Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Program Dacia Media Nav Toolbox nie widzi Pendrive'a
Autor Wiadomość
alg80 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway Prestige
Dołączył: 09 Mar 2019
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-09, 14:59   Program Dacia Media Nav Toolbox nie widzi Pendrive'a

Witam wszystkich forumowiczów :)

Kilka dni temu odebrałem swoją nową Lodgy z salonu. I teraz chciałem zaktualizować swoje mapy w aucie.
Ściągłem program Dacia Media Nav Toolbox i go zainstalowałem ale wcześniej oczywiście ściągłem pliki na pendrive z Media Nav Evolution w samochodzie.

No i oczywiście włożyłem do kompa w domu, odpaliłem program Dacia Media Nav Toolbox i niestety program nie widzi mojego pendriva :(

System: WIN 10 -wyłaczyłem wszystkie zapory, sprawdzałem także na kompie z WIN7 i to samo,
Pendrive: 8Gb sformatowany był na FAT32

No i jestem w kropce :( nie wiem co mam zrobić. Może ktoś miał podobny problem
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 271
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-09, 17:20   

Może zainstalowałeś toolboxa do MNE2 a nie 3.
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-03-09, 17:23   

Jeśli jest to nowe MNEvo z Android Auto to zapewne masz złą wersję dacia maedia nav tolbox
Poszukaj u nich na stronie przy Dacia wersją LATE:

Media Nav Evolution Late 2018
https://dacia-ulc.naviextras.com/downloadagent?op=win
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 996
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-09, 17:48   

alg80 napisał/a:
Kilka dni temu odebrałem swoją nową Lodgy z salonu.

To masz MN3 i jak kolega d3mol3k radzi wybierz odpowiednią wersję.
 
alg80 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway Prestige
Dołączył: 09 Mar 2019
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-09, 18:03   

Bardzo Wam dziękuje :)

Właśnie mi nagrywa na pendriva aktualizacje i mam pytanko: Jak mi już wszystko sciagnie to wystarczy włożyć pendriva w samochodzie do sprzętu MNEvo i następnie zaktualizować oprogramowanie i mapy?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 271
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-09, 19:23   

Po włożeniu pendrive radio samo wykryje aktualizację. Potwierdzasz i czekasz. Tylko rób to na właczonym silniku aby radio w trakcie aktualizacji ci się nie wyłączyło.
 
alg80 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway Prestige
Dołączył: 09 Mar 2019
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-10, 15:27   

Dzięki Wielkie :)

Wszystko zadziałało jak trzeba :) Wszystko zaktualizowane:)

Pozdrawiam
 
jarek1977 


Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2018
Dołączył: 28 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-15, 13:07   

alg80 napisał/a:
Dzięki Wielkie :)

Wszystko zadziałało jak trzeba :) Wszystko zaktualizowane:)

Pozdrawiam


u mnie tez nie widzi usb, mam wersje softu 8.0.5 media nav evolution, co zrobiłeś ze zadziałało?
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 94
Skąd: LKS
Wysłany: 2019-05-15, 13:45   

Może pendrive ma za dużą pojemność i/lub nie jest sformatowany w poprawnym systemie.

Podepnij pod kompa i sformatuj jako FAT32
 
jarek1977 


Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2018
Dołączył: 28 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-15, 13:46   

juz tak zrobilem i nic
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-15, 13:57   

d3mol3k napisał/a:
Jeśli jest to nowe MNEvo z Android Auto to zapewne masz złą wersję dacia maedia nav tolbox
Poszukaj u nich na stronie przy Dacia wersją LATE:

Może się mylę, ale pomimo wyszczególnienia, wszystkie aktualnie dostępne wersje Toolbox wskazują dokładnie ten sam plik (ta sama ścieżka, nazwa i parametry pliku)...
Również po zainstalowaniu wygląda na ten sam, uniwersalny program.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-05-15, 13:59, w całości zmieniany 2 razy  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 996
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-15, 14:39   

MNE zawsze widzi pendriva, ale będzie dopiero reagował , jak zobaczy plik .lgu . Gdybyś miał pena z ledem, to by co pokazał , czy coś zczytuje.
 
jarek1977 


Marka: dacia
Model: duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2018
Dołączył: 28 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-15, 14:52   

ja pisze ze toolbox nie widzi pendrive a nie MNE
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 2 razy
Wiek: 100
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 183
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-05-15, 15:08   

Cytat:
ja pisze ze toolbox nie widzi pendrive a nie MNE

Ale zacząłeś od tego że prawidłowo sformatowany pen włożyłeś do MNE i przygotowałeś go do aktualizacji zanim próbowałeś go popdłączyć do Toolboxa? Pytanie może dziwne ale nigdy nie wiadomo.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2019-05-15, 15:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-05-15, 16:04   

Dymek napisał/a:
d3mol3k napisał/a:
Jeśli jest to nowe MNEvo z Android Auto to zapewne masz złą wersję dacia maedia nav tolbox
Poszukaj u nich na stronie przy Dacia wersją LATE:

Może się mylę, ale pomimo wyszczególnienia, wszystkie aktualnie dostępne wersje Toolbox wskazują dokładnie ten sam plik (ta sama ścieżka, nazwa i parametry pliku)...
Również po zainstalowaniu wygląda na ten sam, uniwersalny program.


Swego czasu były dwie wersje dacia toolboxa. Brązowa i late biała. Ostatnio kiedy sprawdząłem czy to działa z uwolnioną medianav brązowy wył o aktualizację do białego - klikałem instaluj ale za każduym razem po wyjściu i uruchomieniu dacia tolboxa znowu wył o aktualizację programu. W końcu go odinstalowałem i zainstalowałem na nowo. I zadziałało. N

Program widział pena z odciskiem MNEvo i za każdym razem poberał aktualizację oprogramowania dla mojej 9.1.3 ale nie aktualizowłem sprżetu bo po pierwsze uwolnione a zapewne po wgraniu aktualizacji uwali mi uwolnienie (mylę się?) no i jeszcze info że jak zwykle poprawiając pierdółke uwalili co innego (godzina)

A nie wiem tak do końa czy trzeba się rejestroać w nowej wersji programu by ściągnąć aktualizacje. To musiał by ktoś potwierdzić. Przy brązowej nie trzeba było. Przy tej nowej coś jak przez mgłę chyba wołał o logowanie.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 94
Skąd: LKS
Wysłany: 2019-05-15, 16:20   

Ja się musiałem zalogować by pobrać poprawki do map.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-15, 22:37   

1. Logowanie było konieczne w starej i jest w nowej wersji Toolbox. Bez zalogowania nie pokaże nawet czy jest coś do pobrania.
2. Aktualizacja wersji starej do nowej polegała na zainstalowaniu drugiego, niezależnego programu w innym miejscu i pod inną nazwą bez usunięcia starego- dlatego stara wersja działała nadal i wołała o aktualizację. To nie jest "update". Nadal mam zainstalowane obie wersje Toolbox.
3. Wgrywanie poprawek do uwolnionego softu nie powoduje problemów. Jedynie aktualizacja do wyższej wersji usuwała uwolnienie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-05-15, 22:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-05-16, 19:00   

1. Z tym nie będę polemizował choć wydaje mi się że robiłem to bez logowania. Ale głowy nie dam sobie obciąć
2. A tego to nie wiedziałem więc usunąłem starą i zainstalowałem nową.
3. Czyli rozumiem że jeśli MNEvo jest uwolnione to przy takiej aktualizacji tego samego oprogramowania (9.1.3) nie tracę uwolnienia i wszystko pracuje prawidłowo? Bo zaglądałem w to co tam jest na pendrivie i pomimo wywalenia map z navi które były od nowości teraz próbuje dograć stare wersje tych wyrzuconych.
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-16, 19:40   

Cytat:

3. Czyli rozumiem że jeśli MNEvo jest uwolnione to przy takiej aktualizacji tego samego oprogramowania (9.1.3) nie tracę uwolnienia i wszystko pracuje prawidłowo? Bo zaglądałem w to co tam jest na pendrivie i pomimo wywalenia map z navi które były od nowości teraz próbuje dograć stare wersje tych wyrzuconych.

Uwolnienie straciłem tylko raz- gdy z 8.0.5 zaktualizowałem do 9.1.3- logiczne, trzeba było uwolnić ponownie plikiem dla 9.1.3.. Żadne poprawki do 9.1.3 nie powodowały problemów (aż do obecnych z zegarem). A mapy to już całkiem osobna sprawa i nie wpływają na uwolnienie. W Toolbox wybierasz co chcesz aktualizować- soft albo mapy albo wszystko. Jeśli masz wgrane nowe mapy to nie wgrywaj map z Naviextras, bo tam są starsze.
Poza tym zawsze domyślnie będzie ci chciało wgrac mapy tych krajów które były fabrycznie. Ale to też można wybrać w Toolbox przed wgraniem na pendrive lub potem usunąć z pendrive ręcznie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-05-16, 19:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-05-16, 22:36   

Dzięki. To poczekam sobie kiedy naprawią to co spitolili poprawiając coś innego :roll:
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1528
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-17, 10:17   

d3mol3k napisał/a:
Dzięki. To poczekam sobie kiedy naprawią to co spitolili poprawiając coś innego

Z ostatniej chwili- jest poprawka do pobrania, sprawdziłem- zegar znów działa poprawnie.
 
d3mol3k 



Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 22 Lut 2013
Posty: 1054
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2019-05-17, 23:16   

dzięki Dymek
_________________
Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne