Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2019-02-08, 16:45
a ja właśnie żeby nie zakup obecnego dustera to bym się mocno zastanowił nad duster pickup 4x4 ale warunek - normalny silnik diesla bez pierdół, taki jak mam w obecnym dusterze czyli 110KM.
Spytacie dlaczego taki tzn single cab? 100% odliczenie VATU od wszystkiego co związane z autem bez żadnych kilometrówek itp. No i nie mam na razie żony dzieci itp.
Obecnie użytkuję logana pickup i naprawdę mi się przydaje.
dubel nie potrzebny styknie jak bedzie miejsca na trzy osoby jak w stary vw czy ducato sam bym sie zaczoł zastanawiac a tesciowa sie spokojnie na pace zmieści
3 miejsca z przodu?
Przecież to by było jawne znęcanie się nad pracownikami.
No chyba, że pracujesz w NBP i chcesz mieć swoich pomocników zawsze blisko siebie.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1796 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-10-23, 16:47
Umówmy się, cena 100 tysięcy jeśli się potwierdzi to nieporozumienie :)
70-90 to jest realna cena, bo pewnie jeśli już pickup powstanie na bieda wersji.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2020-10-23, 21:41
toka93 napisał/a:
Umówmy się, cena 100 tysięcy jeśli się potwierdzi to nieporozumienie :)
70-90 to jest realna cena, bo pewnie jeśli już pickup powstanie na bieda wersji.
Cena jak za zwykłego dustera i nic więcej bo to auto nie ma wielu rzeczy które są w normalnym dusterze - ma gołą pakę więc dlaczego miałoby kosztować więcej??
Owszem jest to chłonny rynek ale dość specyficzny i ludzie kupujący pickupa przeważnie chcą coś praktycznego i opłacalnego a częstokroć taniej wychodzi używka pickup.
Hiluxy prawie wszystkie maja podwójną kabinę, całkiem inna kategoria, auto do pracy, a nie do lansu.
Właśnie te wersje Hiluksa naprawdę do pracy mają pojedynczą kabinę (poznać po tym, że najdroższej wersji nie kupisz z długą paką; długiej nie ma też w wyposażeniu na pokaz).
Skądinąd przypominam, że swego czasu ta różnica była dość istotna ze względów podatkowych.
i dalej jest bo 100% odliczenia vatu gdy jest jeden rząd siedzeń i przestrzeń oddzielona czy tam otwarta, żadnej kilometrówki nie trzeba itp.
Natomiast w kontekście akcyzy kabina może być nawet podwójna, natomiast zawsze musi być odpowiednio długa paka -- przeszło 1/2 rozstawu osi. No ale w przypadku tego pikapa zaboli niewiele
Korona by im z głowy nie spadła, gdyby dorzucili jeszcze ze 20cm tylnego zwisu.
Widzę, że już raz to pisałem 1,5 roku temu, ale dalej nie mogę się z tym pogodzić.
Jako człowiek, który po godzinach zajmuje się deweloperką, raz na jakiś czas muszę wziąć sprawy we własne ręce i dowieźć na budowę kilka rurek, worków albo ramek rusztowania budowlańcom.
Stos ułożonego rusztowania warszawskiego ma długość ok. 170cm.
W zwykłym Dusterze idealnie mieściły się za fotelem kierowcy, owinięte w milion kocy, żeby niczego nie zniszczyć.
Tutaj paka ma mieć 165cm, czyli dla mnie idealnie... za mało...
Ech...
Ostatnio zmieniony przez GRL 2020-11-08, 22:22, w całości zmieniany 2 razy
Raz na jakiś czas to chyba dałoby się pojechać po prostu z otwartą klapą (co w końcu jest też znacznie łatwiejsze w pick-upie, niż hatchbacku, jakim jest klasyczny duster), tylko żeby to było idealnie zgodne z naszym prawem to trzeba by coś wymyślić z tablicą rejestracyjną...
Raz na jakiś czas to można nawet 5m deski przewieźć w aucie 4,5m.
Pomimo okazjonalnego wożenia rusztowań to właśnie brakujące centymetry na długość spowodowały przechylenie szali z Tourneo Courier na Dustera.
EDIT:
Swoją drogą - faktycznie, jak się chce korzystać z walorów pick-upa w pełni, to auto powinno być przystosowane do regularnego użytkowania z otwartą burtą.
Lekka wtopa i chyba tym bardziej auto nie dla mnie.
A szkoda, bo "ładniusie". :)
P1140685.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 212,88 KB
Ostatnio zmieniony przez GRL 2020-11-08, 23:15, w całości zmieniany 1 raz
znacznie łatwiejsze w pick-upie > raz na jakiś czas
przystosowanie = rejestracja na zderzaku
(Albo ramka na zawiasie - chyba gdzieś widziałem coś takiego...?).
Albo hak + Neptun i wtedy to może być nawet Twingo.
Co nie zmienia faktu, że chyba tego do końca nie przemyśleli.
Ja na pewno nie będę poprawiał fabryki - już wolę zmienić target.
No oczywiście, że lepiej od razu kupić coś, co nie wymaga kombinacji! Gdybym jednak potrzebował dokładnie takiego auta, to taka mini-wtopa raczej nie byłaby dla mnie ważnym argumentem przeciwko. Fabryka bowiem nie mocuje tablicy, tylko przygotowuje pod nią sugerowane miejsce, więc w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamontować ją po prostu gdzie indziej. (Są nawet ramki z wbudowanym oświetleniem, które jest u nas obowiązkowe).
A daćki i tak zawsze przyciągały domorosłych majsterkowiczów... (((:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum