonu i gaśnie po kilku sekundach "
czyli odpalamy silnik , pompa oleju zaczyna pracować , olej po chwili osiąga odpowiednie ciśnienie i wtedy kontrolka gaśnie .
Marka: Dacia
Model: D
Silnik: 1.6SCE Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2018 Posty: 105 Skąd: skąd
Wysłany: 2019-04-22, 08:11
EBmazur napisał/a:
kier napisał/a:
A czy to normalne że kontrola ciśnienia oleju gaśnie zanim jeszcze zostanie zapalony silnik?
strona 1.48 instrukcji -" lampka zapala się przy włączeniu zapłonu i gaśnie po kilku sekundach "
czyli odpalamy silnik , pompa oleju zaczyna pracować , olej po chwili osiąga odpowiednie ciśnienie i wtedy kontrolka gaśnie .
Chyba źle zrozumiałeś instrukcje :), po włączeniu zapłonu i nie zapalonym silniku gaśnie kontrolka oleju po kilku sekundach. Ciśnienie oleju i tak jest sprawdzane pewnie tylko powyżej 2k obrotów.
rob_plk
mea culpa , patrzysz a nie widzisz - po prostu przyzwyczajenie do poprzedniego auta , tam działo się dokładnie w sposób , jaki opisywałem . Dziś przyjrzałem się "procedurze" odpalania Daci . Kontrolki święcą się tylko przez chwilę po włączeniu zapłonu ( ale przed odpaleniem silnika ) a potem gasną za wyjątkiem kontrolki układu oczyszczania spalin ( ta gaśnie po zapaleniu silnika ) i hamulca ręcznego jeśli jest zaciągnięty . Może trochę się czepiam , ale sposób działania / świecenia kontrolki ciśnienia oleju i oczyszczania spalin mają właściwie taki sam opis , a jednak inaczej gasną
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum