Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-09-04, 09:13
Wydaje mi się, że "sztywne" trzymanie przez samochód prędkości przy faktycznie "sztywnej" nastawie prędkości na tempomacie jest niemożliwe, gdyż wpływ na prędkość ma wiele czynników (tarcie, które cały czas hamuje samochód, wspomniane wyżej ukształtowanie terenu czy siła i kierunek wiatru). Jak pracuje silnik podczas jazdy na tempomacie chyba najlepiej obrazuje parametr chwilowego spalania który czasami waha się w przedziale od 4 i mniej nawet do 20 litrów.
Wydaje mi się, że "sztywne" trzymanie przez samochód prędkości przy faktycznie "sztywnej" nastawie prędkości na tempomacie jest niemożliwe, gdyż wpływ na prędkość ma wiele czynników ....
Tak – ja to rozumiem (wydaje mi się), że jeżeli jest nastawione 120 to mamy jakąś tolerancję (plus - minus 0,2km/h) i tempomat to utrzymuje reagując na odchyłki większe niż te 0,2 (wiatr, wzniesienia itp.), ale chodziło mi o to, ze jeżeli wciśniemy pedał i go „zablokujemy” to prędkość (na „prawie” równej drodze) będzie oscylowała np. 120-119-118 (powiew wiatru od czoła) i później 118-119-120-121 – 120 itd. przy jednostajnie równej pracy silnika. Dla podróżnego taka odchyłka byłaby chyba akceptowalna, a może byłoby to bardziej ekonomiczne i „zdrowsze” dla silnika niż ciągłe dodawanie i odejmowanie gazu przez tempomat. Oczywiście odpada wtedy jazda w stadzie bo w innych pojazdach te odchyłki wyglądałyby różnie.
Oczywiście odpada wtedy jazda w stadzie bo w innych pojazdach te odchyłki wyglądałyby różnie.
I pewnie to jest przyczyna niskiej tolerancji zmian prędkości. Nie wyobrażam sobie używania tempomatu, który co chwilę podjeżdżałby mi do poprzedzającego samochodu, który akurat ma "mniejszą tolerancję" odchyłek prędkości.
Swoją drogą, ja w swojej Lodgy 1.6SCe prawie nie odczuwam szarpania. Właściwie zauważam je tylko w specyficznych warunkach terenowych, tzn, bardzo lekkie podjazdy i bardzo lekkie zjazdy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum