to go słabo przeczytałeś bo odpowiedź jest parę postów wyżej ...
Rozmawiamy o Lodgy? Wybacz, ale jak wspomniałem "przewertowałem" wątek, choć ostatnie 5 stron postów przeczytałem z uwagą i na moje pytania odpowiedzi nie znalazłem. Inaczej bym nie pytał.
Witam, po przeczytaniu tematu o podłokietniku postanowiłem zamontować go również w moim sandero. Zakupiłem podłokietnik dedykowany do sandero (8201679842) od kolegi zwirz. Po udzieleniu kilku wskazówek przez kolegę sobol1976 zabrałem się za montaż z którego zrobiłem kilka fotek. Oto moje spostrzeżenia i zdjęcia może komuś się przydadzą.
Na przykładzie Sandero Stepway 2014r.
1. Fotela nie trzeba wyciągać ani rozłączać wtyczki od airbagu wystarczy odczepić gumiki z tapicerki od spodu fotela, rozsunąć suwak, ściągnąć tapicerkę i gąbkę z prawej części fotela, na ramie są już gotowe otwory
2. W otwory wkładamy trzpień podłokietnika i przykręcamy śrubami które są w zestawie z podłokietnikiem(potrzebny imbus 8 i klucz płaski 15)
3. Wydłubujemy otwór w gąbce (piance)na wprost trzpienia
4. Naciągamy tapicerkę i mocujemy ją tak jak przed montażem, pozwoli nam to na wycięcie dokładnego otworu w tapicerce na wprost końcówki trzpienia trzymającego podłokietnik, ja to zrobiłem nacinając ją w kształcie krzyża.
5. Zakładamy na wystający trzpień podłokietnik i dokręcamy śrubą która jest w zestawie (imbus 6) i zakładamy zaślepkę na śrubę.
6. Na środku podłokietnika z tyłu znajduję się pokrętło za pomocą którego możemy dokładnie dopasować podłokietnik do opieranej ręki (wyżej lub niżej) Podłokietnik również podnosi się w górę do pozycji pionowej.
Montaż jest bardzo prosty mnie zajęło to godzinę z małym haczykiem(razem z odkurzaniem po montażu) polecam wszystkim którzy zastanawiają się nad założeniem podłokietnika. Pozdrawiam Tombak.
Ostatnio zmieniony przez Tombak 2018-05-17, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
Prawdę mówiąc nawet o tym nie pomyślałem w trakcie zaciągania ręcznego, więc musi być ok.
Natomiast trochę kolizyjne jest wpinanie pasów. Ale można zawsze podłokietnik lekko (lub całkowicie) podnieść na czas wpinania. Wg mnie bardzo wygodne użytkowanie tego podłokietnika i wgląda znacznie lepiej niż te oryginalne montowane między fotelami.
Witam, po przeczytaniu tematu (...) Pozdrawiam Tombak.
A jak kwestia używania ręcznego? nie przeszkadza?
Ręczny da się obsłużyć - ja bez składania podłokietnika docieram ręką do ręcznego - zaciągam za jego końcówkę trzymając kilkoma palcami a nie trzymając za rączke jak "standardowo" oraz spuszczam też za końcówkę - ja już się przyzwyczaiłem i nawet nie czuję różnicy.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-22, 09:17
Tombak napisał/a:
Witam, po przeczytaniu tematu o podłokietniku postanowiłem zamontować go również w moim sandero...
Z ciekawości zbadałem u siebie jak zamocowany jest do oparcia podłokietnik montowany fabrycznie, czyli ten wąski bez schowka. Porównując do tych zdjęć, to jest zupełnie co innego. Wygląda na to, że stelaż oparcia ma specjalny, duży otwór "kształtowy", w który na zatrzask wpinane jest plastikowe mocowanie podłokietnika- całe gniazdo zawiasu z ogranicznikiem ruchu oraz przyciskiem umożliwiającym wyjęcie podłokietnika z oparcia. W ten element wchodzi zawias podłokietnika- wygląda na to, że nic tam nie jest mocowane na śruby.
Wniosek jest taki, że nawet gdyby ktoś kupił taki fabryczny podłokietnik, to z montażem byłby poważny problem ze względu na brak dedykowanego otworu w stelażu.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-22, 10:37
Nie mogę już edytować posta- daję zdjęcia mocowania fabrycznego podłokietnika, bo w tym wątku są jak najbardziej na miejscu, może komuś się przyda. Od dołu uchwytu widać przycisk odblokowujący oś i umożliwiający łatwe zdjęcie podłokietnika
Podlokietnik_oryg1.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 250,49 KB
Podlokietnik_oryg2.jpg
Plik ściągnięto 101 raz(y) 254,16 KB
Podlokietnik_oryg3.jpg
Plik ściągnięto 63 raz(y) 225,43 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-05-22, 10:45, w całości zmieniany 1 raz
Panie i panowie, pomozcie. Szukam podlokietnika do Sandero Stepway 2011, ktory wytrzyma oparcie 120kg faceta. Widze na allegro kilka modeli, ale wygladaja hm... niestabilnie?
Witam,
a ja mam pytanie czy faktycznie nie można go zamontować w miejsce seryjnego podłokietnika, który jest z regulacją lędźwi??
nie da się tego jakoś obejść?
może jest jakiś sposób?
Koledzy udało się komuś zamontować do starszej lodgy (2013) podłokietnik montowany do siedzenia?
Taki zdecydowanie bardziej praktyczny z punktu widzenia kierowcy wydaje.
do starszych roczników Sandr tak jak ja mam a tym bardziej sprowadzonych jest inny podłokietnik. Przykręcany do tunelu środkowego nr katalogowy 6001998264
_________________ jednoosobowy SANDERO OFF ROAD TEAM POLAND
pewnie wszystko można zrobić, i się da, tak samo jak przy moim nowym dusterze PRESTIGE gdzie nie można niby zamontować opcjonalnego podłokietnika ze schowkiem, pod moim naciskiem serwis to zrobił, oczywiście z niby utratą gwarancji na fotel i brakiem możliwości regulacji lędźwi ale na tym mi nie zależało, ustawiłem sobie przed montażem pod siebie i wszystko gra, a niby się nie da zrobić
Podłokietnik fabryczny Lodgy 2017
Jakimś cudem złamał mi się i wypadł z zawiasów, jaki podłokietnik polecacie?
Czy warto iść w naprawę, czy macie jakiś inny godny polecenia w rozsądnej cenie? ;)
Mam szybkie pytanie. Czy podłokietnik mocowany do fotela będzie pasować do Dacii Lodgy 1.6 MPI z 2015 r ? Każdy fotel ma te dziury aby zamontować podłokietnik czy to zależy od modelu Dacii ?
Nowodusterowcy, wiecie co znalazłem? Instrukcje montażową do podłokietnika z bezprzewodową ładowarką QI. Ale ładowarka to mały pikuś, najlepsze w tym podłokietniku jest to, że jest szeroki, ma regulacje pochylenia i można go zamontować do fotela z "kapitańskim" podłokietnikiem w miejsce starego.
Dodatkowo nie tracimy możliwości regulacji podparcia odc. lędźwiowego.
Numer akcesorium: 877004782, Instrukcje można znaleźć na stronie gdzie są instrukcje do pozostałych akcesoriów renault/dacia.
Tak, dzwoniłem do serwisu, nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży. Pewnie po nowym roku będzie. Szkoda bo chciałem go wziąć za ostatni voucher. Tak czy siak, jak sie pojawi to kupuje i montuje bo ten wąski jest za wąski i ręka z niego spada.
p.s. na yt na kanale LZparts pan Niemiec którego za chiny ludowe nie idzie zrozumieć montuje podobny, ale w innym miejscu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum