Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Media nav, evolution, mn1,mn2,mn3 czym to się różni?
Autor Wiadomość
soniqgsm 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci 110km
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2019
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-25, 16:49   Media nav, evolution, mn1,mn2,mn3 czym to się różni?

Witam jestem nowym posiadaczem daci lodgy. I oczywiście chciałbym mieć w nawigacji najnowsze mapy. Ale czytam forum i juz zgłupiałem. Ludzie piszą coś o media nav, media nav evolution, mn1,mn2, mn3. Czy ktoś może powiedzieć jak rozpoznać jakie radio mam u siebie? Czytałem też coś o "uwolnieniu" tego radia tylko nigdzie nie było napisane co to daje I po co to robić? Byłbym wdzięczny komuś kto wytłumaczy mi to na chłopski rozum co i jak i o co chodzi:) wersja oprogramowania w moim radiu to 4.0.6 i mapy mam z 2013Q4 Here.
Ostatnio zmieniony przez soniqgsm 2019-07-25, 17:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1065
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-26, 11:23   

Masz MN1
oprogramowanie 4.0.6
i tego się trzymaj. Taki model masz i taki rocznik.
Wyższe softy jak to zwykle, wymagają większych pamięci. I stąd przede wszystkim ta różnica.
Uwolnić możesz je przede wszystkim metodą jas_pik, ale i inne update mogą to zrobić. Pełno tego na forum i w necie, gdyż była to najdłużej męczona wersja nawigacji.
 
13dp 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.6 SCe
Dołączył: 17 Maj 2019
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-07-27, 10:37   

Przyłączam się do prośby. Mam Dustera z tego roku z obsługą Android Auto i też już sam się gubię w tych wersjach i nazwach, w tym co jest uwolnione, a co zaraz może będzie itp itd. Czy mógłby ktoś kompetentny i mający wiedzę na ten temat opisać w miarę szczegółowo i jasno te radia? Jedne są chyba jeszcze z dopiskiem Evolution inne bez... :shock:
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 358
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-07-27, 11:36   

Masz najnowsze radio MN3 z obsługą Android Auto - te radia nie są uwolnione i nie wiadomo kiedy będą. Podobno prace trwają.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-27, 11:46   

MN1 - MediaNav - podstawowa wersja, oparta na Windows CE, procesor 600 MHz, RAM 0,5GB
wersje softu od 2.0.1 do 4.1.0 najlepsze uwolnienie w wersji 4.0.6 i najbardziej stabilny soft, przez tzw kody testowe wejście do Micom (można uruchomić kamerę)

MN2 - MediaNav Evolution - wersja z wbudowanym odbiornikiem danych trafficu, oparta na Windows CE, procesor 667 MHz, RAM 1 GB
wersje softu od 5.2.7 do 9.1.3, najlepsze uwolnienie i stabilny soft 6.0.4. Softy od 8.05 w gorę mają dodatkowe funkcje (ale tylko przy niektórych centralkach cofania w Renault pokazują graficzne odległości czujników cofania). Wersje softu 9.1.3 dopiero od niedawna zostały pozbawione błędów przez Renaut. Zakończono ich montaż z końcem 2018 roku ze względu na zakończenie suportu przez Microsoft. Renault zablokował na Polskę działanie TMC, można wrzucić samemu licencje oraz odblokować działanie TMC, przez tzw kody testowe wejście do Micom (można uruchomić kamerę)

MN3 - MediaNav Evolution 2 - system operacyjny Linux, procesor 2Ghz, 2 GB RAM
soft z Android Auto i iOS CarPlay
wersje softu od 10.X.X
Na dzisiaj brak uwolnienia. Pracuję nad tym, na razie potrafię tylko poprawnie wrzucić licencje pozwalające na działanie TMC w Polsce.
Jeśli wszystko pójdzie dobrze to po zakończeniu zbiórki opublikuję sposoby uwolnienie MN3 - https://www.paypal.com/pools/c/8gCV7wAQHU
 
13dp 


Marka: Dacia
Model: Duster 2
Silnik: 1.6 SCe
Dołączył: 17 Maj 2019
Posty: 19
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-07-27, 12:21   

Serdeczne dzięki za poświęcony czas i szczegółowe wyjaśnienia Panowie 8-)
 
soniqgsm 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 dci 110km
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 7 os.
Dołączył: 24 Lip 2019
Posty: 18
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-07-27, 17:21   

ja również dziękuje koledze jas_pik za konkretną odpowiedź teraz już wszystko chyba będzie jasne dla przyszłych nowych użytkowników takich jak ja :)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne