Wysłany: 2019-01-13, 21:08 Dacia Duster II 2018 1.5 Blue dCi 115KM 4x2 - COSMOS BLUE
Witam ponownie,
Daćka zamówiona pod koniec października, odebrana w mikołajki. Na liczniku na chwilę obecną dopiero blisko 600km, ale postanowiłem się podzielić pierwszymi wrażeniami:
PLUSY:
- nic nie puka nic nie stuka + zapach nowego auta - bezcenne
- DYNAMIKA - auto w tej tej wersji silnikowej jest dość dynamiczne i elastyczne - duży zakres obrotów w których auto elegancko się zbiera po dodaniu gazu bez konieczności redukcji biegu itp - 260Nm daje rade. Dzień do nocy jeżeli chodzi o porównanie do wolnossącej benzyny 1.6 którą też miałem okazję testować.
- oryginalne nagłośnienie -jak dla mnie to gra całkiem poprawnie w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
- zawieszenie + wspomaganie to istna bajka. Bardzo ładnie wybiera dziury, nierówności, kocie łby itp.
MINUSY (w kolejności od tych, które mi najbardziej doskwierają) :
- czujnik parkowania nie wycisza radia podczas wykrycia przeszkody (piszczenia)
- brak podłokietnika pasażera, a podłokietnik kierowcy minimalnie za wysoko względem dźwigni zmiany biegów.
- bak paliwa - przy zatankowaniu pod korek niemiłosiernie chlupie. Wrażenie jakbym miał na pace wannę z wodą. Dźwięk ustępuje mniej więcej przy 3/4 zbiornika.
- pilot od radia zasłania stacyjkę przez co na początku miałem problem z trafieniem kluczykiem. Ale po kilku dniach już się trafia w ciemno.
- bardzo wrażliwe skrajnie boczne czujniki parkowania, lub złe ich umiejscowienie - gdy wjeżdżam do garażu tyłem, praktycznie non stop piszczy a po bokach kilkadziesiąt cm luzu.
Jak widać, są to raczej pierdoły niż poważne niedogodności więc póki co jestem bardzo zadowolony. Za dwa dni pierwsza dłuższa niż 50km trasa, więc okazja na przetestowanie tempomatu i szóstego biegu
Modernizacje jakie przeprowadziłem do tej pory:
- zmiana wyglądu szaty graficznej w micomie na Renaultową
- uaktywnienie kompasu i czujników położenia pojazdu pomimo braku 4x4
Pozdrawiam!
duster.jpg
Plik ściągnięto 82 raz(y) 162,09 KB
duster1.jpg
Plik ściągnięto 70 raz(y) 118,85 KB
duster2.jpg
Plik ściągnięto 39 raz(y) 108,9 KB
duster3.jpg
Plik ściągnięto 44 raz(y) 117,66 KB
Ostatnio zmieniony przez gorus 2019-01-13, 21:09, w całości zmieniany 2 razy
Modernizacje jakie przeprowadziłem do tej pory:
Sam to zmieniłeś?
Auto pięknie się prezentuje, szczególnie z tymi progami
Gratuluję.
Dziękuję bardzo. Progi oprócz koloru, to był jeden z głównych warunków zakupu samochodu dla mojej żony .
Tak, sam zmieniłem, tutaj jest instrukcja jak wejść w micoma dla wersji 9.1.3:
https://www.youtube.com/watch?v=F-w67NAXjLs&t=
(chyba są inne kody względem tych które znalazłem tu na forum)
Nie ukrywam, że ogromnie kusi mnie wgranie jakiegoś jeszcze ładniejszego tematu graficznego i jednocześnie dodanie odtwarzacza wideo ale trochę się boję na razie żeby nie uwalić medianav...
Ostatnio zmieniony przez gorus 2019-01-13, 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2019
Wysłany: 2019-01-13, 22:35
Rozumiem że posiadasz media nav bez android auto? Ta starą wersję? Bo na niemieckim forum juz sa osoby które odebral pod koniec roku z nowm systemem multimedialnym z android auto. Z tego co zrozumialem to po 47 tygodniu 2018 roku jest android auto
No właśnie słabo to wyszło trochę, bo sprzedawca zapewniał że będzie nowy mocniejszy diesel z adblue i nowy media Nav z Android auto. Silnik faktycznie jest mocniejszy, ale media nav mam stary w wersji 9.1.3.
Odbiór podpisany więc dupa, ale mimo to zgłoszę ten fakt zobaczymy co mi odpiszą...
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Wysłany: 2019-01-14, 08:08
gorus napisał/a:
DYNAMIKA - auto w tej tej wersji silnikowej jest dość dynamiczne i elastyczne - duży zakres obrotów w których auto elegancko się zbiera po dodaniu gazu bez konieczności redukcji biegu itp - 260Nm daje rade. Dzień do nocy jeżeli chodzi o porównanie do wolnossącej benzyny 1.6 którą też miałem okazję testować.
moment obrotowy w dieslu sprawia duzo frajdy w porownaniu z wolnossaca benzyna :)
Dziękuję bardzo. Progi oprócz koloru, to był jeden z głównych warunków zakupu samochodu dla mojej żony .
Tak, sam zmieniłem, tutaj jest instrukcja jak wejść w micoma dla wersji 9.1.3:
https://www.youtube.com/watch?v=F-w67NAXjLs&t=
(chyba są inne kody względem tych które znalazłem tu na forum)
Nie ukrywam, że ogromnie kusi mnie wgranie jakiegoś jeszcze ładniejszego tematu graficznego i jednocześnie dodanie odtwarzacza wideo ale trochę się boję na razie żeby nie uwalić medianav...
Ten kompas będzie też działał w MCV?
Potrzebne są jakieś pliki? Jeśli tak, to skąd je ściągnąć?
Piitubski, w instrukcji nie jest określone po jakim przebiegu należy uzupełnić adblue, jest tylko informacja, że przy niskim poziomie pojawia się komunikat podczas opalania auta o treści "dodaj adblue przed 2400km". Jak to olejesz, to następny będzie że zostało 1200km do przejechania. Potem pojawia się coraz częściej już w trakcie jazdy, co 100km a potem co 50km. Na samym końcu już będzie napis "Stop dodaj adblue" i pozostaje laweta bo nie da się odpalić auta.
Pozdrawiam
Gorus czy możesz podzielić się tajmną wiedzą jak aktywować kompas i czujniki położenia. Po wklepaniu kodów utknąłem na poziomie pierwszego szarego ekranu.
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-03-04, 17:17
gorus napisał/a:
Tak... to były dwie pierwsze opcje, które zmieniłem w MICOMie. Potem jeszcze włączenie funkcji AHA, wyświetlania info o klimatyzacji na ekranie MNE, włączenie funkcji TMC i... chyba tyle.
Zerknij do mojego tematu o aucie to zobaczysz, co da się jeszcze zrobić z MNE, ale to już niestety nie w MICOMie.
A w ogóle to piękne auto.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum