Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2018-03-22, 20:59
Jan Dusigaz napisał/a:
Nie widać, przynajmniej u mnie, zapocenie mam od strony grodzi/podszybia po lewej stronie silnika (jak stoisz przed autem) rękę trzeba tam wpakować mnie zaciekawił kiedyś dziwnie błyszczący korpus silnika, wsadziłem tam rękę i masz... tłusta od oleju, nie jest to jakiś mega wyciek a raczej zapocenie. Ojciec ma megane z tym samym silnikiem i u niego sucho
Jutro zaglądnę pod maskę i sprawdzę czy u mnie coś widać. W sumie do dzisiaj nie zadzwonili z ASO, żeby mnie zaprosić na naprawę - trzeba będzie przedzwonić...
Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2019-01-22, 20:27
Widzę, że dawno nie było żadnych zapisów w dzienniku użytkowania mojego Dustera
Właśnie stuknęło 20.000 od ostatniego przeglądu - w tym roku udało się podnieść średnioroczny przebieg, więc przyszedł czas na przegląd w ASO.
Tym razem rachunek wyniósł 1.263,98 zł. - poza kosztami przeglądu trzeba było wymienić tarcze oraz klocki (materiał z robocizną 600 zł.).
Teraz autko może spokojnie nabijać kolejne kilometry. Zima co prawda ciężka, ale opony całoroczne Vredestein (wbrew niektórym opiniom) dają radę w tych ciężkich warunkach. Autem co weekend wybieramy się w góry na narty i mimo napędu 4x2 oraz opon całorocznych samochód naprawdę daje radę.
Czy nadal kupiłbym Dustera? Oczywiście, że tak - w sumie to oglądałem nowego Dustera w salonie i pozbyli się z tyłu tych szpetnych zszywek na wykładzinie, więc poważnie zastanawiam się nad wymianą
Nie wiem co tak wszyscy boleją nad tym 1.6 SCe 115 i go odradzają, przecież to jest całkiem wdzięczny silnik. Mam go, i osobiście wcale na niego nie narzekam .Jak ktoś potrzebuje ścigacza to raczej w Dusterce go nie znajdzie, nawet tej z TCe. Niedawno pierwszy użytkownik 1.3 TCe 150 pisał, że ten silnik też żyje dopiero od 1800 obr/min. Zresztą tak jak wyżej wspomniał kolega Marek, przy takich przebiegach to nawet zalecany byłby wolnossak.
Nie wiem co tak wszyscy boleją nad tym 1.6 SCe 115 i go odradzają, przecież to jest całkiem wdzięczny silnik. Mam go, i osobiście wcale na niego nie narzekam .Jak ktoś potrzebuje ścigacza to raczej w Dusterce go nie znajdzie, nawet tej z TCe. Niedawno pierwszy użytkownik 1.3 TCe 150 pisał, że ten silnik też żyje dopiero od 1800 obr/min. Zresztą tak jak wyżej wspomniał kolega Marek, przy takich przebiegach to nawet zalecany byłby wolnossak.
Jeśli chodzi o osiągi jest wystarczający, ale czy nie zauważyłeś, że żyje czasem własnym życiem czyt. robi co chce w kwestii obrotów. Dziwne to jest po prostu, w każdym razie ja się jeszcze nie przyzwyczaiłem.
Nie żartuj 1.6 SCe po przekroczeniu 2 tyś obrotów jest już idealny, chociaż i poniżej też nie można narzekać. Zresztą po to jest lewarek biegów, żeby z niego robić użytek. Miałem różne auta z wolnossącymi silnikami, nawet o mniejszej mocy i dawały radę, po prostu trzeba umieć jeździć.
Jeśli chodzi o osiągi jest wystarczający, ale czy nie zauważyłeś, że żyje czasem własnym życiem czyt. robi co chce w kwestii obrotów. Dziwne to jest po prostu, w każdym razie ja się jeszcze nie przyzwyczaiłem.
To raczej nie jest wina silnika a oprogramowania bo w poprzedniej generacji Dustera nie było takich problemów z tym silnikiem. Poza tym są już sygnały płynące od użytkowników aut z silnikiem 1,3 o tym że też bywa z nimi różnie. Ja jestem zdania, podobnie jak jammo, że problemy z 1,6 sce są mocno wyolbrzymiane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum