Hej. Czujniki w zasadzie działają zgodnie z przeznaczeniem, włączają się ok 70cm przed przeszkodą przy niskiej prędkości. Oczywiście, gdy podjadę odpowiednio blisko na skrzyżowaniu , to też się włączą - 70cm to nieduża odległość i na skrzyżowaniu czy w korku zazwyczaj jest większa. Można je wyłączyć przyciskiem w razie potrzeby.
Czasem czujniki głupieją, tzn. od czasu do czasu piszczą bez żadnego powodu, czasem nie można ich wyłączyć. Głupieją zwłaszcza przy zmianie temperatury (np. po wjeździe na ogrzewany parking podziemny zimą). Czasem potrafią pisnąć podczas normalnej jazdy raz-dwa razy bez żadnego powodu.
Jednak swoją rolę spełniają, są pomocne przy parkowaniu i nie zdarzyło się , żeby nie zapiszczały, gdy zbliżam się do przeszkody.
Wysłany: 2019-04-03, 17:54 Sandero open czujniki parkowania przód tył montaż
Mam zagwozdkę.. Chciałem zamontować czujniki parkowania przòd/tył w Sandero żony i mam takie pytanie: gdzie można bezpiecznie w przednim i tylnym zderzaku wiercić otwory na czujki (4 sztuki przòd i 4 tył) aby nie trafić na metal? Gdzie jest poprowadzony stalowe wzmocnienie pod zderzakiem? Czy moze ktoś ma obrazek z pokazanym zderzakiem i naniesionym na niego wzmocnieniem? Z gòry dzięki za wsparcie
Nie wiem jak z przodu - jeszcze nie sprawdzałęm - ale z tyłu nie bardzo, linia gdzie powinny być czujniki jest od spodu zamknięta profilem zderzaka a chciałbym uniknąć jego całkowitego demontażu.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 811 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-04-04, 10:09
Generalnie to i tak proponowałbym najpierw wymontowanie zderzaków i dopiero montaż czujników, Mniej gimnastyki z kabelkami - lepiej także można je zabezpieczyć przed zmiana położenia.
Sam zastanawiam się nad założeniem czujników na przód, moglibyście napisać gdzie znajduje się włącznik?
Jeszcze "ogarniam" dustera - przeważnie potrzebuje ok miesiąca dwu by wyrobić sobie poczucie rozmiaru samochodu i może mi przejdzie :) Co do tylnich czujników to są jak najbardziej potrzebne. Sprzęt na pewno przyda się na wakacjach we Włoszech, bo czasami w tych małych miasteczkach na milimetry się jedzie i parę razy nie byłem pewny czy przejadę, a duster większy jest...
Wysłany: 2019-08-05, 08:01 Czujniki i kamera cofania do lodgy
Witam, muszę zamontować schorowanemu człowiekowi jakieś udogodnienie w cofaniu samochodu, jest to Lodgy z pierwszych lat bez MediaNav ze zwykłym radiem. Potrzeba za nie za duże pieniądze wyposażyć w coś co ułatwi cofanie. Widzę że dojście do zderzaka by wwiercić się z czujnikami jest bezproblemowe lecz boje się że będą zbyt nisko i będą piszczeć bez powodu. Zaś z kamerą nie wiem jak jest trudno z montażem np. wykorzystując nakładkę na lusterko wsteczne.
Proszę o propozycje co zrobić i która wersja jest sprawdzona, jakie wersje montowaliście i się sprawdziły. Sprawa pilna
MN1 kupisz za naprawdę śmieszna pieniądze, kamerę od Chińczyków też , razem wyniesie to mniej niż cena kamery z wyświetlaczem na lusterko. Jedyna praca to pociągnięcie kabelka od kamery do MN .
Czujniki wymagają tak samo ( a nawet więcej pracy) i mimo że pozornie wydają się tańsze to w końcowym rozrachunku nie będą tańsze niż MN1 z kamerą.
A radio tez da się sprzedać :)
Z doświadczenia wiem, że coś co piszczy lepiej ostrzega przed przeszkodą. Niskiej blokady można w kamerze nie zauważyć (schorowanemu człowiekowi) w ciemnym parkingu podziemnym, a czujnik jednak zapiszczy i ostrzeże, kamera przed niczym nie ostrzega. Co nie przeszkadza mieć jedno i drugie.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-08-05, 12:01, w całości zmieniany 2 razy
Nie polecam Valeo, zamontowałem w jednym aucie takie z ekranem, jeden czujnik swirował od początku, wymieniłem go i bez zmian więc prawdopodobnie coś innego jest przyczyną. Generalnie jakość chinoli.
A ja mam Valeo od początku zakupu auta i do tej pory nie za szwankował, wskazuje bezbłędnie odległości w cm.
Czyli musiałeś trafić na feralny egzemplarz.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-08-06, 08:44
buladag napisał/a:
Nie polecam Valeo, zamontowałem w jednym aucie takie z ekranem, jeden czujnik swirował od początku, wymieniłem go i bez zmian więc prawdopodobnie coś innego jest przyczyną. Generalnie jakość chinoli.
A widziałeś jakiś ekran w tym zestawie który pokazałem ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum