Witam.
Dacia Dokker 2014 1,6 8v LPG.
Powyżej 70-80 km/godz dmucha zimnym powietrzem przez konsolę. Konkretnie przez klawisze radia, szczeliny łączenia plastików i spodem: pod nogi. Jest to powietrze z zewnątrz auta. Szczególnie uciążliwe w zimie. Zakleiłem taśmą klejącą kratki wlotów powietrza pod szybą i uszczelniłem otwór wokół zbiornika płynu do spryskiwaczy. Trochę pomogło, ale nadal wieje. Szukałem już wszędzie: na podszybiu, w komorze silnika, od strony błotników i nigdzie nie znalazłem nieszczelności.
Tak jest chyba od nowości. Piszę "chyba" bo poprzednie zimy auto jeździło w cieplejszych krajach lub w Polsce po mieście i tego problemu nie zauważyłem.
Miał ktoś podobny przypadek?
Jakieś sugestie ?
Przecież napisałem skąd wieje: ze szczelin łączących plastiki konsoli, z klawiszy radia i dołem spod konsoli. Problemem jest, ze nie wiem jak to powietrze tam wpada przy zaklejonych taśmą wlotach.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-12-09, 23:33
Ja bym szukał przy przejściach przez przegrodę silnik/kabina, jakieś uszczelnienia, zatyczki gumowe. Największy otwór to jest przy wężach do nagrzewnicy.
Faktycznie, to uszczelnienie wygląda podejrzanie.Aby się do niego dostać musiałbym zdemontować węże grzewcze LPG, węże gazowe i jeden zespół wtryskiwaczy oraz kompletną obudowę filtra powietrza. Za dużo roboty.Trysnąłem pianę montażową. Może coś pomoże. Jutro będę wiedział.
Piana pomogła. Dziś przejechałem ok 70 km i nie musiałem wkładać rękawiczek.
Dzięki Memert, za sugestie. Nie wiem jak powinno wyglądać uszczelnienie przejścia węży do nagrzewnicy - u mnie była to miękka gąbka, założona od strony kabiny, dająca się łatwo uginać palcem. Tyle zdołałem zbadać końcem palca, ze względu na brak dostępu.
O korozję, chyba nie muszę się bać, ta piana jest stosowana do izolacji, nie ciągnie wody. Na niej osadza się, w budownictwie, stalowe ościeżnice drzwi, więc nie powinna też być agresywna.
Brak dostępu, ledwo końcem jednego palca mogłem dotknąć. Już prysnąłem pianą i pomogło.
Ja mam LPG, wszystkie elementy od gazu są właśnie tam umieszczone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum