Wysłany: 2019-09-05, 20:27 Plamy na elementach gumowych
Cześć, nie wiem czy to kwestia przygotowania auta przez mojego dilera ale we wszystkich autach w salonie zauważyłem pewną rzecz, na elementach gumowych są plamy jakby tłuste, próbowałem to zmywać u siebie na przykład denaturatem, ale nie schodzi; próbowałem też natłuścić, ale ślady są nadal. Też tak mieliście i ewentualnie jak ktoś sobie z tym poradził? Z góry dzięki za pomoc.
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 814 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2019-09-06, 09:52
buladag napisał/a:
Podejrzewam że jest to szybki wosk w sprayu bo widziałem jak pracownik latał z tym po salonie i poprawiał auta stojące na sali.
Miałem podobny przypadek ze swoim samochodem. Domyślam się, że przed odbiorem (zimą) samochód był spryskany jakimś woskiem, a później przy próbie mycia na myjni (myjnia ręczna) obsługa poinformowała mnie, że na lakierze robią się plamy i zacieki ze względu na jakąś substancje pokrywającą lakier. Obsługa myjni musiała się bardzo napracować, żeby samochód jakoś wyglądał.
Gdyby to był wosk do lakieru to plamy i zacieki nie miałyby prawa się robić, prawdopodobnie w salonie użyto jakiegoś nieodpowiedniego środka w ogóle nie przeznaczonego do pielęgnacji lakieru. Może do czyszczenia felg, albo do pielęgnacji plastików.
Ale ja bym wypróbował "magiczną gąbkę" (melaminową). Z plastików "tapicerki" świetnie mi zdjęła "plak", którego niczym nie mogłem ruszyć chemicznie. Na gumie nie testowałem. To jest metoda mechaniczna, gąbka jest lekko ścierna, zabezpieczył bym lakier taśmą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum