Wysłany: 2018-12-17, 23:42 wentylator chlodnicy włącza się przy 99 stopniach
Witam,
Jak w temacie, dziś zauważyłem że wentylator chłodnicy załącza się dopiero jak temp osiągnie 99 stopni.
Można to zaobserwować dopiero po podłączeniu interfejsu diagnostycznego na tel komórkowym.
Jak wiadomo nasze pędziła są pozbawione wskaźnika temp.
Czy przy sandero 2 1,2 z 2014 roku takie działanie jest prawidłowe?
zaznaczam że nie zapalają się żadne błędy nigdy się auto nie za gotowało nawet latem w upałach
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-12-18, 06:56
Normalny objaw. W zamknietym ukladzie chlodzenia gdzie panuje cisnienie okolo 1,4 bara plyn gotuje sie/ bulgocze w temp. Okolo 105/110 st. Z tego co pamietam, wiec wentylator smialo wystudzi nagrzany plyn.
Dlatego wazne jest by w ukladzie znajdowal sie plyn a nie woda, bo ta ma inne wlasciwosci i w tych warunkach goruje sie szybciej.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Funkcjonowanie tego procesu jest mi znajome ale dzięki za opis.
Bardziej mnie zaniepokoiła temp włączenia wentylatora, ale jeśli ten typ tak ma to wszystko gra dzięki
Tabele podajâ, że przy 1,4 bar absolutnym czyli +0,4 bara temperatura wrzenia wody wynosi110C, dla boryga czy glikolu na pewno wyżej. Raczej na pewno jest O K.
Wysłany: 2019-01-20, 15:21 Kiedy włącza się wentylator chłodnicy?
Witam Forumowiczów
Mam dość głupie pytanie, jednak nie znalazłem odpowiedzi.
Otóż od 2 dni jestem posiadaczem Daci Sandero 1.5 2015r.
Samochodu używam tylko do jazdy po mieście na krótkich dystansach.
Sandro nie posiada wskaźnika temperatury oleju, ale jestem pewien że silnik z reguły nie osiąga temperatury kiedy dojeżdżam do celu.
Otóż moje pytanie brzmi,
Czy po odpaleniu silnika wentylator chłodnicy powinien sie natychmiast załączyć czy może zaskakuje on autatycznie dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temperatury.
Ostatnio kiedy podniosłem maskę z silnikiem odpalonym chwilkę wcześniej po nocy, nie kręcił się on wcale, chciałem dopytać żeby uniknąć zagotowania silnika.
Wychodzi na to ze ten wentylator zaskakuje automatycznie, chciałem tylko się upenwić.
Jeśli ktoś posiada Sandero II i mógłby odpalic auto z podniesioną maską spałbym spokojniej.
Marka: Dacia
Model: D
Silnik: 1.6SCE Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2018 Posty: 105 Skąd: skąd
Wysłany: 2019-01-20, 17:31
Wentylator pracuje tylko jak ecu silnika o tym zadecyduje: najczęściej przy przegrzaniu silnika i włączonej klimatyzacji.
Czasy wentylatora zapiętego na stałe jak w żuku już nie wrócą :)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-20, 22:51
No teraz, w zimę to ciężko zobaczyć działający wentylator chłodnicy. W lato też włącza się tylko w dużych korkach. A kontrolka przegrzania silnika akurat na pewno jest
wentylator chłodnicy zimą zazwyczaj nie działa :) ostatnio u siebie sprawdzałem, miałem takie same lęki...
po odpaleniu auta coś potwornie zachrobotało pod maską... poleciałem z pełnymi gaciami zobaczyć co się rozleciało :D prawdopodobnie zmieliłem jakiegoś tosta czy inną wiewiórkę... bo samochód działa od tamtej pory. natomiast nie pracował wentylator, i cały czas mi siedziało czy on przypadkiem się nie zepsuł. zostawiłem samochód na podjeździe z włączonymi wszystkimi możliwymi odbiornikami -> po jakimś czasie (20 minut?) wentylator się załączył, popracował chwile i znowu się wyłączył.
_________________ =nie znam się, ale chętnie doradzę=
U mnie wentylator się włącza zawsze po wjeździe na działkę. To tylko ok. 200m, ale bardzo stromego podjazdu - droga gruntowa, włączone napędy, na jedynce i czasami po deszczu zdarza się mielenie kołami. Początkowo też się denerwowałem, że wentylator za długo chodzi na postoju, ale już wiem, że w takich warunkach to tak musi być. Czasami włącza się też w lecie np. przy jakiś dłuższych manewrach na jedynce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum