Witam, mam pytanie do kolegów, czy ktoś wykupował kiedy ubezpieczenie mini casco, lub obecnie z takiego korzysta? Ja obecnie mam wykupiony na Dusterka pakiet dealerski AC do sierpnia 2019r, ale zaczynam już myśleć, co zrobić dalej. Na ogół w swoich wcześniejszych nowych autach, AC miałem wykupywane na max. 3 lata, potem już tylko OC. Ostatnio słyszałem o takich ubezpieczeniach mini Casco. Jedno co wiem, to to, że na 100% odpowiada za kradzież auta. Ciekawi mnie, jak to wygląda w praktyce i jaka jest faktyczna różnica w cenie pomiędzy tym mini casco a normalnym pakietem AC.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3959 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-30, 17:32
Niedawno wykupiłem pakiet z minicasco dla mojego 12-letniego Matiza (dotąd miał pełne AC). Sam możesz sprawdzić cenę takiego ubezpieczenia w konfiguratorze, np. w Link4. Bez problemu zrobisz porównanie on-line.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-12-30, 17:42, w całości zmieniany 1 raz
Poczytałem dzisiaj trochę i z tego co piszą, to raczej nie jest to opcja za bardzo atrakcyjna chociażby z tego powodu, że nie odpowiada w ogóle za jakiekolwiek szkody w sensie stłuczek. Z tego co piszą, dla starszych aut o niewielkiej wartości i dość młodych kierowców bez zniżek, może to być dobra opcja. Natomiast dla nowych i droższych aut, raczej cena tego pakietu będzie już dość duża, i mniej atrakcyjna w porównaniu do AC. W takim wypadku jak piszą, lepiej będzie wykupić pełne AC nawet w pakiecie standard, gdyż na pewno będzie miał szerszy zakres odpowiedzialności.
Tak przy okazji, to ciekawe, że dla twojego wcześniej 11 letniego matiza była w ogóle możliwość podpisania umowy AC? Słyszałem, że dla aut powyżej 10 lat już nie chcą zawierać umów w zakresie AC.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3959 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-12-30, 22:15
jammo napisał/a:
Tak przy okazji, to ciekawe, że dla twojego wcześniej 11 letniego matiza była w ogóle możliwość podpisania umowy AC? Słyszałem, że dla aut powyżej 10 lat już nie chcą zawierać umów w zakresie AC.
Zapewniam, że nie miałbym żadnych problemów z zawarciem pełnego AC również w tym roku (miałem oferty z różnych firm). Do MiniCasco skłoniła mnie znacznie niższa cena w połączeniu z faktem, że samochód stał się obecnie mało używany.
Ale mini casco będzie działało na zasadzie tylko i wyłącznie szkody całkowitej, czyli kradzież albo tak rozbijesz auto, że naprawa będzie nieopłacalna. Zanim podejmiesz jakąkolwiek decyzję przeczytaj OWU.
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-03-10, 16:44
Z MiniAC jest ten problem ze w większości TU ta opcja nie zalicza się do ciągłości AC.
Chciałem kupić miniAC ale wolałem tanie AC z partycypacją w szkodzie - cenowo podobnie, jest wszystko to samo co w MiniAC plus ciągłość zniżek i ew. ochrona przy szkodzie niecałkowitej.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1960 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-03-10, 18:31
kapelusznik napisał/a:
Z MiniAC jest ten problem ze w większości TU ta opcja nie zalicza się do ciągłości AC.
Chciałem kupić miniAC ale wolałem tanie AC z partycypacją w szkodzie - cenowo podobnie, jest wszystko to samo co w MiniAC plus ciągłość zniżek i ew. ochrona przy szkodzie niecałkowitej.
miałem wykupione mini AC w link 4 . teraz w lodgy jak brałem pełen pakiet okazało się , że mam 10 % zniżek wiec w niektórych ubezpieczalniach zniżki są
AC to AC, pierwsze słyszę, aby jakieś TU nie liczyło MiniAC do historii AC.
Ale MiniAC to zazwyczaj tylko wypłata przy szkodzie całkowitej, ewentualnie tylko kosztorys bez naprawy w warsztacie. Każde MiniAC różnych TU trzeba zawsze przewertować OWU.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum