Wysłany: 2019-07-07, 21:02 Inna tylna szyba w nowym Sandero
Witam, ostatnio odwiedził mnie wujo nowym Sandero z czerwca 2019. Podczas oględzin zauważyłem, że tylna szyba jest innej firmy - Pilkington, rocznik 2019. Reszta szyb oryginał. Czy to jest możliwe w nowym aucie?
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-07-08, 20:13
Szyba była wymieniana, jeśli nie nosi znaczka Renault. Może sobie być nazwa firmy, która szybę fizycznie produkuje, ale musi być też znaczek producenta auta. No i raczej mało prawdopodobne, by nawet gdy znaczek Renault jest, jedna szyba była fizycznie innej firmy.
Wyjątkiem jest np. przednia szyba podgrzewana albo z filtrem UV. Wtedy producent może być inny. Ale takich bajerów nie ma w Dacii.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-07-08, 20:20
kacper86866, różne przygody auto może mieć przed sprzedażą w salonie.
Bliska mi osoba oddawała w rozliczeniu za nowe auto 7 latka kupionego w tym samym salonie.
Na oględzinach wyszło że auto było lakierowane na kilku elementach. Sprzedawca obniżył początkowa wycenę.
Sęk w tym że auto było bezwypadkowe i serwisowane w tym samym salonie. Po krótkiej rozmowie z kierownictwem salonu utrzymano pierwotną wycenę.
Niby pozytywnie ale niesmak pozostał
Także samą szybą bym się nie martwił...
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2019-07-08, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Peugeot
Model: 206
Silnik: 1.1 Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Kwi 2017 Posty: 410 Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-08, 20:22
Pilkington to szyba akcesoryjna tak jak Nord Glass. Jeśli są tylko oznaczenia producenta szyby a nie ma loga producenta auta to szyba zakładana później. Może poleciała w trakcie transportu
Może Wujowi opchnęli prezentacyjny model jako nowy, sprzedawca pewnie rozwalił szybę jak brał do domu, albo na wakacje, wstawił u Cytryna, a przebieg skręcili jak zobaczyli 80-latka i gra gitara. I Wuj szczęśliwy i wszyscy w salonie
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-07-08, 20:26, w całości zmieniany 1 raz
Tak jak pisałem na szybie tylko napis Pilkington i nr 9, czyli rocznik. Ciekawe co powiedzą w salonie jak przy odbiorze swojego Dustera wyciągnę miernik lakieru 😀 pewnie mnie wygonią.
Nic, mogą powiedzieć, że to fabryka malowała podwójnie ze względu na błąd lakierniczy i będą mieli rację bo jest to dopuszczalne technologicznie.
Dlatego lepiej nie sprawdzać, żeby się nie denerwować.
_________________ Browar domowy Mariampol
Ostatnio zmieniony przez Obywatel MK 2019-07-08, 22:59, w całości zmieniany 2 razy
Pilkington to szyba akcesoryjna tak jak Nord Glass. Jeśli są tylko oznaczenia producenta szyby a nie ma loga producenta auta to szyba zakładana później. Może poleciała w trakcie transportu
W Lodgy ani przednia, ani tylna nie mają loga Renault/Dacia więc to co piszesz to nieprawda.
Szyba była wymieniana, jeśli nie nosi znaczka Renault. Może sobie być nazwa firmy, która szybę fizycznie produkuje, ale musi być też znaczek producenta auta. No i raczej mało prawdopodobne, by nawet gdy znaczek Renault jest, jedna szyba była fizycznie innej firmy.
Wyjątkiem jest np. przednia szyba podgrzewana albo z filtrem UV. Wtedy producent może być inny. Ale takich bajerów nie ma w Dacii.
Nieprawda, zarówno jeśli chodzi o brak znaczka jak i o producentów, w lodgy boczne są innego producenta, przednia innego a tylna innego.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-07-09, 08:45
Dokker u mnie ma boczne i czołowa saint-gobin. A tylne duracam. Tak samo w zastępczym z 2013,
FL 2018 boczne saint-gobin tylna pilkington.
Także chyba norma i bez obaw :)
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-09, 09:46
Wrzućcie na luz
U mnie w Sandero:
-szyba przednia i szyby opuszczane w drzwiach- Saint Gobain;
-szybka w tylnych drzwiach stała- Dacia-Renault;
-szyba tylna pokrywy bagażnika- Pilkington.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-09, 09:52, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum