Koledzy,
czy lekkie uszkodzenie lakieru na tylnym zderzaku można zrobić z AC RCI?
Uszkodzenie niewielkie,kilka odprysków lakieru spowodowanych radosnym podpinaniem przyczepki przez syna.Jest sens sobie tym głowe zawracać w sensie skomplokowania procedur vs satysfakcja z "jak nowego" błotnika?
Po to za to płacisz, żeby z tego korzystać jak jest potrzeba. Zgłaszasz, poproszą o fotki, wyznaczą Ci warsztat gdzie podstawić auto, temat załatwiony.
Po to za to płacisz, żeby z tego korzystać jak jest potrzeba. Zgłaszasz, poproszą o fotki, wyznaczą Ci warsztat gdzie podstawić auto, temat załatwiony.
Zapomniałeś dodać że w przyszłym roku odpowiednio podwyższą wysokość składki - nie wykluczone że o kwotę zbliżoną do kosztów malowania zderzaka.
Zapomniałeś dodać że w przyszłym roku odpowiednio podwyższą wysokość składki - nie wykluczone że o kwotę zbliżoną do kosztów malowania zderzaka.
Niekoniecznie - wiele TU daje "gratisową" jedną szkodę w roku.
Teoretycznie tak. Tyle tylko że wcale nie muszą oficjalnie zabrać zniżek. Obecnie dla każdego klienta wysokość składki jest ustalana indywidualnie na podstawie oceny poszczególnych składników ryzyka. Wystarczy więc że system ( bo najczęściej robi to właśnie system komputerowy) oceni ryzyko wystąpienia kolejnej szkody jako większe niż bez wypłaty odszkodowania w roku poprzednim (a raczej na pewno tak zrobi) i zwiększy wysokość składki bazowej. Następnie przyzna zniżki odpowiednie do długości stażu ubezpieczonego nie zmieniając ich dotychczasowej wartości. Teoretycznie więc klient zniżki nie stracił. W praktyce zapłaci więcej bo zwiększeniu uległa kwota bazowa.
Ta, jasne.
Po pierwsze utrzymanie zniżek, po drugie nawet gdyby go nie miał to za zderzak nawet niech doliczą zwyżkę o 10% to będzie to w porywach z 80zł w skali roku.
W zeszłym roku w Warcie zrobiłem szkodę całkowitą, w tym roku za to samo auto zapłaciłem nawet 300zl mniej za cały pakiet.
Marka: Dacia
Model: Duster 2 / VW Polo
Silnik: 1.6 SCe / 1.2
Rocznik: 2018 / 2002 Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Maj 2018 Posty: 236 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2020-03-06, 12:52
Pedros napisał/a:
buladag napisał/a:
Niekoniecznie. Wymieniałem przednią szybę i lakierowałem maskę z AC i w przyszłym roku nie zauważyłem zwiększonej składki. A ubezpieczyciel został za ten naprawy obciążony kwotą 3600zł.
Uważam że po to się ma AC żeby z niego korzystać. Nie kumam tego chronienia składek za wszelką ceną i robienie napraw z własnej kieszeni mając wykupione AC.
Ostatnio zmieniony przez pavulon78 2020-03-06, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko zależy od tego jaka jest polisa. Jeśli nawet jest ochrona zniżki AC to działa ona tylko u tego ubezpieczyciela. Samo lakierowanie zderzaka może wyjść taniej i mniej kłopotliwie podjeżdżając do pierwszego lepszego lakiernika, który polakieruje zderzak za 300-500zł jeśli płatnikiem będzie właściciel pojazdu, jeśli zaś płatnikiem będzie ubezpieczyciel koszty wzrastają do 1-1,5tyś.
Pytanie, które zadał Andrzej333 jest źle sformułowane, ponieważ każda polisa u innego ubezpieczyciela ma inne warunki opisane w OWU: wariant serwisowy, sieć partnerska, serwisowa, udział własny, konsumpcja sumy ubezpieczenia... ile polis tyle różnych warunków.
Samochód zastępczy w polisie AC też nie występuje. Samochód zastępczy jest zazwyczaj ukryty w innej polisie tzw. car assistance, ewentualnie w ramach życzliwości i marketingowego zabiegu warsztat może dać zastępczaka za free ale to juz dobra wola serwisu.
W mojej ocenie lakierowanie zderzaka z własnej polisy AC jest nieopłacalne. Poleciłbym już raczej serwisy, które zrobią lakierowanie metodą SMART.
Wymieniałem przednią szybę i lakierowałem maskę z AC i w przyszłym roku nie zauważyłem zwiększonej składki. A ubezpieczyciel został za ten naprawy obciążony kwotą 3600zł.
Oczywiście że przy takich kosztach naprawy skorzystanie z AC ma sens.
buladag napisał/a:
, w tym roku za to samo auto zapłaciłem nawet 300zl mniej za cały pakiet
Zapominasz że spadła także wartość auta, a to od niej jest liczona wysokość składki AC.
Cytat:
Wszystko zależy od tego jaka jest polisa. Jeśli nawet jest ochrona zniżki AC to działa ona tylko u tego ubezpieczyciela. Samo lakierowanie zderzaka może wyjść taniej i mniej kłopotliwie
Wymieniałem przednią szybę i lakierowałem maskę z AC i w przyszłym roku nie zauważyłem zwiększonej składki. A ubezpieczyciel został za ten naprawy obciążony kwotą 3600zł.
Oczywiście że przy takich kosztach naprawy skorzystanie z AC ma sens.
buladag napisał/a:
, w tym roku za to samo auto zapłaciłem nawet 300zl mniej za cały pakiet
Zapominasz że spadła także wartość auta, a to od niej jest liczona wysokość składki AC.
Cytat:
Wszystko zależy od tego jaka jest polisa. Jeśli nawet jest ochrona zniżki AC to działa ona tylko u tego ubezpieczyciela. Samo lakierowanie zderzaka może wyjść taniej i mniej kłopotliwie
Jak myślisz, że wartości z eurotaxu którymi posługują się ubezpieczyciele odzwierciedlają rynkowe wartości pojazdów to życzę powodzenia.
Nieważne czy ustalamy cenę wg. katalogu eurotaxu czy innego - uważam że nie jest możliwe aby spadek wartości nowego, popularnego auta wyniósł w ciągu roku zaledwie 200 zł - nawet gdyby stało nieużywane.
Ostatnio zmieniony przez Pedros 2020-03-06, 23:28, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum