Gdy tylko przestałem szlochać po sprzedaży Dustera I, na otarcie łez przyszła do mnie Czarna Panterka w wersji Prestige 1,3 150 KM, 4x4.
Na razie wspólnie się "docieramy" ;)
Wkurza mnie trochę naszpikowanie jej elektroniką (Start&stop, Multiview kamera,bezkluczykowy dostęp) ale może jakoś przywyknę...
Na początek wyłaczyłem zdalny bezkluczykowy dostęp dostęp do auta i używam standardowo jak pilota.
Tu kilka zdjęć jeszcze w oryginale, zanim wymienię opony na AT, podliftuję na sprężynach i dołożę belki dachowe i szperacz led..
- zamontowałem żarówki H7 i H1 Tungsram Extreme Light 5000k - moim zdaniem fajniejszy odcień "białego" światła w porównaniu z fabrycznymi Osram.
Chciałem też zmienić żarówki w przeciwmgielnych na takie jak wyżej (bo po włączeniu wszystkich świateł z przodu - te H16 osrama w przeciwmgielnych aż biły "żółcią" po oczach, ale okazało się, że H11 Tungsrama nie pasują (walczyłem z gwintem, ale się poddałem i oddałem żarówki sprzedawcy - moc zakupów na odległość ;) )
Ostatecznie kupiłem LED H11 i te weszły bez problemu... Choć teraz przeciwmgielne dają naprawdę białe światło w porównaniu do tych nowych H1 i H7 ;)
- zainstalowałem CB i antenę magnetyczną
- do bagażnika wstawiłem listwę LED i połączyłem z oryginalnym oświetleniem - wreszcie jest tam jasno ;)
- kupiłem lampę - szperacz 180W i teraz czekam na elektryka, żeby mi ją zamontował na belce bagażnika dachowego - tak jak miałem w Dusterze I..
- wciąż biję się z myślami jakie opony AT zamówić do auta
a/ yokohama Geolandar A/T
b/ cooper discoverer ATT
cena prawie identyczna...opinie również.. Yoko wygrywa tym, że ma symbol płatka śniegu a cooper ma tylko M+S, ale ma za to agresywniejszy bieżnik.. i bądź tu mądry...
Jak znajdę czas do dołożę zdjęcia..
Wreszcie po 1000km mogłem przetestować osiągi..
Wynik:
Jazda w trybie auto, autostrada, prędkości zazwyczaj powyżej 150 km/h. przejechane 250 km.
Auto spaliło 26 litrów benzyny..
Myślę, że 10 litrów na 100 km przy takich prędkościach to dobry wynik.
Jeśli chodzi o V max to niestety nie doszedłem do prędkości, o której pisze producent czyli 196 km/h...
Podczas trasy udało mi się dojść kilka razy do 186 km/h.
Może z obawy, że to nowy silnik nie cisnąłem go do najwyższych obrotów na poszczególnych biegach...zobaczymy za następne kilkaset km co będzie.
Cieszy mnie to , że po takiej jeżdzie nie ubyło nic oleju...
Pogratulować nowego nabytku.
A już myślałem, że swojego oglądam
Ja jeszcze nie pszekraczam 3000 rmp, ale tak przy ok. 2500 to ładnie wciska w fotel.
Pełne osiągi będą testowane dopiero po wymianie oleju, przy ok. 4/5 kkm przebiegu.
Żarówki też są w planie, ale dopiero po oklejeniu lamp folią.
- zamontowałem żarówki H7 i H1 Tungsram Extreme Light 5000k - moim zdaniem fajniejszy odcień "białego" światła w porównaniu z fabrycznymi Osram.
Chciałem też zmienić żarówki w przeciwmgielnych na takie jak wyżej (bo po włączeniu wszystkich świateł z przodu - te H16 osrama w przeciwmgielnych aż biły "żółcią" po oczach, ale okazało się, że H11 Tungsrama nie pasują (walczyłem z gwintem, ale się poddałem i oddałem żarówki sprzedawcy - moc zakupów na odległość ;) )
Ostatecznie kupiłem LED H11 i te weszły bez problemu... Choć teraz przeciwmgielne dają naprawdę białe światło w porównaniu do tych nowych H1 i H7 ;)
Możesz wrzucić zdjęcie swojego Dustera z tymi nowymi żarówkami żeby można było zobaczyć jak świecą
Tak wyglądają mijania.. W połączeniu z LED - nie widać prawie różnicy w barwie.
Dziś wieczorem pstrykne porównanie mijania i ledowych przeciwmgielnych.
Tu są fotki świateł. Jedna to porównanie barwy Led do jazdy dziennej z przeciwmgielnymi a druga - mijania vs przeciwmgielne LED.
Dodam tylko, że ostatnio dużo jeżdżę w nocy. Któryś kolega z naszego forum polecił Tungsramy Sport Extreme Light 5000k - kupiłem je i naprawdę są świetne!
W śmiesznej cenie (komplet H7 ok. 45 zł, komplet H1 ok 30).
Szkoda, że H11 tego modelu nie weszły w oprawkę przeciwmgielnych :(
Jednak w sumienie narzekam - te ledy są super a w oprawkę weszły za pierwszym razem.
Cała wymiana to ok. 5 minut roboty. Koszt ledów H11 - 45 zł
Zapytam o te ledy w światłach przeciwmgielnych. Jak one świecą? Raz włożyłem H11 Led kupione na Ali to mi świeciło wszędzie tylko nie na jezdnię .
Teraz mam włożone najtańsze H9 (podpiłowane oprawki) na próbę. Świeca na pewno lepiej niż fabryczne i te ledy. Natomiast mam wrażenie, że promień światła uzależniony jest od klosza i bez względu co tam włożę, nie będzie spektakularnego efektu.
P.S.
Znalazłem tungsram H11. Nie pasowała oprawka?
Tu są fotki świateł. Jedna to porównanie barwy Led do jazdy dziennej z przeciwmgielnymi a druga - mijania vs przeciwmgielne LED.
Dobrze to wygląda w porównaniu z seryjnymi żarówkami. W ostatnich dwóch samochodach przed Dusterem miałem xenony i jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tego żółtego światła.
A jest tam jakaś informacj o filtrach UV w tych super żarówkach? Co do koloru to w przeciwmgielnych czesto specjalnie stosuje się żółty kolor jako lepszy na mgłę.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-20, 08:20
keikan napisał/a:
Któryś kolega z naszego forum polecił Tungsramy Sport Extreme Light 5000k - kupiłem je i naprawdę są świetne! W śmiesznej cenie (komplet H7 ok. 45 zł, komplet H1 ok 30).
W opisach wspominają o "efekcie xenonu", czyli niebieskawym zabarwieniu- czy naprawdę jest to widoczne?
Nie byłby to raczej efekt pożądany- oczekiwałbym czystego białego światła.
Osram podaje 4200K jako granicę wpadania żarówki w niebieski odcień a tutaj mamy 5000K.
keikan napisał/a:
Szkoda, że H11 tego modelu nie weszły w oprawkę przeciwmgielnych
Tutaj byłbym ostrożny. Skoro obecne lampy przeciwmgielnych przystosowane są do H16 i ich 19W, to nie wiadomo jak temperaturowo cała oprawa wytrzyma H11 i 55W...
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-04-20, 08:45, w całości zmieniany 2 razy
A jest tam jakaś informacj o filtrach UV w tych super żarówkach? Co do koloru to w przeciwmgielnych czesto specjalnie stosuje się żółty kolor jako lepszy na mgłę.
Żółte ledy też widziałem, ale jednak wolę białe. W poprzednim Dusterze też miałem ledy w przeciwmgielnych i nie narzekałem.
Co do filtrów - nie wiem, bo wyrzuciłem opakowania, jakkolwiek odkąd jeżdżę na dziennych to generalnie jest to dla mnie mało ważne. W nocy jeżdżę raz na ruski rok. W poprzednim Dusterze na 8 lat świateł drogowych używałem może 5 razy...
Któryś kolega z naszego forum polecił Tungsramy Sport Extreme Light 5000k - kupiłem je i naprawdę są świetne! W śmiesznej cenie (komplet H7 ok. 45 zł, komplet H1 ok 30).
W opisach wspominają o "efekcie xenonu", czyli niebieskawym zabarwieniu- czy naprawdę jest to widoczne?
Nie byłby to raczej efekt pożądany- oczekiwałbym czystego białego światła.
Osram podaje 4200K jako granicę wpadania żarówki w niebieski odcień a tutaj mamy 5000K.
keikan napisał/a:
Szkoda, że H11 tego modelu nie weszły w oprawkę przeciwmgielnych
Tutaj byłbym ostrożny. Skoro obecne lampy przeciwmgielnych przystosowane są do H16 i ich 19W, to nie wiadomo jak temperaturowo cała oprawa wytrzyma H11 i 55W...
Żarówki dają białe światło. Nie zauważyłem nic niebieskiego.
Co do halogenów - Ledy mają po 25W więc niewiele więcej niż Osramy 19W.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum