Wysłany: 2019-02-03, 20:16 Media nav evolution 1.0.13.1 - test menu
Dzień dobry,
przeszukałem forum i nie dokopałem się do niczego konkretnego więc postanowiłem założyć nowy temat.
Czy ktoś z Was dał radę wejść w tryb testowy w nowej wersji MN? Sposoby znane z poprzednich wersji oprogramowania nie działają. Z góry dziękuje za wszelką pomoc w tym temacie :)
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-03, 21:07
W temacie obok, o tym było, chwila cierpliwości. Zmieniono podstawowy soft MN3 z z Win CE na Linux. Więc i sterowanie ekranem, który także jest inny , też zmieniono.
Dla informacji podam, że na wielu forach jest to samo, nawet płacz Brak kodów i ogólne zamieszanie.
Na razie sprawdzam pliki wymiany i tutaj pozostawiono ich stary format. Ale to właśnie nowy system jest do nich odpowiednio zaprogramowany. Coś podam, jak sprawdzę.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2019-02-03, 21:17, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-14, 12:43
Przecież, jest jasne. Programy w MN3 już będą pod Android, ale pliki używane np. w nawigacji są standardowe i takie same jak dotychczas. Będzie je można podmieniać podobnie, ale programami chodzącymi w androidzie.Ot taka różnica.
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-02-14, 14:22
tomeveris napisał/a:
no ale ciekawe też to czemu nie da, albo jak wejść do ukrytego menu, i np czy da się zmienić ikonki na te z renaulta...
Bo to jest całkiem inny system i starymi sposobami, które działają na wince nie wejdziesz do linuxa. Ot i cała filozofia. Jeżeli ktoś zrobi takie oprogramowanie /pendrive/jak do wince to wtedy będzie możliwość podmiany plików - chyba, że będą jeszcze w jakiś inny sposób zabezpieczone. Nie po to robili nowy system aby każdy miał do niego dostęp.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-02-14, 14:41, w całości zmieniany 1 raz
Kod nie wycieknie bo go nie ma niestety.
Jedyna możliwość o działanie przez CLIP-a ( może się uda też zrobić wersję na ddt4all ale z tym na razie jest problem ) ale nie ma żadnych możliwości uwolnienia ( wgrania map bez sprawdzania licencji przez program) .
Program nawigacyjny jest zrobiony na wyłączne zlecenie Renault i na razie brak jest innych wersji programu żeby sprawdzić w jaki sposób można by było go uwolnić
Wysłany: 2019-02-14, 18:22
jas_pik napisał/a:
jest zrobiony na wyłączne zlecenie Renault
I to jest podstawowa trudność, jak zauważył jas_pik.
Prawdopodobnie prace nad tym "tworem" będą szły w kierunku stworzenia nakładki. Nie wiadomo, ile jeszcze czasu przed nami na "rozkodowanie" MN3.
Prawdopodobnie prace nad tym "tworem" będą szły w kierunku stworzenia nakładki.
Nakładka tez nie wchodzi w grę ( jak na razie) nie możemy w żaden sposób wejść do systemu aby zobaczyć co może zadziałać . Nie ma żadnego "wolfa" ani nic innego aby udało się uzyskać kontrolę nad systemem.
Na razie pracujemy nad jakimś "exploitem" który pozwoli wejść do systemu.
Wysłany: 2019-02-15, 06:39
Masz rację.
Trochę poczytałem, rzeczywiście wejście USB zostało dość solidnie "zabezpieczone " programowo. Podobno sporo funkcji jest blokowanych i możliwych do uruchomienia tylko przez MICOM, do którego dostęp jest tylko przez ECU pojazdu. Na razie pozostaje pole do popisu dla znających, ddt2000. Ponieważ zastosowane biblioteki w oprogramowaniu Android zostały zmodernizowane na potrzeby nowej wersji /jak zwykle muszą coś namotać/, to droga do uwolnienia wydaje się jeszcze daleka.
Dla wersji z DAB jest plik taki : http://opensource.lge.com...arch=LAN5810WR0
Inny problem do połączenia się z ECU jest taki że długość słowa wynosi 29 bitów i nie da się połączyć ddt4all ( jak na razie)
jak gość coś grzebie w systemie 1.0.13.1 tak w MICOMie jak w starej wersji,
co to oznacza?
da się tam wejść jak w starej wersji i zmienić np. ikonki na te z renaulta? czy inne rzecz?
o co tu chodzi?
Po co szukasz nie wiadomo gdzie skoro jako jedni z pierwszych publikowaliśmy wszystkie informacje i sposoby wejścia do MICOM na naszym forum?
w tym temacie
A autor tego filmiku jest typowym złodziejem który korzysta z pracy innych i nie podaje źródeł ( między innymi z naszego forum)
Robię wszystko w/g podanych przez Was informacji i na koniec w menu opcje micomu mam szare i niedostępne..działają tylko BT, Dab i inne testy...wchodziłem do menu zarówno z włączonym zapłonem, jak i bez...wciąż bez skutku..Pendrive mam tak skonfigurowany, jak podano. :(
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum