tak, działają. Po naciśnięciu na przycisk na kierownicy. Czasem mnie nie rozumiał, ale udało mi się ustawić nawigację czy zadzwonić do kogoś. Nie próbowałem z sms-ami.
Jedyny mankament jest taki, że ekran jest trochę blady. W moim odczuciu ma mniejszy kontrast i większą jasność porównując do standardowego ekranu medianav i nie znalazłem nigdzie opcji ustawienia tego, ale to szczegół.
Jak chciałem kupić MNE do lodgy 1,5 roku temu (fabrycznie nie miałem), to się okazało, że nowe kosztuje 4000 PLN. Na szczęście kolega z forum - dobrze znany - pomógł.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-01-28, 14:18
exor - kilka pytań:
1. Masz iPhone, czy telefon z Androidem?
2. Jeśli to drugie, to jakiej aplikacji użyłeś do połączenia?
Próbowałem różne, ale żadna nie chce współpracować. A na ekranie MNE wyskakuje "nieobsługiwane urządzenie multimedialne".
Co do samego ekranu to moim zdaniem kolory są bardziej nasycone, a czerń bardziej czarna. Zobaczę jeszcze wieczorem pod kątem jak ekran wygląda. Na dotyk reaguje jak telefon, czyli wystarczy bardzo delikatnie. Co z kolei wyklucza obsługę ekranu w rękawiczkach, jak ma stary MNE.
Jakość/rozdzielczość ekranu moim zdaniem jest taka sama. Patrzone na ikonkach i na fabrycznej mapie.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Włączam aplikację na telefonie, łączę się kabelkiem i tyle. W prawym dolnym rogu ekranu MNE pojawia się ikonka Android Auto i po kliknięciu w nią wchodzi w ten tryb.
Ja na swoim telefonie na pewno mam włączony tryb debuggowania usb, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Ekran jest pojemnościowy, czyli działa tak jak mówisz. Generalnie kolory są żywe i jest ok. Zwiększona jasność i mniejszy kontrast pojawia się dopiero po przęłączeniu w tryb AA na MNE. Szukałem coś na formach i okazuje się, że rzeczywiście jest taki problem dla niektórych urządzeń:
https://productforums.google.com/forum/#!topic/android-auto/LlEMmXSGv1g;context-place=topicsearchin/android-auto/brightness$20contrast
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-01-28, 17:07
Ok, dzięki. Wszystko działa. Faktycznie przy Android Auto w kolorystyce ekranu widać różnicę. Za dużo jest bieli w kolorach.
Natomiast w trybie MNE czerń wciąż nie jest czernią, tylko ma jaśniejsze podświetlenie, tak jak w starym MNE. Myślałem, że trochę to zmienią, ale tu pewnie byłby potrzebny jakiś Super AMOLED, czy coś.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-28, 17:31
To teraz może szczegóły , co dali w fabrycznym zestawie, jakie programy, jakie funkcje uruchomili, jakich nie. Podobnie było przecież w MN i MNE, też tylko połowa funkcji.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-28, 20:24
A czy włączyli ci AHA? Rozumiem, ze kamera też jest już włączona.
I najważniejsze pytanie, próbowałeś uruchomić sekretne kody? Może coś z poprzednich wersji działa?
Wysłany: 2019-01-28, 20:44
AHA nie zauważyłem, bo nie sprawdzałem. Kamera oczywiście działa (jest tej samej jakości, co ze zwykłym MNE, tak jak i sam ekran ma podobną rozdzielczość). Kodów nie próbowałem, bo to nie moje auto. Jutro mnie nie ma w pracy, ale we środę spróbuję z tymi kodami o ile auto jeszcze będzie.
Ale jak nie to, to inne.
Wysłany: 2019-01-29, 10:35
Ktoś już podawał , że oprogramowanie serwisowe zostało rozszerzone o obsługę najnowszej wersji softu MN3. Więc istnieje prawdopodobieństwo, że dostęp do MICOM istnieje podobny jak wcześniej. Kto posiada już tę nowość, mógłby sprawdzić , jak reaguje na znane nam dotychczas kody? Można też zobaczyć zawartość i strukturę "odcisku" .lgu pendriva nowej wersji. Niestety nie ma jeszcze MN3 , więc liczę na kolegów.
Wysłany: 2019-01-30, 12:23
Niestety nie działa wejście w sekretne menu w nowym MNE. Pukanie palcami po ekranie nic nie daje mimo dobrych 10 prób. W moim MNE udaje mi się średnio za drugim podejściem, więc błąd palca można wykluczyć
W związku z tym nie mam nawet możliwości wpisania kodów.
trzeba się wybrać na serwis, może ktoś coś będzie wiedział na ten temat, czy można wymienić w swoim wozie
Dzwonilem, aktualnie nic nie wiedza. A sam tylko czekam kiedy to bedzie mozna kupic.
PS. ktos pisal ze ekran media nav jest wyblakly, to pewnie dlatego ze ekran w MNE3 to zwykle LCD, a w telefonach teraz zwykle jest OLED, ktory ma idealna czern i kontrast.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum