Wysłany: 2009-06-19, 21:23 Popsuł się centralny zamek
Witam,
Mam problem, popsuł się centralny zamek, nie działa zamykanie z pilota ani z przycisku w środku. Najgorsze jest to, że nie mam możliwości zamknięcia bagażnika (a może się jakoś da?)
Jakieś sugestie co do przyczyn awarii i kosztów naprawy?
Pozdrawiam
_________________ Od 23-11-2007 do 29-10-2009r. przejechane 162 939 kilometrów.
W ogóle nic się nie dzieje po naciśnięciu przycisków (z pilota i z kabiny), czy może część działa (zamyka np. tylko przednie drzwi)?
W pierwszym przypadku, to pewnie to co laisar napisał. W drugim przypadku, to kwestia przesmarowania (miałem tak lata temu w Matizie - centralny nie domykał mi tylnych drzwi).
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-06-20, 07:28
No to współczuję, ja też miałem taką przygodę w innym aucie ale w moim przypadku to tylko nie zamykała mi się klapa i winą była usterka siłownika, u ciebie raczej to odpada wszystkie 5 jednocześnie by nie padły , też mi bezpiecznik od razu do głowy przyszedł ale skoro masz dobre to może cos z tymi kabelkami jednak. Na wszelki wypadek radziłbym jednak wymienić bezpiecznik dla pewności.
A teraz coś z durnych pytań , gdzie jest bezpiecznik od alarmu ukryty?
W poprzednim aucie jak miałem awarie owej klapy to wiedziałem bo zakładałem we własnym zakresie alarm i centalny a w draculi zakładało ASO i nie wiem gdzie ukryli.
Których efektem może być właśnie usterka, jaką ma nasz kolega "Dogbery".
Ale wracając do tematu to :
Albo usterka komputera, a dokładniej upalone wyjście sterownika UCH (645) albo jakaś przerwa w kablu/kablach :
Zacząłbym od sprawdzenia czy w ogóle jest napięcie na pinach B2 i B4 we wtyczce P1 (rysunek UCH poniżej).
Podczas zamykania/otwierana powinno się pojawić napięcie pomiędzy B2 i B4 na okres sekundy.
Najlepiej jakbyś podłączył pod B2 i B4 żarówkę 12V - jeśli zapali się podczas
otwierania/zamykania auta z pilota lub z przycisku wewnątrz auta, to
problem jest w kablach - (powodzenia w szukaniu), a jeśli
żarówka się w ogóle nie zapali (nie mignie) to spalone jest wyjście komputera UCH - droższy problem - bo wymaga wymiany UCH.
Możliwe również że wtyczka P1 się poluzowała, może styki B2, B4 zaśniedziały i wtedy samo kilkukrotne wyciągnięcie tej wtyczki P1 i ponowne jej włożenie może problem rozwiązać.
Możliwe również, że komputer jak to komputer coś się mu pomieszało i wtedy restart jego by pomógł - czyli odłączyć klemę ujemną od akumulatora na klika minut.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-10, 00:22
Odgrzewam kotleta
Pada mi siłownik w tylnych drzwiach. Najpierw nie chciał otwierać jedynie na postoju drzwi, zaś działał przy włączonym silniku przy większym napięciu z alternatora. Teraz tylko zamyka drzwi niezależnie czy odpalony silnik czy nie.
Może to być kwestia jakiegoś styku w przewodzie? Ew jakiś element wymaga posmarowania ?
Jak wygląda taki siłownik by obejrzeć zanim rozbebeszę drzwi ?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-10, 09:54
Najpierw zalecałbym kontrolę pozostałych elementów zamka współpracujących z siłownikiem- czy chodzą luźno.
Problem może być poza siłownikiem- może po prostu nie mieć siły na pokonanie oporu zapieczonego mechanizmu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-01-10, 10:48, w całości zmieniany 1 raz
Cześć.
Tylne drzwi skrzydelkowe MCV'08.
Problem z blokowaniem zamka.
Kiedy wymontuję cały mechanizm działa bez zarzutu za każdym razem, zamontowany w drzwiach nie blokuje.
Co może być przyczyną?
_________________ VW POLO 1.0 MPI 1997
DACIA LOGAN MCV 1.6 MPI 2008
SKODA ROOMSTER 1.2 TSI 2013
Wydaje mi się że w przypadku mechanizmu tylnej furtki zamontowany ma takie samo obciążenie jak zdemontowany.
Mechanizm ma zadanie przesunąć element zamykający otwór przez co nie można wykonać ruchu klamką i otworzyć drzwi.
_________________ VW POLO 1.0 MPI 1997
DACIA LOGAN MCV 1.6 MPI 2008
SKODA ROOMSTER 1.2 TSI 2013
Tylko siłownik, stary zamontowany w drzwiach nie potrafił już przesunąć mechanizmu, mimo że po wyjęciu niby właśnie działał.
Klamka działał cały czas, jest na sprężynie, niezależnie od siłownika - jeżeli masz problem z jej powrotem, to może mimo podobnych objawów to z nią jest właśnie problem?
Wysłany: 2023-03-04, 12:25 Problem z centralnym zamkiem
Witam,
podlacze sie pod temat, zeby nie robic nowego. Zacina mi sie zamek w tylnych drzwiach przy otwieraniu. Czasem sie otworzy z pilota, ale przewaznie slychac dzwiek silniczka ale nie otwiera sie. Zamyka sie ok. Czy trzeba wymienic silniczek, czy wystarczy jakos naoliwic? Jesli wymiana konieczna, to znajde pewnie na allegro? jakos specjalistycznie sie nazywa?
dzieki z gory za odpowiedz
Trzeba by zajrzeć, żeby się upewnić, ale prawdopodobnie okaże się, że siłownik do wymiany - bodajże 7701039565, najtańsze na Alle niecałe 2 dychy kosztują.
Wysłany: 2023-04-03, 21:27 Re: Problem z centralnym zamkiem
Mariusz89 napisał/a:
Jesli wymiana konieczna, to znajde pewnie na allegro? jakos specjalistycznie sie nazywa?
dzieki z gory za odpowiedz
Ja kupiłem taki jak na zrzucie poniżej. Pasuje i działa.
Mechanizm umyłem benzyną ekstrakcyjną i nasmarowałem białym smarem stałym w sprayu.
Nie był jakoś bardzo brudny ale trochę kurzu stary smar złapał.
Zabrałem się za wymianę siłownika w drzwiach kierowcy.
Czy próbował ktoś wpinać cięgno bębenka oraz cięgno klamki zewnętrznej do zamontowanego zamka?
Da się tylko "poomacku" czy jest inny sposób?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum