Myślę że mam dużo mniejsze i delikatniejsze nawet jak na filmie. Tylko gorzej już z tym co widać na schowku a to raczej opalarką nie zrobię. Zdj wszystkich rys w załączniku.
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-04-24, 08:23
Ja na Twoim miejscu bym nie kombinował i zostawił tak jak jest. Też nie lubię jak mam rysy na plastikach szczególnie na elementach rzucających się w oczy ale usuniecie ich opalarką w cale nie jest takie łatwe i proste ponieważ miejsce podgrzania plastiku czyli tam gdzie są rysy zmieni trochę barwę i strukturę, i aby po tym zabiegu wszystko ładnie wyglądało musiałbyś całą deskę rozdzielcza potraktować opalarką, taką sama temperaturą, takim samym czasem podgrzewania każdego z miejsc itp. Sam 2 lata temu przerabiałem to w swoim poprzednim loganie MCV II i wcale to rewelacyjnie nie wyszło jak na różnych filmikach. Fakt małe rysy wystarczyło delikatnie podgrzać opalarką dosłownie kilka sekund aby zniknęły nie przebarwiając plastiku ale w wieszczymy nic nie zrobimy.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-04-24, 12:15
MarioWlkp napisał/a:
No właśnie tak myślałem że jak już z tą opalarką to tylko cały element aby wszystko ładnie wyglądało.
Efekty zabaw z opalarką są silnie uzależnione od rodzaju użytego tworzywa- marki samochodu, rocznika itd.
Kiedyś w Fiacie Stilo mi się pięknie udało, ale potem próbowałem tak ratować boczek drzwi w Matizie- nic z tego nie wyszło, bo plastik momentalnie zmieniał strukturę i wyszły jaśniejsze plamy, w dodatku z połyskiem a rysy zostały. Skończyło się wymianą boczku.
I właśnie się zastanawiam jak zachowa się plastik w kontakcie z opalarką w Daci Sandero Stepway II z 2013 roku... może już ktoś testował? A może jest jakaś farba specjalna do zamaskowania?
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-04-24, 13:17
Zachowa się dokładnie tak jak pisał kolega Dymek w jego Matizie. Podgrzewane miejsce na tym elemencie zmieni strukturę i stanie się bardziej błyszczące co będzie rzucać się w oczy. Na ratunek przyjdzie PLAK ale musiałbyś nakładać go co 2-3 dni. Jak chcesz możesz pobawić się opalarką ale miejsce uszkodzenia podgrzewaj maksymalnie 5 sekund
Zabrzmię jak jednopostowiec, który zarejestrował się 20 minut temu, ale muszę napisać, że...
jestem zafascynowany jak skutecznie maskuje takie tematy oryginalny PLAK SUPER MATT.
Nałożyć 1 warstwę, przetrzeć i sprawdzić efekt, najwyżej powtórzyć 2-3 razy.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tego typu chemii, ale jak mi się skończył to kupiłem w markecie coś podobnego - Moje Auto Cockpit Matte.
No cóż... to już nie to samo...
Jak tego wypsikam do cna, to wracam do Plaka.
jestem zafascynowany jak skutecznie maskuje takie tematy oryginalny PLAK SUPER MATT.
Używaj plaka używaj, a będziesz mial po czasie taki plastik jak drzwi z filmiku kilka postów wyżej.
Ja za to serdecznie nikomu nie polecam produktów firmy Plak, no chyba ze do odpalenia auta, jako samostart. Ja np. do plastików wewnątrz używam Nielsen Finesse. Niedrogi, wydajny i daje ładny nieprzesadzony efekt.
Używaj plaka używaj, a będziesz mial po czasie taki plastik jak drzwi z filmiku kilka postów wyżej.
Ja za to serdecznie nikomu nie polecam produktów firmy Plak, no chyba ze do odpalenia auta, jako samostart.
Ale, że co?
Jak mam "psiukadłem" doprowadzić do stanu z filmiku?
Taka to ostra chemia czy nanosiłeś papierem ściernym?
Wysłany: 2020-04-26, 12:06
Zaroowski napisał/a:
GRL napisał/a:
Ja za to serdecznie nikomu nie polecam produktów firmy Plak, no chyba ze do odpalenia auta, jako samostart. Ja np. do plastików wewnątrz używam Nielsen Finesse. Niedrogi, wydajny i daje ładny nieprzesadzony efekt.
Ja plaka i innych środków tego typu używam od początku mojej przygody z motoryzacją czyli prawie 15 lat i nie zauważyłem aby środki te niszczyły plastikowe elementy w wewnątrz auta. Jedyny minus tego typu środków jest taki, że gdy będziemy chcieli taki element po pewnym czasie okleić folią czy np polakierować trzeba będzie przy nim spędzić trochę czasu w celu porządnego odtłuszczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum