Ja dzisiaj dostałem odpowieź z ASO Renault na zapytanie czy jest już możliwość kupna i wymiany MNE na nowe z Carplay/Android Auto. Poniżej dla zainteresowanych cytuję odpowiedź.
Nowe radio Android Auto/Carplay to koszt 1323 zł niestety na tą chwilę niedostępne we Francji czas sprowadzenia ok 3 tygodni roboczych.
Nie dostałem jednak informacji jaki jest koszt robocizny
Witam
Moim zdaniem super że będzie obsługa Android Auto ale duży minus ze wymaga to podłączenia USB.
Szczególnie że miejsce portu USB w radiu to jakiś geniusz wymyślił.
Wg specyfikacji Android Auto bezprzewodowo działa tylko z nexusami i google pixelami.
No chyba że radio będzie dawało możliwość instalowania własnych aplikacji ze sklepu google play, to wtedy będę zadowolony :D
Ostatnio zmieniony przez artysta 2018-12-19, 23:48, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co czytałem o technologiach Android Auto, Android TV (https://developer.android.com/training/auto/) to trzeba aplikacje odpowiednio przygotować. Przez co dopracowanie np. janosika pod kątem Android Auto skutkowałoby tym, że będzie On działał na tym sprzęcie.
Ja dzisiaj dostałem odpowieź z ASO Renault na zapytanie czy jest już możliwość kupna i wymiany MNE na nowe z Carplay/Android Auto. Poniżej dla zainteresowanych cytuję odpowiedź.
Nowe radio Android Auto/Carplay to koszt 1323 zł niestety na tą chwilę niedostępne we Francji czas sprowadzenia ok 3 tygodni roboczych.
Nie dostałem jednak informacji jaki jest koszt robocizny
ja też zadałem pytanie czy można to zrobić i odpisali:
"Uprzejmie informuję, że wymiana systemu multimedialnego MediaNav na inne, posiadające kompatybilność z aplikacjami Android Auto i Apple CarPlay, nie znajduje się w zakresie naszych usług. Uzyskanie tej kompatybilności wiąże się również z innymi modyfikacjami w samochodzie, których zastosowanie nie jest zgodne z technologią Producenta."
no to do ch.… o co tu chodzi
ciężko się z nimi gada, zadałem jeszcze raz pytanie czy definitywnie nie ma możliwości zakupu i wymiany przez serwis, zobaczymy czy coś odpiszą
Ostatnio zmieniony przez tomeveris 2018-12-20, 08:20, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-20, 08:28
"Co kraj to obyczaj". Może jedno ASO Renault montuje wiedzą co i jak a drugie nie. To samo było z kamerka cofania. W jednym ASO montowali a w innym nie. Musicie pisać konkretnie gdzie kierowaliście pytania.
Wystarczy ze beda inne gniazda, wiazka, niekompatybilnosc z kamerami etc. i nawstawiane. Dlatego prawdopodobnie pisza ze niezgodne z technologia.
Powoli, jeszcze Maciek w d... a juz mu kaszke gotuja.
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2018-12-20, 09:28
Panowie. W chwili obecnej to jest gdybanie. Musimy cierpliwie poczekać, aż radia będą dostępne. Wtedy przekonamy się czy będą kompatybilne z obecnymi samochodami.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2018-12-20, 09:34, w całości zmieniany 2 razy
na moją ostatnią odpowiedź a napisałem tak:
"Bardzo omijająco udziela Pan odpowiedzi 😊
Ostatnie pytanie i Pana nie męcze,
Czyli definitywnie nie ma możliwości zakupienia nowego systemu multimedialnego MediaNav przez WASZ serwis i zamontowania go?"
odpisali właśnie tak:
"Nie było to moim zamiarem, nie posiadamy jednak szczegółowych informacji technicznych, które pozwoliłyby mi dokładniej odpowiedzieć na pytanie. Czwarta generacja MediaNav Evolution różni się od poprzedniej sprzętowo (m.in technologia wyświetlacza dotykowego), oraz posiada całkowicie inny system operacyjny (mimo identycznego wyglądu interfejsu).
W związku z tym, definitywnie nie ma możliwości wymiany urządzenia w już wyprodukowanym samochodzie zgodnie z technologią Producenta, za pośrednictwem serwisu Dacia."
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 10:46
michele napisał/a:
Z tego co czytałem o technologiach Android Auto, Android TV (https://developer.android.com/training/auto/) to trzeba aplikacje odpowiednio przygotować. Przez co dopracowanie np. janosika pod kątem Android Auto skutkowałoby tym, że będzie On działał na tym sprzęcie.
Poruszyłeś najważniejszą rzecz i oczekiwania odbiorców. Wszyscy są podekscytowani tym , czy w MN3 da się uruchomić inne programy z Androida. prawdopodobnie , będzie to działało pośrednio z palmtopa, podobnie do AHA. Czyli wszystko co mamy w telefonie, lub odpowiednio spreparowane, będzie można wyświetlić na ekranie.
Ciekawa rzecz, cały czas pojawiają się nowsze wersje softu dla nowego MN.
1.0.7.1 ze stycznia 2018
1.0.12.8. z czerwca 2018
1.0.13.1 z listopada 2018
Czyli prace trwają
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-20, 10:51
tomeveris napisał/a:
W związku z tym, definitywnie nie ma możliwości wymiany urządzenia w już wyprodukowanym samochodzie zgodnie z technologią Producenta, za pośrednictwem serwisu Dacia."
Tak będą się zawsze "zapierać" , sami jeszcze nie wiedzą. Ale jak znam życie , to nawet przy zmianach w złączach, wymyśli się jakieś przejściówki. Na razie schematy są utajnione i nie mogę podpatrzeć co tam jest.
Tak będą się zawsze "zapierać" , sami jeszcze nie wiedzą. Ale jak znam życie , to nawet przy zmianach w złączach, wymyśli się jakieś przejściówki. Na razie schematy są utajnione i nie mogę podpatrzeć co tam jest.
pewnie tak jak mówisz, że sami nie wiedzą jeszcze co i jak, ale to by napisali że nie wiedzą jeszcze albo coś a nie takie pierdzielenie…
Bo jest im po prostu wstyd że wiesz coś więcej niż oni ale nie chcą się do tego przyznać. W salonach na ten temat nic nie wiedzą tak jak na temat podłokietnika z ładowarką indukcyjną, dowiadują się jak coś dostaną z centrali czasami później niż my.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2018-12-20, 12:10, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-12-21, 13:30
Ciekaw jestem , czy sterowanie głosem jest wyzwalane tylko z kierownicy, ale chyba joystick też to ma. Nowe wersje mają już zmieniony układ przycisków.
Prawdopodobnie już montowane MN maja oznaczenia LAN5810WR0 z oprogramowaniem 1.0.13.1 / już jest dostępny!/.
Kod:
NOWY SOFT 1.0.13.1
https://mega.nz/#F!wWAVQaID!xyufyjlruym01JweHv_kbA
kier.jpg Przyciski
Plik ściągnięto 12085 raz(y) 36,77 KB
5810WR0.jpg Nowy 5810
Plik ściągnięto 11 raz(y) 219,09 KB
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-12-21, 13:50, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-12-21, 14:03
Wyraźnie czuć podniecenie na forach, nowość rozgrzewa wyobraźnię. Po za tym , będzie to coś innego niż stare MNE. Ciekawe, czy będzie musiał powstać osobny temat dotyczący tej wersji.
carplay1.jpg Nowe A Auto
Plik ściągnięto 18 raz(y) 246,69 KB
Ostatnio zmieniony przez paul7 2018-12-21, 14:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2018-12-21, 15:01
Obywatel MK napisał/a:
A tak z innej beczki, czy ten port USB gwarantuje ładowanie telefonu w trybie Fast Charge?
Mam jednak informacje, że moc obciążenia USB została zwiększona, by umożliwić szybsze ładowanie smartfonu. Na ile, tego jeszcze nie wiadomo. Gniazdo tutaj jest ważne , bo konieczne, do komunikacji z telefonem.
Wyraźnie czuć podniecenie na forach, nowość rozgrzewa wyobraźnię. Po za tym , będzie to coś innego niż stare MNE. Ciekawe, czy będzie musiał powstać osobny temat dotyczący tej wersji.
To z obrazka to nie jest Android Auto tylko Apple CarPlay :D
W kazdym razie super ze w koncu zwiekszyli ladowanie telefonu, bo teraz po przejechaniu prawie calej A2 ledwo mi sie iPhone byl w stanie naladowac :D
Caly czas mam szczera nadzieje ze uda sie wstawic to cudo w zamian za Media Nav Evo 2.0 bez zbednych problemow i druciarstwa.
Ostatnio zmieniony przez alhaz 2018-12-21, 15:10, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum