Po wgraniu nowego softu przez serwis do silnika 1,6 SCe+LPG LR (2018r) falowanie obrotów ustało.
Dziś jadąc do pracy przez 10 sekund migały mi kontrolki "EKG" oraz silnika (na pomarańczowo), po chwili się ustabilizowały i zgasły. Żadnych zmian w pracy silnika nie odnotowałem.
Na postoju odczytałem kody błędów i wyszedł mi jeden: P1300, na forum nie znalazłem jego dokładnego opisu. Jedynie post z domysłami, że chodzi o kwestie wypadania zapłonu.
Czy ktoś pomoże i rozszyfruje?
ASO po zgłoszeniu telefonicznie powiedziało mnie więcej tak: jak zgasło i się więcej nie zapala to jeździć i obserwować.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-10-24, 16:19
tAboon napisał/a:
jak zgasło i się więcej nie zapala to jeździć i obserwować.
Biorąc pod uwagę powyższe to:
tAboon napisał/a:
kwestie wypadania zapłonu.
A wracałeś się, szukałeś gdzie Ci wypadł?
Tak na serio, to na razie chyba ciężko coś innego sensownego poradzić. Wrócisz się do ASO, to powiedzą zczytają Ci ten sam błąd i pewnie to samo powiedzą. Może jakaś anomalia.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-25, 08:43 Re: Błąd P1300 - ECU
tAboon napisał/a:
Na postoju odczytałem kody błędów i wyszedł mi jeden: P1300, na forum nie znalazłem jego dokładnego opisu. Jedynie post z domysłami, że chodzi o kwestie wypadania zapłonu.
A czym odczytujesz ten kod? Bo u mnie w Sandero iCar3 w połączeniu z każdą telefoniczną apką wyrzucają taki kod zawsze i od nowości, wraz z komunikatami o braku zapłonów. Tymczasem skanowanie w ASO Clipem żadnych błędów nie wykazuje... No ale i żadnych kontrolek nigdy nie było.
Jednocześnie wszelkie TEGO TYPU strony podają, że kod P1300 w Renault w ogóle nie występuje. Chodzi być może o niewłaściwe bazy błędów występujące w takich uniwersalnych apkach.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-10-25, 09:04, w całości zmieniany 2 razy
Okazało się, iż był to jednorazowy incydent związany ze zmianą softu przez ASO. Dzień przed pojawieniem się błędu zmieniany był SOFT. Błąd wyskoczył tylko raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum