Oto dowód, jak mało awaryjnym samochodem jest Duster. Dla niewtajemniczonych - ten plastik to uchwyt do otwierania maski silnika.
Ojej, nie otwierasz maski?! To jak robisz niezbędne w Dusterze, codzienne pomiary wartości A i U na akumulatorze?
A nie widziałeś jaki ja sobie miernik A i V kupiłem? Wrzucany do gniazdka zapalniczki? Powienien być fabryczny....
Więc na pewno instalacja zmieniona i kabelki do kabiny wprowadzone :)
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-07-19, 21:06
Fakt... biję się w piersi (tak, muszę trochę schudnąć, bo rosną mi ), ale nie sprawdzam regularnie poziomu oleju. A po 7 letnim jeżdżeniu Passatem TFSI powinienem mieć przecież taki nawyk.
O sprawdzaniu A i V nie pomyślałem. A ciekawe jest to, że mimo pajęczyny (już jej nie ma - Duster dziś odkurzony, wypsikany mleczkiem do kokpitu i umyty) nie widziałem nigdzie pająka w samochodzie.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-09-30, 18:13
W ramach toczącej się dyskusji odnośnie rejestratorów samochodowych poniżej wstawiam link do krótkiego filmiku z mojej kamerki pokładowej, a przy okazji jest to próba z moich (na razie wątpliwych) umiejętności zamazywania tablic rejestracyjnych.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-01, 10:12
Belphegor napisał/a:
Dodam jeszcze tyle, że na YT mimo ustawienia na jakość HD i tak trochę gorzej to wygląda, niż faktycznie.
Jeśli miałbym to w jakiś sposób odnieść do nagrań z tej kamerki akcesoryjnej Dacia-Renault, to pierwsze co się rzuca w oczy poza subiektywnie lepszą jakością samego nagrania u Ciebie, to znacznie mniejszy stopień zniekształcenia obrazu- mniejsze "wygięcie" krańców. Kamerka akcesoryjna ma obiektyw o większym efekcie "rybiego oka" i subiektywnie ma ciut większy kąt widzenia, ale niestety skutkiem tego ma znaczne zakrzywienia krawędzi i zaciemnienie obrazu w rogach. Poza tym, nie wiem czy jest to kwestia modelu samochodu, czy usytuowania kamerki, ale u mnie w Sandero cały dół obrazu (właściwie cała dolna połowa), to silne odbicie deski rozdzielczej i nawiewów powietrza w szybie... Filtra polaryzacyjnego niestety brak.
kk3.jpg
Plik ściągnięto 35 raz(y) 157,07 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-01, 10:32, w całości zmieniany 3 razy
Zgadza się że wygląda ciut lepiej ale mam prócz oryginalnego w Dusterze w innych samochodach Viofo a119v3 i 70 mai pro i one obraz mają jeszcze lepszy bo albo wyższa rozdzielczość, wyższa liczba klatek jak kto woli. Nie jest najważniejsze czy widać na nagraniu mrówkę czy ziarnistość asfaltu ale ogólny zarys sytuacji pozwalający ocenić w razie czego co się podziało i odczytać ewentualnie na jednej z kilkudziesięciu klatek na sekundę numer rejestracyjny. Myślę że prawie wszystkie wideorejestratory są dzisiaj wystarczające do tego celu i znaczenie ma tylko to ile kasy możesz/chcesz wydać, jakie dodatkowe bajery są potrzebne(lub tak Ci się wydaje) i ewentualnie wielkość czy kształt by odpowiednio wpasować go w samochodzie.
Ostatnio zmieniony przez Black Dusty 2019-10-01, 11:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-10-01, 13:18
Dymek napisał/a:
ale u mnie w Sandero cały dół obrazu (właściwie cała dolna połowa), to silne odbicie deski rozdzielczej i nawiewów powietrza w szybie... Filtra polaryzacyjnego niestety brak.
U mnie też to się zdarza. Jak patrzę na ekran kamerki to widać to masakrycznie, ale jak przekopiuję na telefon lub komputer to ten efekt nie jest tak widoczny.
Co do kąta widzenia, to moja kamerka ma 165 stopni. Podoba mi się to, że obraz jest od narożnika szyby do drugiego narożnika.
Wysłany: 2019-11-29, 22:03
Wcale nie. Specjalnie zamawiałem. Ale na pewno jeden z pierwszych w Polsce (i w sumie jeden z ostatnich, bo niedługo potem wersja wyleciała z cennika... )
A to moja (mam nadzieję) przyszła zabawka.
20191129_091540.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 190,91 KB
Ostatnio zmieniony przez Belphegor 2019-11-29, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2020-01-08, 17:22
Wcale nie, bo za 220 PLN do pełna (jak zawsze z resztą). A pod koniec baku zawsze wydaje się na wskaźniku, że paliwa jest jeszcze sporo, ale poziom szybko spada. Z resztą od momentu zrobienia fotki do momentu tankowania zrobiłem jeszcze z 35 km.
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-08, 18:30
Się rozumie, najpierw 30kkm, potem nagroda, nie na odwrót, żeby nie zapeszyć
Gratki, mój ma 36kkm i bardzo sobie go chwalę - brak mi tylko właśnie... automatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum