Wysłany: 2019-10-18, 12:51 sprężyny z Duster I (2012) do Duster II (2019)
Koledzy
Różnicę w wyglądzie "budy" między tymi modelami widać gołym okiem.
A jak jest w kwestii zawieszenia?
Czy występują jakieś różnice? Czy mają dokładnie takie samo zawieszenie?
Aktualnie w Duster I 1,6 16V z 2012 r mam podliftowane sprężyny Eibach (ok. 3cm) a przymierzam się do kupna Dustera II 1,3 TCE 150 w tym roku lub w 2020.
Pytanie, czy będę mógł przełożyć sprężyny do nowego auta?
Bo nie wiem, czy przed sprzedażą "starego" Dustera zmienić sprężyny na oryginały a te Eibachy sprzedać... (bo jak znam życie to potencjalny kupiec nie dołoży mi kilku stówek za ten lift)
Ale w sprężynach nie tylko chodzi o wymiar, ale i dobór właściwej twardości do obciążenia osi np. przez silnik.
Ja bym nie ryzykował bez potwierdzenia u producenta, że sprężyny mają takie same numery dla obu silników i generacji.
Ale w sprężynach nie tylko chodzi o wymiar, ale i dobór właściwej twardości do obciążenia osi np. przez silnik.
Ja bym nie ryzykował bez potwierdzenia u producenta, że sprężyny mają takie same numery dla obu silników i generacji.
Te Eibachy, które posiadam aktualnie nie dosyć, że podwyższają prześwit o ok. 3 cm to mają większą nośność niż oryginały, więc z tym raczej nie byłoby problemy (raczej zmiana na +).
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1796 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-10-19, 11:17
Sprawdziłem po katalogu przednie sprężyny, dla specyfikacji TAV30(Nie mam pojęcia do czego się to odnosi)
DDI 1,6 SCE 4x2 540108027R
DDII 1,6 SCE 4x2 540103040R
Czysto teoretycznie zakup sprężyn przystosowanych pod inne obciążenie może spowodować np., że auto będzie skakało jak pingpong na mniejszych nierównościach.
Nie mówię, że tutaj pojawi się taki problem.
Uczulam tylko, że zgodny rozmiar to jednak nie wszystko.
Czysto teoretycznie zakup sprężyn przystosowanych pod inne obciążenie może spowodować np., że auto będzie skakało jak pingpong na mniejszych nierównościach.
Nie mówię, że tutaj pojawi się taki problem.
Uczulam tylko, że zgodny rozmiar to jednak nie wszystko.
To są sprężyny dedykowane do Dustera.
Jeżdżę na nich już ponad 2 lata i oceniam na +. Auto lepiej trzyma się na zakrętach (nie buja), nie wspominając już o większym prześwicie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum