czy ograniczenie może wynikać np. z faktu innej-innej felgi (technologiczne?)
Nie - oczywiście, jak to w daciach, pewnie może się trafić jakaś dziwna kompletacja, ale zasadniczo w zapasie powinna być najzwyczajniejsza felga stalowa, taka sama, jaką dostaje się w normalnych 4 kołach: 6Jx15-4x100-60.
Teraz wydaje się już wszystko oczywiste.
laisar napisał/a:
Stepway napisał/a:
czy ET z przedziału 43-50 mogę kupić w ciemno.
Chyba nie.
Oryginalny katalog stepwaya podaje ET alusów jako 36 - więc w świetle dyskusji o felgach ("zmiana ET powinna mieścić się w 1% tolerancji rozstawu kół") wynika, że dopuszczalne ET mieści się w przedziale od 29 do 43 (dla felgi o szerokości 6,5").
O! Dlaczego ubzdurałem te ET50? Wiem, wiem... najlepiej byłoby poszukać na fabrycznej 16" aluminiowej obręczy. Wygląda na to, że oznaczenie znajduje się od wewnętrznej strony. Obecnie jedno jest zdjęte i wisi pod autem, ale jest uwalone :)
laisar napisał/a:
Stepway napisał/a:
Mam też coś takiego, szersze: 4x100 7Jx16H2 ET 54
Czy te ostatnie mógłbym bez obaw odziać w opony i zamontować w Stepway-u?
Raczej nie - będą przesunięte cały cal w głąb wnęki koła, a to już za duża różnica.
(Matematycznie, bo czy fizycznie się mieszczą i o nic nie ocierają do całkiem inna sprawa).
Dziękuję. Cały problem w tym, że wśród katalogów producentów i dystrybutorów felg jakimi się posiłkowałem, Dacia Sandero występuje wyłącznie w wersji "zwykłej", gdzie nie ma uwzględnienia 16" felg. Mimo, że przecież fabrycznie Sandero w wersji Stepway wyjeżdżało właśnie na większej średnicy.
Dziękuję za podpowiedź i wyprowadzenie mnie z błędu. Domyślam się że osadzenie (ET) jest takie samo dla stalowych jak i aluminiowych felg? (tu 36).
Chyba jednak podejmę się prostowania fabrycznych alufelg.
osadzenie (ET) jest takie samo dla stalowych jak i aluminiowych felg? (tu 36)
Jeśli są tej samej szerokości, to właściwie powinno być - ale że nie mamy w daciach stalowych "16" (oprócz dustera, którego wymiary zawieszenia mogą się różnić o te kilka mm), to są to rozważania teoretyczne (:
laisar, a masz wgląd co mówi dokumentacja dla wersji Stepway - tak bardziej szczegółowo? Jeżeli nie, to bazować będę na tym co przytoczyłeś na podstawie wartości z katalogu dla aluminiowych felg (ET36). Dla pewności jeszcze się pobrudzę przed blokiem i wyjmę koło :)
Witam!
Chciałbym zakupić, do swojego Logana MCV alufelgi. Nie mam jakiś specjalnych oczekiwań co do wyglądu, a raczej chciał bym coś skromnie wyglądającego pod opony 15. Jakich polecacie producentów? Sklepy? Bądź sklepy internetowe?
Na co zwracać uwagę? Chciał bym wydać max 1200zł za komplet. Nie wiem czy to mało? Jak przeglądam ceny to wahają się od 1000zł do kilku tyś.
LAISAR - dlaczego na tej stronie podane jest aby ET wynosiło 50 dla Stepway skoro na alusach ma być ET 36, ewentualnie 43.
Też chce kupić felgi stalowe na zimę tylko, że 15 i czytając te wszystkie opisy na forum nie wiem w końcu jakie zamówić
Moje auto to Dacia Sandero Stepway 2010.
Na zapasowym kole [stalowe] znalazłem 6 1/2 x 16 h2 ET 43
Myślę że moje alufelgi to :
6,5x16h2 et 36 - to wyczytałem wyżej
Pyt 1. U mnie oznaczeń nie mogę znaleźć na alufelgach. Wiesz gdzie są?
Pyt 2. Jak założę zapasowe koło [felga metalowa-6 1/2 x 16 h2 ET 43] to będzie ono bardziej schowane niż pozostałe alufelgi??
Pyt 3. Czy podana felga z cytowanej strony będzie pasować do Stepway i dlaczego
Pyt 4. Czy średnica koła jest powiązana z ET, rozumiem że szerokość - ale czy średnica - nawiązuje do cytowanej strony ponieważ po wyborze modelu stepway tylko dostępne były 15' ET 50
Pyt 5. Jak posiadam felgę metalową 6 1/2 x 16 h2 ET 43 to mogę założyć felgę 15' ET15?
Pyt 6.Jakie mam kupić felgi metalowe 15' do mojego Stepway`a, bo obecnie mam 16' aluminiowe a na zimę chciałbym opony z wyższym profilem.
Czekam na odp. Dziękuję
Ostatnio zmieniony przez siemaspl 2014-04-06, 18:45, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2014-07-16, 16:06 Felgi od stepway do logan sedan
Witam, mam dylemat. Czy felgi aluminiowe: 6,5JX16H2 ET36 4X100 z oponami: 195/55/R16 będą pasowały do sedana 2008r 1.5dci. Podobno oryginalne od stepway I z 2012 roku.
będą, opona ma 1,3cm niższy profil, czyli średnica koła (15"+2*1,3 ~=16") jest niemal identyczna. Jeśli to ET36 poprostu będą wysunięte (prawdopodobnie 7mm jeśli masz ET43) względem tego co masz aktualnie.
Reasumując różnice nie są duże [sam jeździłem Sandero z felgami zimowymi ET50, a oryginalne alufelgi miały ET43]
A jeśli masz chociażby minimalne wątpliwości - spróbuj przymierzyć jedną.
Ostatnio zmieniony przez czaju 2014-07-17, 09:15, w całości zmieniany 1 raz
noszę się z zamiarem kupna felg, by zrobić sobie komplet opon na zimę. Opony mam po poprzednim właścicielu, zostało mi tylko kupić felgi.
Chciałem zczytać z aktualnych felg ich oznaczenie, ale okazało się to niemożliwe :p ale ich wymiary i oznaczenia znalazłem na internecie. Tak też, według tego, szukałem felg. Rozpiętość cenowa jest w granicach kilkudziesięciu złotych na 1 feldze, więc uwagę, nie ma co ukrywać, przykuwa najtańszy wybór.
Podejrzewam, że oznaczenia/wymiary pasują do mojego modelu, tylko chciałbym poznać Waszą opinię co do tych felg. Może ktoś użytkuje takie, kupował już, może polecić/odradzić ten zakup, albo przekonać do jakiś innych? Przez chwile patrzyłem na aluminiowe ale.. Do Dacii mi nie pasują prawdę mówiąc. Moje auto jest elegancką limuzyną a alufelgi tylko by zakłóciły ten gustowny wygląd.
dokładnie z tej firmy kupiłem w zeszłym roku. felgi są ok, chociaż produkcja chiny. jedna tylko okazała się lekko wykrzywiona i poszła na tył. firma jest w porządku to jedna z większych hurtowni w polsce także zakup pewny, ja odebrałem osobiście wraz ze śrubami.
Czy ktoś może wie jaki jest kod lakieru którym pomalowane są felgi (Dacia Logan Pickup v. Confort)? Mam kilka ubytków w lakierze, i chciałbym kupić jakąś zaprawkę do tego.
Wysłany: 2018-12-25, 22:55 Alufelgi do Logana MCV I
Hej,
przymierzam się do zakupu alufelg do mojego Logana MCV I, znalazłem ofertę 15tek Rial'a 4x100.
Sprzedający podał oznaczenie, które było na feldze (nie wiem czy przepisał dokładnie): ET 3
6,5 J x 15 H2
Do 655
LK 100 A2
Wysłany: 2019-01-12, 20:03 Felga 16" do Daci Logan PickUp?
Witam Wszystkich
Jako, że nie udało mi się znaleźć podobnego wątku to zwracam się Was z pytaniem czy ktoś zakładał tak jak w/w tytule tj. felgę 16" do Logana?
Parametry obecnego blaszaka to: 185/65R15, 6J, ET50,
Przewidziany alus z oponą: 205/55R16, 6J, ET40, otwór centr,60,1
Jak myślicie zmieści się? o tył raczej się nie martwię, ale przód...
Z góry dziękuje za radę.
Według mnie jeżeli już zakładać 16" to w typowym rozmiarze 195x55x16, gdyż jest to praktycznie ta sama średnica koła co ta 15" a dokładnie różnica wynos - 0.1 %, czyli jest mniejsza ogólnie o 6mm. Dodatkowo szerokość opony jest zbliżona ( szersza tylko około centymetr), do tej 15" co przy zmienionym ET o 10mm może mieć znaczenie. Przy tym ET 40, które masz w alusach, koło wysunie ci się na zewnątrz o 10mm. Musisz zauważyć, że opona zaproponowana przez ciebie, czyli 205x55x16 nie dość, że jest dużo szersza od tej 185x65x15, to na dodatek średnica koła w porównaniu z tą obecną 15" zwiększy się o blisko 11mm. Może to mieć niestety duże znaczenie przy skręcaniu kół. Nie wiem jak w tym twoim Loganie wygląda wnęka nadkola i ile jest miejsca pomiędzy rantem nadkola a wierzchem opony, ale musisz zwrócić uwagę, że szersza opona o prawie 10mm na stronę + 10mm wysunięcia koła przez różnicę w ET w sumie wysunie ci koło na zewnątrz o prawie 20mm. Przy małej przestrzeni pomiędzy rantem a oponą , dodając do tego wyższe koło i niekiedy większe obciążenie auta ,istnieje obawa, że może Ci ona obcierać przy skręcie koła o nadkole lub przycierać na hopkach czyli dołkach o rant. Najlepszą opcją jest przymiarka takiego koła i sprawdzenie jak jest w rzeczywistości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum