Rolki na stacji diagnostycznej- te od hamowania powinny wyeliminować opór łożyska, zostawiasz auto na luzie i opór podczas kręcenia powinien być taki sam.
Zobacz jeszcze czy amortyzator nie wylał i czy sprężyny są całe..
Ostatnio zmieniony przez keisyzrk 2019-01-22, 11:18, w całości zmieniany 1 raz
W przypadku jakichkolwiek oporów ściąganie występowałoby przez cały czas, tutaj problem jest tylko w momencie dodania gazu, gdy jest większa moc na kolach bardziej czuć, przy mniejszej np. jedziesz na 5/6 praktycznie nie czuć nawet z wciśniętym gazem.
Nowy fabryczny wahacz kosztuje 250zł. Najlepiej wymienić dwa bo i tak musisz skontrolować zbieżność.
Wiem, wiem auto na gwarancji. Zaproponuj im na piśmie wymianę we własnym zakresie i jak będzie poprawa to zwracają ci koszty wymiany.
Ewentualnie jak nie będzie to ty im zwracasz za części. Albo zgłaszasz sprawę do TVN Turbo.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2019-01-23, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
Złożyłem reklamacje przez formularz na stronie Dacii, już następnego dnia zadzwonił kierownik serwisu, tym razem samochód w serwisie spędził 3 dni, kolejny raz była ustawiana geometria i przekładane koła ;/ niestety diagnoza taka sama nie mają sie do czego przyczepić, według nich jedzie prosto, no kur....
Wsiadam dzisiaj i dokładnie jest to samo przy ruszaniu skręca kierownica, przy przyspieszaniu czuć, że ciągnie w prawo. No nie wierze, że jezdząc tym samochodem nie da sie tego wyczuć, a wszyscy jak jeden twierdzą, że wszystko jest ok (przynajmniej mechanicy ASO)
Co jeszcze zauważyłem, to wydaje mi się, że bardziej odczuwalne jest to na drodze z kostki.
Jutro może przejadę się na SKP, zeby gdzieś to sprawdzić, szczególnie tuleje wahaczy.
Kontaktowałem się też z rzeczoznawcą i ma się zastanowić co z tym można zrobić :)
Ostatnio zmieniony przez mack 2019-01-31, 21:59, w całości zmieniany 1 raz
mack, no to pojedz do serwisu, wez za leb "kerownika" wsadz do dustera i sie z nim przejedz pokazujac mu jak jego ludzie partola robote. Wtedy musi ci przyznac racje. Zasugeruj mu tez ze bedziesz zmuszony opisac sytuacje i przestrzec innych ze w tym serwisie nie potrafia naprawiac...
mack, no to pojedz do serwisu, wez za leb "kerownika" wsadz do dustera i sie z nim przejedz pokazujac mu jak jego ludzie partola robote. Wtedy musi ci przyznac racje. Zasugeruj mu tez ze bedziesz zmuszony opisac sytuacje i przestrzec innych ze w tym serwisie nie potrafia naprawiac...
Mam podobny problem. Przy dużej prędkość jak wciskam gaz do oporu samochód ściąga w lewo i jak zdejmę nogę z gazu ściąga w prawo. Nic nie stuka nic nie puka. Przegląd na jesieni, ale chyba się wybiorę.
Ile wytrzymują elementy zawieszenia?
Ostatnio zmieniony przez ansu 2019-02-03, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
A to to wybita końcówka drążka kierowniczego z prawej strony, bo z prawej wszystko jest bardziej wytłuczone (pobocze). Gdy prawe koło ciągnie - obraca się na MakPersonie w lewo, gdy hamuje - w prawo. Możesz wyprzedzać bez ruszania kierownicą. Przerabiałem ten temat w Felce.
Może tam jakiś problem z półosią?
Robiono zbieżność auta? Tutaj może byłaby podpowiedź.
z tego co wiem to:
zmieniano wahacze, zmieniano stronami amortyzatory, po kazdych zmianach byla ustawiana geometria, byl regulowany kat skretu, zdejmowana i rozbierana byla skrzynia, wymieniona została polos
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-04-26, 21:48
No to praktycznie wszystko. Poza jednym najdroższym. Wózek. One są tak miękkie że mogło go gdzieś przegiąć. Jak masz dostęp do podnośnika zmierz długości od tyłu zawieszenia(śruby) do mocowania wahacza. Oczywiście analogicznie w tych samych punktach prawa/lewa. Powinno wyjść to samo. Samego wózka nie mierz bo jest asymetryczny.
Samochod jest z grudnia 2017, ma 15 tys przebiegu i jest na gwarancji, nie wiem czy powinienem szukac gdzieś indziej.
Dodatkowo jest w leasingu wiec prawdopodobnie będę żądał rozwiązania umowy przez leasingodawce.
Nie da się z tym jeździć, oprócz tego praktycznie przez cały czas podczas jazdy czuc jak kierownica ciągnie w prawo i dodatkowo jeżeli ruszam ze skręcona kierownica w prawo to ona nie wraca do jazdy na wprost....
Samochod jest z grudnia 2017, ma 15 tys przebiegu i jest na gwarancji, nie wiem czy powinienem szukac gdzieś indziej.
Dodatkowo jest w leasingu wiec prawdopodobnie będę żądał rozwiązania umowy przez leasingodawce.
Nie da się z tym jeździć, oprócz tego praktycznie przez cały czas podczas jazdy czuc jak kierownica ciągnie w prawo i dodatkowo jeżeli ruszam ze skręcona kierownica w prawo to ona nie wraca do jazdy na wprost....
Hmmm. skoro przy jeździe bez przenoszenia energii jedzie idealnie (rozumiem, żę na luzie/ z górki wszystko dobrze działa?) to
a) nie opony
b) nie hamulce
c) nie zawieszenie (ono pracuje i na luzie)
co zostało?
Napęd na przednie koła....
z jakichś powodów prawe koło ma przenoszone znacznei mniej energii niż lewe.
NIe czytałem całego wątku - ale czy byłeś na hamowni? Tam chyba da się zbadać, czy oba koła mają tą samą moc przyłożoną...
Skoro to TYLKO przy przenoszeniu mocy i im bardziej dynamicznie tym większe skrety - to moja teza chyba warta przemyślenia.... A inni niech powiedzą, co może póśc w napędzie. Coś w półosi praweji?
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-04-27, 05:38
Niekoniecznie to tylko napęd. Przy dodawaniu gazu działają siły na całe zawieszenie. Chyba najlepiej można to zaobserwować przy drag race ciężarówek, że całą budę aż skręca.
Ale jest to duża zagadka to fakt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum