Wat, ziomalu Ty to masz jakąś pechową tą Drakulkę. Już było zacięcie skrzyni biegów i coś tam jeszcze...
A ja odpukać w twarde plastiki - bezawaryjnie.
Może rzeczywiście spróbuj dokręcić uszczelkę
Witam wszystkich.
Kochani potrzebuję pilnie pomocy, urwała mnie się antena dachowa przy dacia logan, nie wiem czy podczas deszczu nie naleci mi woda pod podsufitkę, antena odpadła mi razem z podstawą, mało tego anteny nie mogę odkręcić od podstawy a w dachu wystaje mi śruba kurnia pomocy kochani .
Pozdrawiam hanka
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-02-05, 00:08, w całości zmieniany 1 raz
Podstawę odkręca się ja od środka samochodu po wyjęciu lampki kolo lusterka jest dostęp do śrubki. Tymczasowo może warto jakimś woreczkiem i taśma klejącą zabezpieczyć otwór w dachu by woda nie dostała się do wnętrza i zniszczyła podsufitkę.
Zatem sugeruje jak najszybciej nabyć komplet antena z podstawka i większość elektryków/mechaników na 100% poradzi sobie z wymiana.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-02-04, 12:56, w całości zmieniany 2 razy
Ta oferta z Poznania co podał wyżej mekintosz jest w 100% sprawdzona :
http://allegro.pl/antena-...3905439412.html
bo kiedyś kupowałem tą podstawę od tego sprzedawcy i na 100% jest to oryginał.
Chociaż antenę powinnaś odkręcić, tylko poproś jakiegoś Pana, który ma więcej siły, lub posiada imadło. Antenę na 100% można odkręcić.
Tak jak pisał mekintosz ja tylko dodam, ponieważ już ściągałem kiedyś tą podstawę anteny, to musisz :
1. zdjąć lampkę w podsufitce
2. Użyć klucza nasadki 8mm z łamanym przegubem lub takiego oczkowego wygiętego 8mm - aby odkręcić nakrętkę
3. Od góry od strony dachy łapiesz za tą podstawę lub jej resztki i ciągniesz do góry - użyć siły.
4. jak już wyjdzie, wkładasz nową podstawę, od dołu od strony lampki wkładasz oczko kabla anteny i dokręcasz śrubkę, nie za mocno, tak aby podstawa od strony dachu doszła do dachu i nie było szpar.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2014-02-05, 11:33, w całości zmieniany 3 razy
Witam wszystkich i dziękuję za pomoc.
otóż okazuję się iż oddałam auto do salonu RENAULT ponieważ nie chciałam z tym czekać i goście niekompetentni rozkręcając podstawę od anteny uszkodzili antenę, dokładnie TO PORYSOWALI PRZY GWINCIE ANTENĘ OD PODSTAWY. WIDAĆ JAKIEJ MOCY UŻYWALI DO TEGO ORAZ TO ŻE BYŁY TO KOMBINERKI. MASAKRA. Czy kobiety z góry są przegrane i można im wmówić co się komu podoba, nie podoba się mnie ta porysowana , nawet powiedziała bym pocięta osłona anteny. szok, Kompetencja nie ma co ....
mało tego nie mogę jej wykręcić od nowej podstawy na dachu, masz babo placek (zakalec) .
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-08-02, 17:24
Potwierdzam słowa Artura. Można z powodzeniem przez otwór lampki zdemontować starą stopkę anteny z wykorzystaniem klucza jak na foto. Przy okazji wymiany jej stwierdziłem brak masy na przewodzie anteny. Stara wtyczka była zaśniedziała, jakby lekko skorodowana. Troszkę oczyściłem. Planuje ją odciąć i zainstalować nową. Jeszcze nie testowałem odbioru w punkcie testowym ( tunel wisłostrady ). Jeśli nadal będzie sygnał zanikał profilaktycznie zainstaluje wcześniej zakupiony wzmacniacz. Wiele samochodów z krótkimi antenkami ma fabrycznie zainstalowane wzmacniacze, więc w daci w przypadku użytkowania krótszej niż fabrycznie antenki będzie pewnie pomocny.
no i padło na mnie też, wczoraj ładując drabinę na dach skróciłem do minimum antenę... nowa będzie ale nie płetwa bo tu jak jednorożec by wyglądało albo rekin
odkręcanie mocowania anteny jest pod lampką sufitową schowane? zestaw raczej cały nowy będę kupował
_________________ jednoosobowy SANDERO OFF ROAD TEAM POLAND
Witam ponownie, wymienilem caly przewod i antenę i radio niestety trzeszczy, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czy na końcówce anteny( tam gdzie są te ząbki gdy montuje się przewód do stopki anteny) ząbki masy muszą stykac się z gołą blachą karoserii tzn. Masą przewodu? Bo gdy je izoluje i ząbki nie stykają się z karoserią to radio gra lepiej, dlaczego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum