Przyczepkę mam na 7 stąd ten pomysł. Moge pozostać przy 13 i kupić przejściówkę lecz obok haka wisi mi zaizolowana wiązka. Dlatego szukam schematu który przewód za co odpowiada.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-27, 22:01
Jeśli to standardowa wiązka to kolory przewodów odpowiadają tym że schematów choćby z Wikipedii.
13pin to standard, nawet bagażnik do rowerów go wymaga sam przerabialem z siódemki.
13 jest unormowana przepisami unijnymi , i daje wiecej możliwości .
od 7 sie odchodzi
PS.
Jutro zakładam hak z akcesoriów w ASO ( gwarancja ) i oczywiście 13 pinowe gniazdo biorę .
Po weryfikacji rysunków technicznych wybrałem NIE automat. Miałem już taki w lagunie i szybko się wyrobił i miał luzy . Ten też można zdemontować , 2 śruby i gotowe :D
_________________ Dacia Logan II MCV Facelifting 0.9 TCe LPG 90 KM
Ostatnio zmieniony przez SVENSON 2018-12-28, 17:14, w całości zmieniany 1 raz
Kupiłem nowe gniazdo na 13 pinów, mam przejściówke ale za nic nie mogę tego odpowiednio połączyć. Fotka z oryginalnym podłączeniem rozwiązała by kłopot. Kolory ze schematu nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-28, 17:37
Czego to unia nie nakazuje. Dobrze , że nie każe kasować samochodów na złom. Nowe to mają, a starsze nie muszą się o to martwić. Na piktogramie wyraźnie widać dodatkowe sygnały .
Kolory kabli jak na rysunku.
Model: Duster
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2018 Posty: 173 Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-12-28, 18:55
paul7 napisał/a:
Czego to unia nie nakazuje.
Jest jakiś przepis nakazujący montaż 13 pinowe gniazdo?
Montowałem w tym roku, przegląd u diagnosty, wbicie w dowód rejestracyjny i... nikogo nie interesowało 7 czy 13 pinowe?
Panowie dziękuje za zaangażowanie ale niestety ten mój model jakiś "niepowtarzalny" jest...
Nie ma w niej pojedynczych kolorów tak jak na schematach które otrzymałem. Masa na schemacie jest biała u mnie białego przewodu nie ma wcale... W założeniu chyba jest to przewód brązowy no ale od 2 dni to chyba drugie opakowanie bezpieczników już zużyłem...
Kilku jestem pewny no ale główny problem jest z masą. Tam są 3 masy każda na inny obwód i gdy niby powinno być ok zawsze coś nie do końca funkcjonuje lub pali bezpiecznik.
Są masy przekaźnikowe idące po can.
Znaczy w czasie pomiaru będzie masa , ale po zapłonie robi się z tego plus ( zasilanie urządzeń w przyczepie ) , albo jak włączysz światła . Analogicznie do przekaźnika dmuchawy który w pozycji off przepina się na masę.
Może podjedz do ASO i zobacz ile kosztować będzie podpięcie gniazda ( jak masz oryginalna wiązkę ).
Dodatkowo jeszcze pamiętaj ,że powinieneś mieć moduł regulujący prace np. kierunkowskazów w czasie jazdy z czepką
_________________ Dacia Logan II MCV Facelifting 0.9 TCe LPG 90 KM
No nie sądziłem, że to takie skomplikowane. Dziś byłem w firmie która montuje haki i wyszło, że moduł od kierunków jest spalony. Elektryk twierdzi, że zakup nowego oryginalnego mało opłacalny i nie wiadomo co jeszcze może tam wyjść. Poleca wymianę tego kawałka instalacji razem z tym modułem. Koszt 200zł plus 150zł robota. Cena przystępna???
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2018-12-30, 10:29
Maslo1947 napisał/a:
No nie sądziłem, że to takie skomplikowane. Dziś byłem w firmie która montuje haki i wyszło, że moduł od kierunków jest spalony. Elektryk twierdzi, że zakup nowego oryginalnego mało opłacalny i nie wiadomo co jeszcze może tam wyjść. Poleca wymianę tego kawałka instalacji razem z tym modułem. Koszt 200zł plus 150zł robota. Cena przystępna???
w pandzie mielismy szynę can i moduł. Jakiś tepak pożyczył przyczepkę i zmienił kable we wtyczce i nic nie powiedział. U nas moduł spalony, trzeba było coś wymienić i odtworzyć ścieżki - elektryk wziął 20 czy 30 zł ale robił to w wolnej chwili a nie od ręki.
Zobacz ile kosztuje nowa wiązka instalacji do twego auta.
Ostatnio najprostszą oryginalną z wtyczkami do mego logana pickup widziałem za 60zł na allegro (bez modułu).
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2018-12-31, 10:57
dokładnie tak samo było w fiatach panda - moduł za 300-400zł a po 2-3 latach wszyscy zakładali listwę z chyba 4 przekaźnikami w miejsce modułu (przekaźnik za mniej niż 10zł).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum