Od niedawna jestem właścicielem Sandero 1.4 LPG z 2010r. Samochód był prawie dziewiczy może olej ze 4x zmieniony. Po ogarnięciu: świece, zawory, klocki hamulcowe jak z fabryki wyszedł,....... Postanowiłem sprawdzić ile wyciągnie na LPG temperatura +7C i mułek bardzo mnie zaskoczył 175km/h według GPS na liczniku ponad 180. Pomimo tego że samochód dobrze się trzyma i prowadzi to nie nadaje się do jazdy szybciej jak 120km/h za mały z dużym prześwitem.
Żeby być precyzyjnym, to wg normy realne 175km/h na liczniku ma się zawrzeć w granicach 175-196,5.
Takie są warunki homologacji i odchyłka zależy od buforu jaki sobie przyjmie producent (+ zapewne uwzględnienia obwodów różnych dopuszczonych opon).
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3748 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-26, 08:12
A to dziwne. Loganem 1.4 udawało mi się rozpędzić do licznikowych 160 km/h i jeszcze trochę pod butem było.
A jaki jest objaw tych lejc ? Dławi się , krztusi czy po prostu dociskasz do dechy i nie idzie ?
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2018-09-27, 14:45
przemoc84 napisał/a:
benzyna ma założone lejce na 140
Hmm... miałem takie objawy w Fiacie Palio Weekend przy błędnej konfiguracji gazu. Nie można tego wprost odnieść do Dacii bo tam była II generacja LPG i instalator źle ustawił emulację sondy lambda. Prędkość maksymalna 130 kmh i do tego Fiat palił ok 14-15 l, a że byłem w Niemczech i wtedy stacji LPG było jak na lekarstwo to płakałem przy dystrybutorze.
W moim Loganie nie ma zauważalnej różnicy w prędkości maks na benzynie i gazie.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1959 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-10-01, 21:52
Dacia Lodgy 1.6 Sce 102km 2016r, przebieg 40tyś km na prostej drodze udało mi sie rozpędzić auto do licznikowych 185km/h i czuć było, ze do tych 190km/h da rade dobić ale droga się kończyła. Co do optymalnej prędkości tego auta na trasie to według mnie jest to 110km/h, wtedy to silniczek według obrotomierza ma 2950-3000obr./min , w środku jest w miarę cicho no i silniczek spala mało paliwa
Dacia Lodgy 1.6 Sce 102km 2016r, przebieg 40tyś km na prostej drodze udało mi sie rozpędzić auto do licznikowych 185km/h i czuć było, ze do tych 190km/h da rade dobić ale droga się kończyła. Co do optymalnej prędkości tego auta na trasie to według mnie jest to 110km/h, wtedy to silniczek według obrotomierza ma 2950-3000obr./min , w środku jest w miarę cicho no i silniczek spala mało paliwa
Może jakieś odcięcie jest przy 185km/h? Bo u mnie tak samo było ale 190 km/h poleciałem (z górki) i to był max. Film poniżej (oczywiście widać że po niemieckiej autostradzie zrobiony żeby nie było) :D
zatrzymaj w momencie kiedy widać drogę (mała podpowiedź: 0.07) :) Spójrz na prawą stronę na słupek i zobacz jaki jest kolor i masz odpowiedź :D No chyba, że w Polsce już masz czarno białe słupki z kilometrami i Częstochowa oraz Łódź znajduje się w Niemczech.
Akurat ta droga która była nagrywana jest na Rostock :)
Ostatnio zmieniony przez piotron 2019-02-25, 21:53, w całości zmieniany 1 raz
Mimo że tak spękana droga to i tak o wiele lepsza niż niektóre nasze:D Zresztą niedaleko właśnie tego odcinka rok temu się zapadła autostrada, zdjęcie poniżej :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum