sorry, ale 100 KM w Sceniku to jest pomylka technologiczna... IMHO. Diesel z tym swoim "momentem" (1.5dCi) nie powinien w ogole trafic do oferty...
Eeee taaam... ten silnik nie najgorzej napędza 1400kg grand scenica - 0-100 w niecałe 13s i blisko 180 km/h Vmax.
Z żarówką niestety męczyłem się i przez ciasnotę i idiotycznie mocną sprężynę trwało to amatorsko długo... Z lewej strony (patrząc z wnętrza pojazdu) nie obyło się bez wyciągania akumulatora - brak miejsca na manipulowanie. A wczoraj już druga lewa żarówka mi padła...
_________________ Gregosa
---------
MCV dCi lauréate | 63k+ km
Rozwazam zakup MCVki jako auta rodzinnego. Podoba mi sie jego funkcjonalnosc. Odstrecza mnie jednak wykonczenie wnetrza rodem z lat 80tych. Czy ten rumunski wystroj da sie wytrzymac a moze jest jakis model o podwyższonym standarcie? Prosze o subiektywne oceny uzykownikow. Moim zdaniem to celowe dzialanie renaulta, zeby nie wchodzic w polke zajeta przez grand scenica.
Mogę porównać z Logana MCV dci (artica, 5 tygodni, 2000 km) Megane kombi, z takim samym silnikiem (służbowym żony).
Skandal: wycieraczki (naprawdę któś mógłby to w fabryce zrobić)
Minusy mcv:
- wyciszenie silnika
- grzejące się przyciski
- mniejsza kierownica
- dokładność montażu (np. relingów, szyb, tylnich drzwi)
- brak jakiś schowków
- sposób montażu środkowego pasa z tyłu
Plusy:
- twardsze zawieszenie
- lepsza widoczność do przodu
- lusterka boczne
- istniejąca możliwość wymiany żarówki (teoretycznie - w megane nie da się, i od miesiąca jeździmy z przepalonym przodem)
- fajna pozycja z tyłu (opinia dzieci i teściowej)
Co do wyposażenia i wykończenia to jest inne, ale czy bardzo gorsze... nie wiem rzecz gustu...
Tak naprawdę Dacia bardziej przypomina mi Opla Astre II, a może skrzyżowanie astry z berlingo...
z pozdrowieniami
ps. paroma samochodami jeździłem (dłużej: dużym fiatem, polonezem, mondeo kombi, astrą II kombi, ka, volvo 940) i bardzo nie razi ani wykończenie, ani możliwość, ale może to kwestia oczekiwań... Mondeo w środku to to nie jest, ani nie jeździ jak BMW 750, ale też jest zdecydowanie tańsza...
Ja oczywiście rozumiem, że to porównanie z meganką, ale:
Cytat:
- grzejące się przyciski
To naprawdę w czymś przeszkadza?
Cytat:
Do relingów nie ma żadnych zastrzeżeń, ale w tej szybie to masz chyba na myśli wygląd wykończenia od środka (goła blacha i podłączenie ogrzewania? Bo ogólnie to wszystko jest proste, symetryczne, bez szpar i nie cieknie...
Ja oczywiście rozumiem, że to porównanie z meganką, ale:
Cytat:
- grzejące się przyciski
To naprawdę w czymś przeszkadza?
Cytat:
Do relingów nie ma żadnych zastrzeżeń, ale w tej szybie to masz chyba na myśli wygląd wykończenia od środka (goła blacha i podłączenie ogrzewania? Bo ogólnie to wszystko jest proste, symetryczne, bez szpar i nie cieknie...
nie w niczym nie przeszkadza, nie najlepiej jednak wygląda...
a piszemy tu o odczuciach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum