BogdanK Wszystko ładnie i pięknie tylko jak mogą wprowadzać coś co nie może być eksploatowane w europejskim klimacie gdzie mamy temp i gorąc i zimno.
Przesadzili Brukselczyki chyba z normami. Za bardzo wyśrubowane.
Ewentualnie Adblue powinien zostać zmodyfikowany tak by mógł w szerszej zakresie temperatur pracować.
Dokąd ta motoryzacja zmierza aż strach się bać
a w trakcie mrozów mogą na postoju podgrzewać adblue.
Chyba pochodniami . Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
DrOzda napisał/a:
Ciężarowki jeżdżą nonstop
Nie, nie jeżdżą nonstop. Tam też jeżdżą ludzie a nie robokopy i czasami muszą spać.
Adblue w ciężarówkach tak samo zamarza, tylko tam jest kilka elektrycznych grzałek (w Actrosie 7szt.)które podgrzewają to ustrojstwo ( Nie cały czas. Tylko po włączeniu zapłonu.). Kiedy adblue zamarznie, to silnik pracuje bez niego do czasu aż będzie się nadawał do użytku.
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Wysłany: 2021-11-06, 20:17 Pierwszy diesel z AdBlue
Witam! Jako, że to mój pierwszy w życiu diesel jeszcze z adblue :) Mogę prosić o jakieś porady jak użytkować itd... Wcześniej miałem 4 auta z benzyną nigdy nie miałem do czynienia z dieslem szczególnie tak nowoczesnym bo auto rocznikowo które miałem najnowsze to 2008r a tu 2020r. Także a jakieś rady się nie pogniewam szczególnie jeśli chodzi o adblue przy 2400km zapala się pierwsza kontrolka ? I ponoć lepiej nie dotankowywać tylko lepiej jak się zapali kontrolka i wtedy dotankować ?
Dziękuję za wszelkie rady :)
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2021-11-07, 11:53
Użytkować jak normalne auto. Olej co maks 15 tysi. Nie pałować na niedogrzanym, dbać o naładowany akumulator i cieszyć się z jazdy najlepszym silnikiem w Sandero II
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum