Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-04-15, 02:09
Czujniki / system kontroli ciśnienia w oponach TPMS
Autor Wiadomość
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 8 razy
Wiek: 47
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 1103
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-02-14, 11:20   

Black Dusty napisał/a:
Bo to czy są czy ich nie ma nie po wentylu się rozpoznaje.

Tak rozpoznawał je wulkanizator, wg niego powinny być metalowe wentyle, ewentualnie gumowe sztywne z metalowym wypełnieniem w środku po całej długości. Do tego wszystkiego próbował mnie naciągnąć na programowanie kompa do drugiego kompletu.
Black Dusty napisał/a:
Tylko że tu nie o Twoje czujniki chodzi.

W całej gamie Dacii wykorzystuje się właściwie jeden typ czujników, więc nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Wiek: 101
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 393
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-02-14, 11:26   

Mamert napisał/a:
Tak rozpoznawał je wulkanizator, wg niego powinny być metalowe wentyle, ewentualnie gumowe sztywne z metalowym wypełnieniem w środku po całej długości. Do tego wszystkiego próbował mnie naciągnąć na programowanie kompa do drugiego kompletu.

To go musisz zmienić albo chociaż uświadomić.

Mamert napisał/a:
W całej gamie Dacii wykorzystuje się właściwie jeden typ czujników, więc nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi...

Chodzi o czujniki kolegi internet.jerzy który ma inny samochód i dalej nie mamy pewności czy je ma czy jednak nie.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 348 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16553
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-14, 11:34   

http://www.daciaklub.pl/f...1804018#1804018
internet.jerzy napisał/a:
Mam czujniki w felgach.
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Wiek: 101
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 393
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-02-14, 11:42   

laisar napisał/a:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?p=1804018#1804018
internet.jerzy napisał/a:
Mam czujniki w felgach.

No niby napisał ale można odnieść wrażenie że jednak nie do końca pewnie i się chyba nie dowiemy póki nie potwierdzi, no chyba że TY z swoją wiedzą jesteś w stanie wyjaśnić
Mamert napisał/a:
Z tego co tu czytam, występują obie opcje, czyli część daciek ma system bezpośredni, a część pośredni i nikt nie wie od czego to zależy.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-14, 15:13   

laisar napisał/a:
internet.jerzy napisał/a:
Mam czujniki w felgach.

-w tych fabrycznych, które zdjął?
-w tych nowych, które założył?
-w jednych i w drugich?
:roll:
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-02-14, 15:13, w całości zmieniany 1 raz  
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 521
Skąd: EL
Wysłany: 2020-02-14, 16:40   Re: Problem z kontrolką ciśnienia opon

Podejrzewam że kolega pisząc wcześniej nie wiedział czy rzeczywiście ma te czujniki. Powiązał opisaną tutaj procedurę z ich posiadaniem. Nie wiedzą tego nawet dealerzy w salonie sprzedający dacie, bo w jednej czujniki są, w innej ich nie ma. Tak jak mi sprzedawali - jeden mówił że nie ma, drugi 2 miesiące później, że są. To w którym aucie są zakładane, a w których nie, zależy chyba od jakiejś maszyny losującej w fabryce :roll: :mrgreen:

cowcar TUTAJ (link) napisał/a:
W systemie bezpośrednim (mam w lodgy czujniki w felgach) też zeruje się tak ten komunikat.

Jeżeli faktycznie kolega w fabrycznych kołach miał czujniki a w zimówkach ich nie ma i ich nie przełożył to ten komunikat ponownie się pojawi po pewnym czasie.


A wcześniej ;-)
cowcar TUTAJ (link) napisał/a:
Ciekaw jestem czy przyczepią się kontrolek - jeżdżę bez czujników powietrza

A to zmienia postać rzeczy. Widocznie w ograniczony sposób procedura działa z systemem bezpośrednim (4 czujniki w kołach), na chwilę. I musisz ją powtarzać co jakiś czas z tym samym kompletem kół. Natomiast w systemie pośrednim (brak czujników w kołach) procedura działa do następnej wymiany kół przed nowym sezonem. Czyli raz jej użyję (mam pośredni) po jesieni i raz - po zimie.
Ostatnio zmieniony przez eio 2020-02-14, 16:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Wiek: 101
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 393
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-02-14, 17:11   

Cytat:
Natomiast w systemie pośrednim (brak czujników w kołach) procedura działa do następnej wymiany kół przed nowym sezonem. Czyli raz jej użyję (mam pośredni) po jesieni i raz - po zimie.

Procedura działa dopóki nie zmieni się ciśnienie w jednym z kół i nie musi być uruchamiana przy wymianie kół na inne o ile ciśnienie jest jednakowe.
 
Mamert 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Pomógł: 8 razy
Wiek: 47
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 1103
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-02-14, 23:24   

Black Dusty napisał/a:
To go musisz zmienić albo chociaż uświadomić.

Nie wiem czy uważnie czytasz posty, ale już napisałem że nalegałem na użycie czytnika czujników i zrobiło mu się głupio. Czujniki w felgach w budżetowych autach to niejako nowość, w dodatku te z Dacii/Renault wyglądają na zewnątrz jak zwykłe wentyle, inni producenci aut mają to inaczej rozwiązane. Tego wulkanizatora nie zmienię za Chiny Ludowe, jeszcze żaden tak dokładnie mi nie wyważał opon, zero drgań do 170 kmh (oczywiście autobahna w Niemczech)
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 65kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 18 razy
Wiek: 43
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 474
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-02-15, 20:14   

Dymek napisał/a:
-zakładając, że autor pytania miał fabrycznie czujniki w kołach i wymienił na koła bez czujników, to system da się "uciszyć" jedynie resetem manetką? Chyba nie.
Da się uciszyć na chwilę - kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów (nie zauważyłem super sztywnej reguły). U mnie przestała ta metoda uciszania działać (po używaniu jej dłuższy czas), a w ddt4all znalazłem pozycję, która wygląda mi na limit 255 resetów (i nie udało mi się zmienić/zresetować tej wartości)
Dymek napisał/a:
-czy jeżeli miał czujniki fabrycznie i założył inne koła z innymi czujnikami, to taki reset wystarczy do wpisania nowego kompletu czujników?
Kika osób potwierdzało na forum, że tak.
_________________
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: D4F 1.2 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Pomógł: 25 razy
Wiek: 33
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 1109
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-02-15, 22:33   

Mnie wydaje się że kolega raczej nie ma czujników w kołach. Tak jak pisał Dymek w Sandero II/Logan II były one stosowane do pewnego okresu z tym, że nie do 2017 roku a do 2015 roku. Miałem kiedyś MCV II z marca 2014 roku i czujniki w Kołach były. Teściowa na początku 2016 roku kupiła nowe Sandero z grudnia 2015 roku i tam już czujników nie było. Obecnie jeżdżę MCV II z przełomu luty/marzec 2016 rok i również nie mam czujników TPMS w kołach wiec wątpię aby w 2019 roku ktoś w nowym aucie o którym rozmawiamy miał te czujniki. A tak dla ciekawości dodam, ze w siostry MCVce II 0,9 Tce z końcówki 203 roku w ogóle nie ma kontroli ciśnienia w kołach :roll:
 
Black Dusty 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6Sce4x4
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 4 razy
Wiek: 101
Dołączył: 28 Lis 2018
Posty: 393
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-02-15, 22:55   

dudu$ napisał/a:
A tak dla ciekawości dodam, ze w siostry MCVce II 0,9 Tce z końcówki 203 roku w ogóle nie ma kontroli ciśnienia w kołach

To żadna ciekawostka bo obowiązek jest dopiero od 2014 i większość budżetowych marek dopiero wtedy je zastosowała jak została do tego zmuszona przepisami.
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 75
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 143
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-03-03, 09:21   

Jeżeli mogę się wtrącić do dyskusji to znów podeprę się słowami sprzedawcy (dealer Nawrot), rozmowa z lutego tego roku, że żadna Dacia nie ma montowanych czujników ciśnienia w kołach, powtarzam w kołach, chyba obecna produkcja, nie wiem jak było wcześniej? Rolę pomiaru ciśnienia pełni czujnik ABS zliczając V obrotu koła. Jak wiadomo im mniej powietrza, tym mniej obrotów koło wykona. Tak więc bez żadnych przeszkód mogę sobie sam przekładać komplet kół, bez zabawy z adaptacją czujników.
Czy ktoś to może zweryfikować?
Mam znajomego oponiarza i twierdzi, ze mając takie czujniki w kołach to jest jedna wielka masakra. Nie ma dnia, żeby nie było iluś tam kierowców, bo im powietrze schodzi zwłaszcza zimą, a tu wystarczy lekki mróz i czujniki szaleją. Już nie wspomnę o braku wymiany baterii w takim czujniku.
Ostatnio zmieniony przez nowy 2020-03-03, 09:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
pikodat 


Marka: dacia
Model: sandero techroad
Silnik: TCe 0.9 LPG
Rocznik: 2019
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 753
Skąd: Lublin
Wysłany: 2020-03-03, 09:40   

nowy napisał/a:
żadna Dacia nie ma montowanych czujników ciśnienia w kołach, powtarzam w kołach, chyba obecna produkcja, nie wiem jak było wcześniej? Rolę pomiaru ciśnienia pełni czujnik ABS zliczając V obrotu koła. Jak wiadomo im mniej powietrza, tym mniej obrotów koło wykona. Tak więc bez żadnych przeszkód mogę sobie sam przekładać komplet kół, bez zabawy z adaptacją czujników.

Zanim kupowałem swoją daćkę dokładnie wybadałem ten temat. Na dobrą sprawę czujniki w kołach wg informacji, jakie wtedy zdobyłem (kwiecień-maj 2019) przestały byc montowane w sanderach, loganach i chyba dusterach. Natomiast w lodgy podobno są serie z montowanymi czujnikami. Wg tych informacji nigdy nie było jasnej reguły gdzie będa zamontowane i kiedy.
Teorie wysnuwane przez rózne osoby były niespójne - a to, że czujniki zostały w cięzszych (lodgy, dokker) a że to zależy czy Mioveni czy Tanger - z wyłaczeniem sandero i logana, gdzie ich (czujników w kołach) nie ma. Rodzaj totolotka. Zapewne jedyna prawdziwa teoria to taka, że koncepcje się w fabryce zmieniały. Tak czy inaczej na dzien dzisiejszy wygląda na to , że wygrała opcja tańsza - bez czujników.
Jako, że kupowałem sandero, to miałem głebokie przekonanie , że na czujniki nie trafię.
W instrukcji jest napisane jak odróżnić auto z czujnikami od auta bez (nalepka na drzwiach z info o prawidłowym ciśnieniu jest nieco inna). Zatem ślad po czujnikach został.

Jako, ze masz logana z 2019 roku to należy założyć, że masz BEZ CZUJNIKÓW W KOŁACH.
_________________
Spritmonitor.de
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2020-03-03, 09:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 75
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 143
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-03-03, 09:44   

Ja nie dopytywałem, byłem święcie przekonany, że takowe są, nie miałem pojęcia o tym drugim sposobie.
 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 194
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2020-03-03, 11:47   

nowy napisał/a:
Jak wiadomo im mniej powietrza, tym mniej obrotów koło wykona.
Więcej. Mniejszy obwód, więcej obrotów. :mrgreen: .
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 75
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 143
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-03-03, 12:16   

Hiszpan_JS napisał/a:
nowy napisał/a:
Jak wiadomo im mniej powietrza, tym mniej obrotów koło wykona.
Więcej. Mniejszy obwód, więcej obrotów. :mrgreen: .


Racja, mój błąd, szybciej myślę niż piszę. Zresztą wiadomo o co chodzi i wiem, że nie piszę dla siebie, ktoś to jednak czyta :-P
 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 194
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2020-03-03, 12:58   

Masz rację. Większość wie o co chodzi, ale trafi się jeden nie kumaty i... dostanie dwóje z matematyki bo on w internecie przeczytał :lol: :lol: :lol: .
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
wuju 



Marka: Peugeot
Model: 206
Silnik: 1.1
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 17 Kwi 2017
Posty: 401
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-03-03, 18:31   

Cytat:
Mam znajomego oponiarza i twierdzi, ze mając takie czujniki w kołach to jest jedna wielka masakra. Nie ma dnia, żeby nie było iluś tam kierowców, bo im powietrze schodzi zwłaszcza zimą, a tu wystarczy lekki mróz i czujniki szaleją. Już nie wspomnę o braku wymiany baterii w takim czujniku.



To zmień gumiarza. Ma m takie czujniki na stalowych felgach na zimę i na aluminiowych na lato i mogę powiedzieć że nie szaleją od zmiany temperatury. Natomiast dużo wcześniej alarmują o ubytku ciśnienia niż system monitorowania po ABSie
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 75
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 143
Skąd: z wioski
Wysłany: 2020-03-03, 19:04   

wuju napisał/a:
To zmień gumiarza. Ma m takie czujniki na stalowych felgach na zimę i na aluminiowych na lato i mogę powiedzieć że nie szaleją od zmiany temperatury.


Nie będę wchodził w jego kompetencje. Na swojej robocie się zna i chyba wie co mówi. A jeździsz Tojką albo volvo? Bo przeważnie takie do niego przyjeżdżają z problemami. Zresztą nigdy nie miałem problemów. A teraz mam go z głowy, bo mam 2 komplety kół.
 
MartinezTychy 



Marka: Dacia
Model: Lodgy Techroad
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2019
Dołączył: 14 Lut 2019
Posty: 145
Skąd: Tychy
Wysłany: 2020-03-03, 19:13   

Moja Dacia Lodgy marzec 2019 ma czujniki w kołach,są to czujniki nagłego spadku ciśnienia.
Ponieważ panował powiedzmy lekki bałagan w tamtym czasie odnośnie czujników:sprzedawca twierdził,że czujników nie,na forum było info,że są.Postanowiłem temat zgłębić sam.Upuściłem około 0.3 atm z koła i przekręciłem kluczyk w stacyjce nie uruchamiając silnika,kontrolka informująca się nie zapaliła,upuściłem dodatkowo 0.3 atm i komunikat się pojawił.Tak czy siak zamówiłem drugi komplet czujników do felg i opon które kupiłem na zimę i śmigam.
 
Krystian67 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 263
Skąd: Chorzow
Wysłany: 2020-04-06, 19:22   Dacia Sandero 2020

Pytanie na szybko. Jak w opisie . Czy ten model z silnikiem 0.9 posiada czujniki ciśnienia w kołach .Na manetce nie ma takiej wyświetlanej tabliczki. Na dzwiach jest info z żołtym wykrzyknikiem . Dziękuję za podpowiedz.
 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 521
Skąd: EL
Wysłany: 2020-04-06, 20:08   Re: Dacia Sandero 2020

Krystian67 napisał/a:
Na dzwiach jest info z żołtym wykrzyknikiem .

Czujniki w kołach są jeśli nie ma takiej tabliczki na drzwiach kierowcy - z taką naklejką jest system bezpośredni:

tpms_posredni_1.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 123,34 KB

 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 194
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2020-04-06, 20:35   Re: Dacia Sandero 2020

eio napisał/a:
Jeśli nie ma takiej tabkiczki na drzwiach kierwcy
Właśnie odwrotnie. Jeśli ma taką tabliczkę, to ma system bezpośredni.
Przy systemie pośrednim jest coś takiego:

tpms_posredni_2.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 103,22 KB

 
eio 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe [B4D B4]
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 26 Sty 2018
Posty: 521
Skąd: EL
Wysłany: 2020-04-06, 21:12   Re: Dacia Sandero 2020

Hiszpan_JS napisał/a:
Właśnie odwrotnie. Jeśli ma taką tabliczkę, to ma systam bezpośredni]

Serio? :shock: Mam system pośredni i tabliczkę na drzwiach którą pokazałem wyżej. Co gorsze - mam to samo przedstawione w instrucji obsługi auta. Oszukali mnie? ;-)
Ostatnio zmieniony przez eio 2020-04-06, 21:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
Hiszpan_JS 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Comfort
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Cze 2019
Posty: 194
Skąd: Tarnów... okolice :)
Wysłany: 2020-04-06, 23:42   

Super :-D . Ja mam system pośredni i tabliczkę taką jak na moim zdjęciu. Według mnie to one się różnią. Więc jak wygląda naklejka przy systemie bezpośrednim?
_________________
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne