Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 81 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3679 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-16, 18:19
Bez przesady , jeden z łatwiejszych w wymianie silników. Kłopotliwe jest tylko zdobycie nasadki o tak cienkich ściankach.
No i pamiętaj żeby dokręcać ręką z wyczuciem żeby nie przekręcić gwintu , przy dokręcaniu użyć klucza dynamometrycznego (choć gdy ja odkręcałem świece po raz drugi po pierwszej wymianie w ASO to miałem wrażenie że w ogóle nie były dokręcone tak mało siły było potrzeba żeby je ruszyć) , a wcześniej przed odkręceniem wydmuchać śmieci sprężonym powietrzem.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2020-04-16, 18:24, w całości zmieniany 1 raz
Po to jest forum, żeby pytać. Zbędne komentarze nie są potrzebne 'wszystkowiedzący'
Nie powiedziałbym że komentarz kolegi toka93 jest zbędny - powiedziałbym raczej że wynika ze znajomości tematu i życzliwości (tej ostatniej raczej nie wyczuwam w reakcji na jego wpis). Wymiana świec wbrew pozorom nie jest wcale tak banalną czynnością jak by się mogło wydawać i można przy nieznajomości tematu uszkodzić przy tym kilka rzeczy, co grozi czasem dość dużymi kosztami. W silniku o którym mowa odnalezienie świec nie jest zbyt trudne i jeśli ktoś pyta o ich umiejscowienie to zachodzi obawa że może nie przeprowadzić wymiany świec w sposób bezpieczny. Raczej przed tym chciał przestrzec toka93 ale oczywiście każdy ma prawo naprawić lub popsuć swoje auto według własnego uznania.
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 51 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1756 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-04-16, 18:57
Ania201225 napisał/a:
Po to jest forum, żeby pytać. Zbędne komentarze nie są potrzebne 'wszystkowiedzący' . Bardzo dziękuję za przesłany link :)
Może i komentarz był zbędny, jednak daleki jestem od diagnozowania aut na odległość. W poprzednim temacie czytałem o problemach z autem. Wymiana świec może i jest praktycznie bezkosztowa, ale przekręcenie gwintu świecy już nie jest. I nie, nie jestem wszystkowiedzący ponieważ znajdzie się tu kilkanaście osób bardziej zaznajomionych w temacie Daci oraz tego silnika.
3 cylindrowy silnik ma wrażenie, że drga cały czas. Jeśli gaz był niedawno zakładany(4 tys. km temu to dla mnie niedawno) to wpierw skontaktował bym się z gazownikiem i próbował diagnozować pojazd w sposób właściwy, a nie narażać się na koszta bez 100% pewności powodzenia naprawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum