Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Maj 2014 Posty: 156 Skąd: Radom
Wysłany: 2015-11-28, 16:35
CE to jedna sprawa, a "E" to zupełnie inna bajka
Karenzo napisał/a:
L oznacza oświetlenie tablicy ale co oznacza 00 ?
w tym miejscu powinno być określenie źródła światła
Brakuje jeszcze liczy cechowej
Nie jestem pewien, czy występuje dla wszystkich typów świateł. Wydaje mi się, że na pewno dla drogowych.
Karenzo napisał/a:
są jeszcze historie jak te
To prawda. Ale możesz się zdziwić, jak na oświetleniu poważnych samochodów znajdziesz E13 - Luksemburg
Karenzo napisał/a:
Na schematach wszystko wygląda tak samo więc chińczyki tłuką te lampki na potęgę ale w rzeczywistości jest inne mocowanie które wynika z zastosowania uszczelnienia gumowego
I tu dotarłeś do sedna. Jak ja widzę w opisie części zamiennych "Germany" "niemiecka jakość" itp., to na 100% jest to tandeta z Chin sprzedawana tanio ku uciesze tłumów Polaków szukających najtańszych części do ich niezawodnych, najczęściej niemieckich aut.
I co z tego ze "lampa odblyskowa" ? Jak dlugosc fali podczerwieni jest duzo krotsza od swiatla widzialnego i ma wieksza czestotliwosc jak swiatlo widzialne..
Właśnie dotarły do mnie zakupione lampki LED oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej.
Wszystkie dostępne w Polsce na różnych aukcjach, które w opisie mają że pasują do Dacii Duster są do d... , nie pasują, szkoda kasy i nerwów.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany podam link do przyjaciół z Ali... :) koszt z przesyłką 45 zł.
Pasują jak oryginał Plug&Play
oryginal z Dustera.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 127,71 KB
zakup Aliexpress.jpg
Plik ściągnięto 619 raz(y) 139,84 KB
Ostatnio zmieniony przez tom45tom 2019-11-09, 15:33, w całości zmieniany 2 razy
Tak świecą nowe LEDY w nocy. W kamerze cofania prawie jak w dzień.
- Ładnie wygląda ale... pomijając iż na przeglądzie się mogą przyczepić, to miałem ostatnio okazje jechać "ciemna drogą" za autem z takim podświetleniem tablicy, dawało po oczach i bardzo nieprzyjemnie się jechało, z drugiej strony zmuszało by trzymać się daleko za nim
Właśnie dotarły do mnie zakupione lampki LED oświetlenia tylnej tablicy rejestracyjnej.
Wszystkie dostępne w Polsce na różnych aukcjach, które w opisie mają że pasują do Dacii Duster są do d... , nie pasują, szkoda kasy i nerwów.
Jeżeli jest ktoś zainteresowany podam link do przyjaciół z Ali... :) koszt z przesyłką 45 zł.
Pasują jak oryginał Plug&Play
Lampki podświetlenia tablicy są od :
Nissan Serena C2
szukaj na alleg... lub ali.... pod tą nazwą.
Pasują idealnie i bez żadnych problemów, wymiana max 2 min.
Lampki podświetlenia tablicy są od :
Nissan Serena C2
szukaj na alleg... lub ali.... pod tą nazwą.
Pasują idealnie i bez żadnych problemów, wymiana max 2 min.
Macie może jakieś sprawdzone LEDy zamiast tego oryginalnego podświetlenia?
Nie, bo to nielegalne - i niepotrzebne: przez 13 lat wymieniłem tę żarówkę _raz_ i jest niestety wysoce wątpliwe, żeby obecnie dostępne LED-y tyle wytrzymywały...
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-18, 12:53
Popieram, bardzo denerwujące nocne dyskoteki czasem widuję.. a raz ktoś wstawił takie mocne ledy, że aż raziło i nie byłem pewien, czy to nie ledy do cofania
Jak ktoś chce bajeżyć, niech sobie od spodu swoje ufo podświetli, bo to nie razi a rzuca się w oczy
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-19, 18:13
laisar napisał/a:
Maciej86 napisał/a:
Macie może jakieś sprawdzone LEDy zamiast tego oryginalnego podświetlenia?
Nie, bo to nielegalne - i niepotrzebne: przez 13 lat wymieniłem tę żarówkę _raz_ i jest niestety wysoce wątpliwe, żeby obecnie dostępne LED-y tyle wytrzymywały...
Zgadzam się, założyłem takie małe lampki pochodziły z pół roku , do zimy. Od wilgoci skorodowały i się przepaliły razem z bezpiecznikiem. Nawet na przeglądzie się nie kapnęli. Oczywiście wymieniłem na normalne. I trzymam się już zasady, że to co fabryka wsadziła tak ma być.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-03-19, 18:47
A ja w każdej ze swoich Dacii wymieniałem zwykłe żaróweczki na LEDy, nigdy nikt się do mnie nie przyczepił ani na policja ani na przeglądzie. Kiedyś kupowałem droższe żaróweczki aby nie mieć problemów z ich przepalaniem czy mruganiem, ale do obecnego Dustera i poprzedniego Logana włożyłem żaróweczki gdzie za komplet 2 sztuk w Auchanie zapłaciłem jakieś grosze ( nie pamiętam ile ale coś około 10zł), nie mrugają, nie oślepiają itp. Może niedługo zrobię zdjęcie i wrzucę.
W nastoletnim aucie wymieniałem oryginalne żarówki na ledy . Świecą prawie jak zwykłe , mają jakieś 4 - 5 lat . Wstawiłem je ponieważ stare przepaliły się , a gniazda zaczęły wykazywać zmęczenie - prawdopodobnie temperatura robiła swoje .
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-21, 16:49
paul7 napisał/a:
A ja w każdej ze swoich Dacii wymieniałem zwykłe żaróweczki na LEDy
W mcv u siostry ładnie środek był oświetlony do momentu, aż zrobiła się jej dyskoteka w środku.
Teraz znów ma zwykłe żarówki, ale bagażnik nadal ledowo dobrze świeci
Pytanie, czy do tamtej mcv dawałeś te lepsze ledy? Jeśli tak, to jednak też nie najlepsze.. Aczkolwiek oświetlanie wewnątrz auta led robi robotę
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-03-21, 20:39
Prezes napisał/a:
paul7 napisał/a:
A ja w każdej ze swoich Dacii wymieniałem zwykłe żaróweczki na LEDy
W mcv u siostry ładnie środek był oświetlony do momentu, aż zrobiła się jej dyskoteka w środku.
Teraz znów ma zwykłe żarówki, ale bagażnik nadal ledowo dobrze świeci
Pytanie, czy do tamtej mcv dawałeś te lepsze ledy? Jeśli tak, to jednak też nie najlepsze.. Aczkolwiek oświetlanie wewnątrz auta led robi robotę
Ledy które czasem montowałem w środku auta zawsze po pewnym czasie mrugają wiec trzeba je wymienić, koszt nie duży. W tablicy rejestracyjnej dawałem takie zwykłe ledy jak i w obecnym Dusterze, nie pamiętam gdzie je kupowałem, ale na pewno nie zapłaciłem za nie więcej niż 10zł. Przed zakupem zawsze oglądam jak wyglądają te LEDY, czy wizualnie są tandetnie zrobione czy nie. Jak widać po moim pierwszym loganie wybieram dobre, bo tamte maja już z 4 lata i przejechane z 40-50tyś km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum