Drzwi wytłumione, głośniki siedzą, ale rewelacji nie ma.
Dźwięk jest dużo lepszy, ale jakoś nie grają głośniej i nie ma więcej basu jak na oryginalnych papierkowych. Za to wytłumienie super...
Zniesmaczony efektem kupilem JBL Stage A9004.
Może ktoś poradzi jak to wszystko teraz podłączyć? Jestem zielony w temacie :)
Wzmacniacz chcę upchnąć pod schowkiem.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3988 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-19, 19:58
A czy przypadkiem nie było grzebane w menu serwisowym, micomtest? Chodzi o to czy nie jest niepotrzebnie włączona opcja "Bose"? Wtedy MediaNav obcina regulacje basów i sopranów, spłaszcza charakterystykę i gra wyraźnie ciszej. Jak to włączyłem, to objawy były dokładnie takie, jak opisywałeś.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-04-19, 20:10, w całości zmieniany 2 razy
Mam 4.0.6 uwolnioną.
Poza uwolnieniem nic nie było grzebane.
W MNE w nowszym dusterze basów jest aż za dużo przy +5, a u mnie dopiero coś tam słychać.
Powyżej głośności 18 zaczynają się zniekształcenia dźwięku.
Zdjęcie z Micom jutro postaram się zrobić, nigdy tam nie zaglądałem.
Jakaś skrócona instrukcja jak tam wejść?
Ostatnio zmieniony przez MrVlad 2020-04-19, 20:46, w całości zmieniany 1 raz
Niby takie proste, ale nie mogę wejść w MICOM.
Mam MN1 4.0.6 uwolniona od jas_pik i próbowałem
Cytat:
Potrzebny ci bedzie dowolny klucz USB ( może być pusty)
-MN nie odpalone - wkładasz i wyjmujesz kluczUSB
- uruchamiasz zapłon czekasz na włączenie MN
- wyłączasz go przyciskiem POWER
- przyciskasz klawisz VOL+
- a nastepnie klawisz VOL-
- wkładasz klucz USB
i oglądasz podstawowy ekran ustawień MN
Nie wiem co źle robię, ale zero reakcji.
Za to na ekranie z „Wersją systemu” poprzez naciśnięcie 5 punktów pojawia mi się ekran TEST MODE, ale nie mogę nigdzie znaleźć jaki będzie kod do MN1... Kod od radia nie działa.
To z pustym pendrive działa tylko do wersji 4.0.3
W wyższych wersjach tylko kody
Może w klikaniu pomoże Ci film który nakręciłem kilka lat temu ( film pokazuje MN2 ale miejsca klikania sa identyczne)
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3988 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-22, 18:21
MrVlad napisał/a:
Przy głośności +20 głośniki zaczynają harczeć.
Dlatego kupiłem wzmacniacz i mam nadzieję, że warto było i będzie duża poprawa.
Tylko jak to mam teraz podłaczyć?
Ja mam podłączony wzmacniacz zasilający dodatkowy subwoofer w bagażniku, więc temat kabelkologii MN przerabiałem.
Zeby jak najprościej się podłączyć bez cięcia fabrycznych wiązek potrzebujesz dwóch elementów: WIĄZKA 1
oraz WIĄZKA 2
Wiązkę 2 przecinasz na pół i masz dwustronną 2,5 metrową wiązkę do podpięcia wzmacniacza, choćby pod fotelem. Albo skorzystasz tylko z brązowych kostek głośnikowych a zasilanie pociągniesz sobie gdzieś osobno, albo wykorzystasz wszystkie kostki i zasilanie weźmiesz po prostu tą samą wiązką zza radia bez ciągnięcia niczego dodatkowo. Na początek zacząłbym właśnie od tego bo w 90% nie potrzebujesz tam dużej mocy.
Ale ponieważ masz coś najprawdopodobniej skaszanione w swoim MN- efekt ze wzmacniaczem może być marny.
MN nie ma żadnych wyjść audio poza wyjściami na głośniki, więc musisz skorzystać z wejść HI-In we wzmacniaczu, czyli podłączyć je do MN zamiast głośnikow.
A skoro sygnał na głośniki masz w jakiś sposób "upośledzony", to miej świadomość, że ten sam sygnał dostanie wzmacniacz. Na pewno musisz wyzerować ustawienia dźwięku na MN a podkręcić ustawieniami na wzmacniaczu- może coś z tego będzie. Ale jeśli obecnie masz to harczenie nawet przy wyzerowanych ustawieniach, to po wzmacniaczu nie oczekuj cudów- wzmocni dokładnie ten sam sygnał, który dostanie na wejście.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-04-22, 19:19, w całości zmieniany 5 razy
jest jeszcze jedno co może być niewłaściwe ( a czego nie widać w Micom) bo jest to poza Micom.
Sa to odpowiednie BIN-y ( czyli wsady pamięci do odpowiednich procesorów dźwiękowych MN).
Ale do ich wgrania musiałbyś przyjechać do mnie bo zdalnie nie polecam tego robić - może się skończyć tzw brickiem czyli ucegleniem.
Możemy to zrobić jak juz zmontujesz wzmacniacz.
PS. Zasilanie wzmacniacza polecam zrobić osobno - bezpośrednio z akumulatora ( oczywiście po bezpieczniku) z użyciem przewodu plusowego o dużym przekroju ( najlepiej i najtaniej) to zwykły przewód spawalniczy . Tak samo dobry jak najdroższe na rynku a wielokrotnie tańszy .
Wysłany: 2020-04-22, 19:44
A w ogóle na początek zamiast kupować wzmacniacz, dałbym MediaNav komuś, żeby zweryfikował czy jest uszkodzone, choćby metodą porównania. Nie wiem ile dałeś za wzmacniacz, ale całkowicie nowe MNE2 można zdobyć za dobrze poniżej 400zł. A tak podłączasz wzmacniacz do- być może- uszkodzonego sprzętu. A tam może być np. padnięta końcówka mocy albo np. "wywalony" jakiś kondensator. A to jest do naprawienia.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-04-22, 19:48, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum