Wysłany: 2020-05-09, 15:30 Dolot powietrza 165556691R
Czy ktoś z kolegów posiadających Tce90 mógłby rozwiać moje wątpliwości? Ostatnio coś stuka mi pod maską na wybojach - zacząłem szukać celując w zawieszenie, ale odkryłem przy okazji, że dolot powietrza 165556691R przy połączeniu w kierunku filtra ma luz ok. 5mm. Wewnętrzna uszczelka gumowa na połączeniu jest ale nie trzyma połączenia ciasno tylko z luzem osiowym. Czy tak ma być czy to efekt zużycia? Dźwięk, który wydaje to połączenie jest zbliżony do tego co słyszę podczas jazdy. Ponadto na zdjęciach części w internecie widzę jakby o-ring zewnętrzny albo kołnierz gumowy na łączeniu (z założenia powinien uszczelniać i tłumić drgania między elementami z tworzywa) - u mnie tego nie widzę... Ostatecznie połączenie na trytkę zlikwidowało hałasy podczas jazdy. Miałem parę wizyt u mechanika - może ktoś coś zgubił albo źle zamontował?
Ostatnio zmieniony przez sobol1976 2020-05-09, 15:32, w całości zmieniany 1 raz
Opisując wg. ryciny: Króciec łączący się z obudową filtra powietrza owinąłem kilka razy czarną taśmą izolacyjną tak by pogrubić średnicę montażu. Po założeniu rury dolotu pasuje teraz na wcisk i się nie porusza góra/dół. Trytka niepotrzebna. Stukanie pod maską ustąpiło... Prawdopodobnie ta gumowa uszczelka wewnątrz rury jednak parcieje zmienia średnicę i przestaje spełniać swoją funkcję. Nie wiem czy można ją kupić osobno.
Dzięki, tak myślałem wnioskując po ustąpieniu stukotów. Taśma izolacyjna spełniła swoje zadanie. Swoją drogą dziwne, że uszczelnienie gumowe jest sprzedawane tylko w zestawie.
Tworzywo dolotu jest u mnie w idealnym stanie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum