A gdzie widać, że zakłada MNE3? Bo nie moge tego znalezc?
naklejka jest naklejona na sprzęcie widoczna, musisz sobie w odpowiednim momencie przypałzować :P wersja widoczna 1.0.13.1 więc chyba z android auto, czy nie ?
56 sekunda
Ostatnio zmieniony przez tomeveris 2019-02-07, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
A gdzie widać, że zakłada MNE3? Bo nie moge tego znalezc?
naklejka jest naklejona na sprzęcie widoczna, musisz sobie w odpowiednim momencie przypałzować :P wersja widoczna 1.0.13.1 więc chyba z android auto, czy nie ?
56 sekunda
No nie widze wlasnie, ale jesli to prawda to wychodzi na to ze to jednak plug&play i mozna smialo kupowac :D
Czyli system DAB istnieje w Polsce tylko "teoretycznie"
Nie tylko w Polsce. W Anglii jest wprawdzie więcej nadawców, ale ze względów finansowych właściciele multipleksów usiłują upchnąć jak najwięcej stacji na jednym multipleksie. Efekt jest taki, że zmniejszają bitrate nawet do 32kbps, a część stacji dają tylko w mono. W sumie jakość jest gorsza niż zwykłego FM.
W odróżnieniu od telewizji, cyfrowe radio jest pozbawione sensu, a w szczególności - jeśli chodzi o zastosowanie w aucie, które się przemieszcza i sygnał ma różną moc. Gdy sygnał słabnie, w przypadku klasycznego FM trochę szumu da się wytrzymać (można go wręcz nie zauważyć), natomiast zrywanie transmisji w przypadku DAB jest wybitnie denerwujące. Rwania i charakterystycznego "nadganiania" brakujących ramek w przypadku DAB nie da się zignorować.
Wczoraj jadąc trasą Gliwice-Cieszyn musiałem przełączyć DAB na FM, bo po prostu nie dało się słuchać takiej chaotycznej transmisji (pół minuty jest, potem pojawia się czkawka, na chwilę sygnał zanika, potem znów pół minuty OK i tak w kółko).
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3960 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-13, 12:22
macminer napisał/a:
W odróżnieniu od telewizji, cyfrowe radio jest pozbawione sensu...
Okazuje się, że dvb-t również nie jest takie pewne. W tym roku Szwajcaria rezygnuje całkowicie z naziemnych nadajników TV ze względów ekonomicznych. Belgia już to chyba zrobiła.
Tu jest klucz! Dobrej jakości sygnał cyfrowy jest znacznie trudniejszy (i kosztowny) do uzyskania, biorąc pod uwagę zróżnicowanie terenu (Szwajcaria!), niż przeciętny sygnał analogowy. Przeciętny, a nawet słabawy sygnał analogowy jest ciągle użyteczny, a cyfrowy poniżej granicy, gdy zaczynają się gubić ramki, jest bezużyteczny.
Swoją drogą, parę lat temu w Czechach zauważyłem na dachach poziomo ustawione anteny przypominające satelitarne - ktoś mi powiedział, że to do naziemniej transmisji ichnich "kablówek" bez kabli. Ciekawe, co to za rozwiązanie i czy nadal działa?
Panowie, ja chętnie zamowie nowe MNE3, ale niech ktoś mi powie w jakim serwisie bo u mnie w Uni-Car Bydgoszcz mowia ze nie maja gwarancji ze to bedzie wersja z Apple CarPlay. W Poznaniu Auto-Compol to samo...
Dostałem info od swojego sprzedawcy.
Da się w moim dusterze (układ guzików na kierownicy taki jak w modelach z 2019) zamontować MN3. Koszt to 2300 pln i robocizna. Ponoć problem jest taki, że nowy MN3 trzeba "aktywować" w samochodzie, który fabrycznie miał NM3 zamontowany.
Będę głębił dalej temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum