W ostatnich dniach, z racji upałów, jeździłem trochę z otwartymi szybami i też usłyszałem piszczenie przy puszczaniu sprzęgła. Skoro je słyszę tylko przy otwartych oknach, to musi dochodzić z zewnątrz. Na razie olewam temat. Może przy wymianie sprzęgła coś z tym zrobię. No chyba, że np zacznie mi kapać z układu.
U mnie piszczy/skrzypi w środku, przy wciskaniu i puszczaniu. Najśmieszniejsze jest to, że pani z infolinii zadzwoniła do mnie po wizycie w ASO z zapytaniem o ocenę serwisu. Gdy powiedziałem, że usterka nie została usunięta, rozmowa się zakończyła. Minęło kilka miesięcy i zero zainteresowania centrali/serwisu.
Ostatnio zmieniony przez Piitubski 2017-05-31, 08:32, w całości zmieniany 2 razy
Przerabiałem problem skrzypienia. Odgłos cichy ale denerwujący.
Najpierw próbowałem poprzez ASO Puławska. Na początku udawali, że nie słyszą. Po łopatologicznym wytłumaczeniu i wręcz pokazaniu momentu w którym skrzypi- mechanik usłyszał. Naprawa ASO polegała na spryskaniu WD-40 czujnika i pedału. Pomogło na 5 dni.
Postanowiłem sam się zabrać do rzeczy. Załatwienie sprawy jest proste tylko trzeba wiedzieć co skrzypi.
Odpinamy "listwę maskującą" - chyba trzy lub cztery spinki aby mieć lepszy dostęp do przestrzeni nad pedałem. Bierzemy smar- ja zastosowałem silikonowy- WD różnie może działać na gumę. Spryskujemy czujnik i ręcznie wciskamy go i puszczamy. Tutaj uwaga. Chodzi o czujnik wciskany przez pedał w momencie puszczania nogi z pedału. Czyli jak zwalniamy pedał czujnik jest wciskany.
ASO spryskało nie ten czujnik a że użyło naprawdę dużej ilości coś zadziałało.
Cała sytuacja miała miejsce pół roku temu do dzisiaj nie skrzypi.
Szkoda, że serwisy tego nie wiedzą. Ostatnio na przeglądzie "miszcz" wlał mi oleju powyżej maksimum. Zainterweniowałem - pół godziny czekałem na odessanie nadmiaru oleju.
Ostatnio zmieniony przez Piitubski 2017-06-01, 08:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-12-18, 20:41 Re: Skrzypienie / praca pedału sprzęgła.
przemekadv napisał/a:
Serwis próbuje zrobić ze mnie dziwaka, i wmawiają mi że taki dźwięk jest normalny że jest to pompka hydrauliczna sprzęgła.
Cztery razy zgłaszałem w serwisie problem ze skrzypiącym sprzęgłem (Dacia Lodgy). Dwa razy rzekomo coś smarowali, poskutkowało na parę kilometrów jazdy. Później stwierdzili, że TTTM - a w domyśle, że sobie coś ubzdurałem. Oto profesjonalne podejście serwisu ASO Renault do klienta.
Nie ma tak być, bo pedał sprzęgła po wyjeździe świeżynki z salonu przez jakiś czas działał jak należy. Poza tym jak się nabiło już setki tysięcy kilometrów i jeździło na wielu autach, wmawianie klientowi, że ma urojony problem, to bezczelność. Skrzypieć to sobie mogło sprzęgło w Starze, Jelczu, nie wiem, Moskwiczu, ale nie pojeździe nabytym w XXI w.
Obstawiam na pompę sprzęgła, bo odgłos skrzypienia pojawia się przy wciskaniu i wyciskaniu pedału. Ale z zainteresowaniem przeczytałem o smarowaniu jakiegoś czujnika - czy opisane przykłady dotyczą też Dacii Lodgy? Dostęp jest od dołu fatalny...
Ostatnio zmieniony przez Ja 2019-12-18, 20:49, w całości zmieniany 1 raz
Sugestie wymienione w tym wątku dot. czujników montowanych do pedału sprzęgła okazały się celne - za co dziękuję! 4 podejścia serwisu Renault i nie zlokalizowali źródła skrzypienia. U mnie był nim tłoczek górnego czujnika (zielono-szara obudowa) - robota na 10 minut.
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Daci Sandero 2008r, 1.4.
Już w dwa razy w mi się zdarzyło, że podczas deszczu (I w korku) sprzęgło zaczyna lekko piszczeć. A może nawet nie jest to piszczenie, a raczej dziwięk jak przy czyszczeniu okien, tak jakby szmatką scierala wodę. Dzieje sie tak przy puszczaniu i wciskaniu sprzęgła.
Ostatnio zmieniony przez Dawdacia 2020-02-10, 09:53, w całości zmieniany 2 razy
Hmm, miałem teraz (od jakiegoś już czasu) to samo, robiłem rozrząd i gumki, zgłosiłem i to (sam zasugerowałem, że może nasmarować trzeba). Jak odbierałem auto, nie piszczało, ciekawe czy zrobione, czy samo przeszło Pojeździmy, zobaczymy.
Miałem taką sytuację w Dusterze z 2012r. Smarowanie, czyszczenie nic nie dało. Skończyło się wymianą jakiegoś plastiku - prowadnicy pedału w ASO - na gwarancji.
Przesmaruj w okolicy pedału sprzęgła jakimś smarem sprężynę i punkty łączenia, wszystkie miejsca, które się poruszają podczas pracy pedału. Ja użyłem smaru molibdenowego. Daj mu trochę czasu na rozprowadzenie się podczas pracy pedału. Najlepiej zaczynać od spraw najprostszych. Jak nie pomoże, szukać głębiej.
_________________ I would if I could, but I can't, so I won't.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum