Witam , Logan ma juz ponad 3500km ale moja uwagę zwrócił dziwny dźwięk który co jakiś czas sie pojawia , dzisiaj nagrałem filmik i chciałbym żebyście pomogli rozwikłać co to jest. Za 4 dni wyjazd w góry wiec ASO za bardzo nie wchodzi w gre obecnie.
Praca silnika słyszana na filmiku to wlasnie cos co mnie zaniepokoilo bo przez wiekszosc czasu silnik pracuje o wiele ciszej i bez takich terkotan jak na filmiku. Ten dzwiek po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu zniknal a pojawia sie w losowych sytułacjach.
Ostatnio zmieniony przez rotmistrz88 2018-12-19, 17:45, w całości zmieniany 1 raz
To co na żywo jest słyszalne i wtedy wiem nawet jak jest radio włączone że ten dzwiek sie pojawia zaczyna sie od 4 sekundy i czasami jest naprawde głośne
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2018-12-19, 18:06
rotmistrz88 napisał/a:
Na filmiku do 3 sekundy silnik pracuje ok a od 4 sekundy zaczyna sie ten dzwiek jakby terkotanie o nieregularnej czestotliwosci.
Ach. To jeszcze coś innego. To nie ten odgłos cisnienia powietrza wypuszczanego z otwieranego piwa, ktory jest chyba od 1. do 3. sek. Za chwilę jadę na krótką traskę, mogę się wschłuchać w pracę silnik, i spróbować wyłapać jego regularnosć pracy.
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2018-12-19, 19:20
Po sprawdzeniu w moim aucie...
Silnik mruczy cicho, że ledwo go słyszę na tle muzyki z radia. Najgłośniejszy z tego zestawu jest włączony kierunkowskaz. Bez muzy i kierunku silnik warkocze cicho i regularnie. Nie usłyszałem żadnych innych niepokojących dźwieków.
Być może dźwięki które usłyszałeś, a które trudno jest mi zidentyfikować na udostępnionym nagraniu, wiążą się z "docieraniem silnika", jeśli jeszcze nie masz wymaganego przebiegu.
ed. albo jeszcze coś innego. Czasami słyszę "nieregularne terkotanie". Po sprawdzeniu okazuje się że winowajcą jest plastikowy drapak pozostawiony luźno w kieszeni drzwi... Może jest to jakiś trop.
Ostatnio zmieniony przez eio 2018-12-19, 19:37, w całości zmieniany 2 razy
Miałem coś podobnego choć odgłos był ciutkę inny . W ASO okazało się że to wibruje rura dolotowa zimnego powietrza dochodząca do filtra powietrza. ASO przymocowało ją trytką dodatkowo do filtra powietrza i problem zniknął. Tak czy siak obstawiam na jakiś wibrujący element.
Nie pozostaje mi nic innego jak umowic się do ASO po świętach, czasami jak występuje ten dzwiek to zrobie przygazówkę i znika ale przy schodzeniu z obrotów cos tez zaterkocze jak na filmiku.Jak bylo cieplo to problem wystepował 1 , max 2 razy a nasilił sie przy mrozach (auto stoi pod chmurką)
Ostatnio zmieniony przez rotmistrz88 2018-12-20, 11:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie dawało mi to spokoju i odśnieżyłem auto i ....doszedłem co tak rezonuje, a mianowicie za dźwięk traktora odpowiada rura od dolotu powietrza (zaznaczyłem na czerwono) , jak rezonowalo to dotknąłem ta rure i ....błoga cisza. Jednak po puszczeniu rezonuje , i tak bede serwis atakowal tylko zastanawiam sie jaka jest tego przyczyna ze inni maja z tym spokój
20181220_191559-960x540.jpg Ten element rezonuje
Plik ściągnięto 37 raz(y) 111,44 KB
Ostatnio zmieniony przez rotmistrz88 2018-12-20, 19:32, w całości zmieniany 1 raz
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1960 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-20, 20:42
Jeżeli ta rura powoduje w Twoim aucie te dziwne dźwięki o, których piszesz to olałbym wizytę w ASO i sam zajął się tą sprawą. Może wystarczy ją zdemontować i ponownie zamontować? Myślę, że uporałbyś się z tym problemem w 10 minut a Ty wolisz robić kilometry do ASO, wypalać paliwo oraz tracić swój, a mógłbyś się czegoś przy aucie nauczyć.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1960 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-12-20, 21:27
rotmistrz88, Też mam auto na gwarancji do marca 2021 roku a niektóre irytujące rzeczy postanowiłem rozwiązać sam np skrzypiący fotel pasażera czy piski z okolic tylnych kół po odpuszczeniu pedału hamulca ( usługa ta na gwarancji kosztuje ponad 150zł ). No ale co kto woli, ja uważam, że lepiej takie pierdoły rozwiązać samemu bo człowiek się czegoś nauczy i mechanicy po upływie gwarancji nie będą wciskać nam kitu
Spoko, jak pogoda dopisze i dojade w góry to powalcze z tematem , zreszta którys kolega napisał w tym temacia że mial podobny problem z rurą dolotu i ASO....zalożylo trytkę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum