Chce kupic samochód w leasing 3 lata. Przebieg w tym okresie do 60000. Zależy mi na niskich kosztach eksploatacji w tym okresie. Od kilku dni nie potrafię podjąć decyzji czy kupować Dustera LPG czy Rapida 1.0 TSI 100KM. Oba auta w podobnej cenie. Gwarancja na oba do 5 lat. Dodam, że raz na miesiąc, na dwa jadę na Ukrainę. Maksymalny okres użytkowania trzy lata, później kolejne auto.
Proszę powiedzcie, co byście wybrali? Dzięki
Ostatnio zmieniony przez tommylee1 2019-02-23, 15:43, w całości zmieniany 1 raz
Zrób dłuższe niż 3-minutowa jazdy próbne oboma modelami (po mieście - włącznie z parkowaniem - i chociaż kawałek szybciej po trasie) i raczej będziesz już wiedział.
Duster wydaje mi się bardziej funkcjonalny. Domownikom również bardziej się podoba. Wrzuciłem ten wątek po tym jak naczytałem się o problemach z LPG. Czy naprawdę jest sens się przejmować? Zależy mi na Waszej opinii biorąc pod uwagę mniej problemów w przyszłości.
Jak chcesz ekonomicznie to Astrę z LPG dostaniesz w cenie wyposażonego rapida.
Citroen C4 ellyse może jeździć na chuj****we paliwo przy silniku 1.6, jest on zaprojektowany do jazdy po krajach 2 świata jak Ukraina itp. jak dobrze pamiętam można tam lać 89 albo 91 oktanow. Może zobacz w tamtą stronę.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2019-02-23, 19:46
przez 3 lata i 60 tys km raczej nic złego się nie wydarzy m choć ten silnik nie jest najlepszą parą z lpg z uwagi na opisany wiele razy na forum dość wysoki koszt wymiany szklanek - ale to już będzie ból dupska drugiego albo i trzeciego właściciela
Nie będę obiektywny i odpowiem bierz Dustera, bo czy ktoś widział zadowolonego użytkownika Skody?
Z tym, że jeśli zależy Ci na aucie z LPG to wybór Dustera jest bez sensu bo trzeba na niego czekać ok. pół roku co jest głupotą jeśli masz do wyboru Astrę z placu od ręki. Z drugiej strony, jeśli chcesz użytkować go tylko trzy lata to opłacalność dopłaty do LPG stawia to pod znakiem zapytania.
Ja wybrałem Dustera bo mam kiepski dojazd, 2 km dziurawej gruntówki i tak naprawdę nic innego mnie nie interesowało.
Jeździłem Rapidem i Dusterem i długo nie mogłem się zdecydować, gdyż ani jedno ani drugie auto nie było w niczym znacząco lepsze (pomijając prześwit, który nie był głównym kryterium).
Pozostaje więc jeszcze kwestia ekonomiczna:
- Rapid mniej pali, ale jest modelem schodzącym z trudniejszym do zaakceptowania silnikiem mikro-turbo,
- Duster pali więcej, ale jest hitem sprzedażowym z niskim spadkiem wartości i prostą koncepcją silnika lubianą przez rynek wtórny.
Ostatecznie koszt paliwa + spadku wartości wyjdzie zapewne podobnie.
A dla 60kkm to by mi się nie chciało bawić z LPG...
Ostatnio zmieniony przez GRL 2019-02-24, 02:15, w całości zmieniany 1 raz
Chce kupic samochód w leasing 3 lata. Przebieg w tym okresie do 60000. Zależy mi na niskich kosztach eksploatacji w tym okresie. Od kilku dni nie potrafię podjąć decyzji czy kupować Dustera LPG czy Rapida 1.0 TSI 100KM. Oba auta w podobnej cenie. Gwarancja na oba do 5 lat. Dodam, że raz na miesiąc, na dwa jadę na Ukrainę. Maksymalny okres użytkowania trzy lata, później kolejne auto.
Proszę powiedzcie, co byście wybrali? Dzięki
Jak zastanawiasz się między Dusterem a Rapidem, to może warto spojrzeć na Sandero lub MCV w wersji Stepway.
Marka: Była Dacia
Model: Był Duster 4x4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2013 Posty: 88 Skąd: W-wa
Wysłany: 2019-02-24, 11:22
Jeździłem Fabią Kombi 1.0 TSI 110 KM. i Dusterem 1,6 4x4. Powiem tak, walory użytkowe tego silnika w stosunku do 1,6 16V biją na głowę na korzyść TSI. Przyśpieszenie 0-100 poniżej 10s. Bardzo dobra elastyczność na wszystkich biegach dzięki wysokiemu momentowi obrotowemu 200 NM. Wyprzedzanie w warunkach drogowych bezproblemowe. Np na autostradzie przyspieszenie ze 120 do 150 na 6 biegu trwa moment. W Dusterze z silnikiem 1,6 taki manewr trwa wieczność. Z tym silnikiem idzie 6 biegowa skrzynia biegów - przy prędkościach autostradowych w kabinie cisza.W Dusterze mogłem o tym zapomnieć i chyba raczej się nic nie zmieniło. Spalanie na trasie kombinowanej pół na pół autostrada i drogi krajowe 5,5 l/100. W Dusterze 2 razy tyle. Co do awaryjności 1.0 tsi to nie słyszałem o jakichś większych problemach tych jednostek. Są one montowane bodajże od 5 lat w grupie VAG. Przy 60 000 km rw 3 lata raczej nic się nie będzie działo. Podsumowując, Na trasy auto z mocniejszym silnikiem i 6 biegową skrzynią. Do turlania się po dziurawych drogach - Duster.
I to jest chyba jedynie słuszna odpowiedź:
- jeździsz dużo w długie trasy, jakieś autostrady, w dodatku trzeba wyprzedzać -- Skoda,
- czasem jeździsz w jakieś trasy, czasem dłuższe, czasem krótsze, ale poza tym raczej potrzeba auta, którego nie powstydziłby się Lawrence z Arabii -- Duster.
I to jest chyba jedynie słuszna odpowiedź:
- jeździsz dużo w długie trasy, jakieś autostrady, w dodatku trzeba wyprzedzać -- Skoda,
- czasem jeździsz w jakieś trasy, czasem dłuższe, czasem krótsze, ale poza tym raczej potrzeba auta, którego nie powstydziłby się Lawrence z Arabii -- Duster.
O to to. Zależy co dla ciebie ważniejsze. Miałem podobny dylemat: fabia/rapid czy duster (ew. logan mcv stepway). Też mnie kusiły skodowe niskie spalania, ale uznałem, że przy moich przebiegach nie one są najważniejsze no i przede wszystkim bardziej mi potrzebny samochód na gorsze drogi, niekoniecznie nieutrwardzone.
Ale po sobie wiem, że samo określenie potrzeb jest bardzo trudne.
Ale po sobie wiem, że samo określenie potrzeb jest bardzo trudne.
A na końcu życie płata figla i wychodzi zupełnie inaczej niż przewidywałeś.
Kupowałem auto z przeświadczeniem przebiegów rzędu 15-18kkm rocznie.
I może pierwszy rok zakończę z takim wynikiem.
Za to ostatnio zostałem poproszony o doradztwo w dużym przedsięwzięciu.
Jak temat nabierze rozpędu i zaczną po mnie dzwonić 3-5x w tygodniu, to przebieg roczny podwoję.
Tyle było z planowania.
na autostradzie przyspieszenie ze 120 do 150 na 6 biegu trwa moment
A potem się ludzie dziwują, że te TSI to takie badziewie, bo nie wytrzymuje nawet 100 tys. km przebiegu bez awarii...
Skrzynia biegów służy do zmieniania biegów, a VI bieg nie służy do przyśpieszania z pedałem w podłodze - nawet jeśli w danej chwili silnik "daje radę".
Dzięki za opinię. Rapid za chwile zostanie zastąpiony Scalą. Duster prawdopodobnie procentowo niej straci w stosunku do zakupu.
Myślę, że przy przebiegu 60kkm LPG jest opłacalny. Poza tym jak napisał GRL przyszłość może być "zmienna", jest to też zawsze zabezpieczenie w przypadku zmiany planów i pozostaniu z autem na dłużej.
Rozważam silnik 110 KM.
Postanowiłem wszystko oprzeć o kwestie ekonomiczną. Doposażyć Dustera z LPG tylko w to, co jest mi potrzebne do szczęścia. To samo w kwestii Skody. Ofertę od skody mam mieć jutro. Zgodnie z cennikiem Rapid jest droższy. Ale o kwestii ceny będę rozmawiał z właścicielem salonu, który jest znajomym znajomego.
Mówiąc krótko, cena zakupu, koszty ubezpieczeń i leasingu zadecydują co wybiorę.
Wszystko co ma turbo jest szybsze (bardziej elastyczne, daje lepsze odczucia z jazdy) od Dustera 1,6 SCe...
Odczucie to nie wyniki liczbowe.
Jeżeli weźmiemy sobie do serca uwagę laisara, żeby nie obciążać nadmiernie układu korbowo-tłokowego butowaniem od samego dołu tej sokowirówki, to przy operowaniu skrzynią moc zaczyna mieć większe znaczenie niż moment obrotowy powyżej turbodziury.
1.0tsi ma 160Nm do 3500obr/min i zaczyna spadać.
1.6sce ma 156Nm przy 4000obr/min.
Oznacza to mniej więcej tyle, że od około 3600-3700 zaczyna się przewaga silnika Dustera.
I nie próbuję wmówić, że Duster jest autem dynamiczniejszym - co to to nie - ale generalizowanie "Wszystko co ma turbo jest szybsze" to robienie papki z mózgu osobom, które się na tym słabo znają...
tommylee1 napisał/a:
Mówiąc krótko, cena zakupu, koszty ubezpieczeń i leasingu zadecydują co wybiorę.
To taką anegdotkę dorzucę.
10 lat temu zapytałem byłego szefa dlaczego wybrał Peugeota 308 (wtedy crossoverów prawienie było).
Odpowiedział, że jeździł różnymi kompaktami i głównym warunkiem zakupu była umiejętność wjechania pod wysokie krawężniki chodników w pobliżu jego biura.
Podczas jazd testowych zawsze zahaczał o "swoją" ulicę.
Pod tym względem w Dusterze nie trzeba się w ogóle zastanawiać - wjeżdżasz wszędzie, bez obaw.
Poza tym kręcąc się po gruntowych drogach dojazdowych do domków w polu nie musisz się bać kolein.
Pytanie czy to jest Tobie w ogóle potrzebne?
Na minus w Dusterze - jazda powyżej 120km/h mija się z celem, powyżej tej prędkości auto robi się kompletnie nieekonomiczne.
I znowu...
Pytanie czy to jest Tobie w ogóle potrzebne?
Miłego.
Ostatnio zmieniony przez GRL 2019-02-24, 21:04, w całości zmieniany 1 raz
Duża większość trasy pokonuje ulicami miasta. Nawet jadąc na Ukrainę oprócz odcinka autostrady do Piotrkowa nie mam kawałka dwupasmówki.
Ale zawsze pojawia się jakieś "ALE". Już planuję wyjazd w wakacje do Hiszpanii .
Właśnie, bo nie ma aut idealnych i do wszystkiego, ale moja droga do domu i krawężniki przekonały mnie, że niskiego auta już nie kupię, a raz do roku wyjazd wakacyjny to nie powód by z tego rezygnować.
Marka: Była Dacia
Model: Był Duster 4x4
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate2 Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lut 2013 Posty: 88 Skąd: W-wa
Wysłany: 2019-02-25, 12:41
laisar napisał/a:
Skrzynia biegów służy do zmieniania biegów, a VI bieg nie służy do przyśpieszania z pedałem w podłodze - nawet jeśli w danej chwili silnik "daje radę".
No właśnie nie z pedałem w podłodze. 200 NM jest dostępne bodajże od 2000 rpm. To nie wolnossący 1,6 16v, który wymagał redukcji biegu, w zasadzie przy każdym manewrze wyprzedzania. No chyba, że się wyprzedzało furmankę.
Co do awaryjności 1.0 TSI albo fordowskiego ecoboosta 1.0 to nie słyszałem o masowych zgonach przed 100 kkm.
Co do awaryjności 1.0 TSI albo fordowskiego ecoboosta 1.0 to nie słyszałem o masowych zgonach przed 100 kkm.
ja niestety słyszałem od mechanika że kilka ,,kapitalek" 1,0 TSI robił przy przebiegu 98-99 tyś. Fakt, że temat dotyczył raczej egzemplarzy z początku produkcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum