Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
DD2 i nowe zaślepki.
Autor Wiadomość
Obywatel MK 



Marka: Dacia
Model: Duster II Blanc Glacier
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 673
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2020-05-20, 16:39   DD2 i nowe zaślepki.

Ktoś się orientuje po co w nowych Dusterach są te zaślepki przy przycisku ochrony martwej strefy, może dojdzie jakieś nowe wyposażenie w liftingu? bo jak widać nie do panelu LPG, który dalej jest montowany jak dla obcych.

_________________
Browar domowy Mariampol
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1447
Skąd: wwa
Wysłany: 2020-05-20, 19:57   

żeby ci przypomnieć że jesteś biedakiem i w tych zaślepkach w reno jeszcze coś by było
 
Łukasz_Kuczol 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.3 TCe 150KM FAP
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Dołączył: 19 Maj 2020
Posty: 14
Skąd: Wielkopolska
Wysłany: 2020-05-20, 22:42   

U mnie jest nieco inne rozwiązanie

20200520_224146.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 214,66 KB

 
Obywatel MK 



Marka: Dacia
Model: Duster II Blanc Glacier
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Gru 2018
Posty: 673
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2020-05-21, 10:33   

Ja tę kieszonkę wykorzystuję do wkładania biletu parkingowego, przy wyjeździe jest pod ręką żeby zeskanować na bramce, a tu widzę, że jest gorsza zmiana ;-)
_________________
Browar domowy Mariampol
 
Pedros 


Marka: Dacia
Model: Duster II 4X4
Silnik: 1,6 Sce
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 11 Lut 2019
Posty: 332
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2020-05-21, 15:35   

Fruxo napisał/a:
żeby ci przypomnieć że jesteś biedakiem i w tych zaślepkach w reno jeszcze coś by było

Naprawdę jesteś aż tak zakompleksiony?
 
Fruxo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: lpg 1.6 16v
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 16 Lis 2016
Posty: 1447
Skąd: wwa
Wysłany: 2020-05-21, 18:31   

Pedros napisał/a:
Fruxo napisał/a:
żeby ci przypomnieć że jesteś biedakiem i w tych zaślepkach w reno jeszcze coś by było

Naprawdę jesteś aż tak zakompleksiony?


naprawdę jesteś tak ograniczony ?
jeździłem większością marek na rynku i każdy tak robi
takie same zaślepki są w skodach/seatach / nissanach /ładach /kiach itp

Najczęściej w tańszych markach wielkich koncernów , mają ci przypominać że auto jest budżetowe i jak nie chcesz tego widzieć trzeba kupić pełno prawny produkt.
W superbie za 150 tyś znajdzie się takie zaślepki a w golfie za 80 już nie.

Najlepszym tego przykładem była navara która ze znaczkiem renult właśnie miała takie zaślepki nie wiadomo po co mimo że to w 100% kopia navary, już nie wspominając co citanie kangurze itp
Ostatnio zmieniony przez Fruxo 2020-05-21, 18:36, w całości zmieniany 2 razy  
 
Pedros 


Marka: Dacia
Model: Duster II 4X4
Silnik: 1,6 Sce
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Dołączył: 11 Lut 2019
Posty: 332
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2020-05-21, 18:43   

Fruxo napisał/a:
jesteś tak ograniczony

mam dziwne wrażenie że wciąż piszesz o sobie...
Te zaślepki są po prostu po to by nie trzeba było za każdym razem przy dokładaniu kolejnych funkcji wymieniać całego panelu a jedynie wyłamać - wyjąć odpowiednią zaślepkę i rzeczywiście nie stosuje się ich w autach klasy premium ale tylko niektórym osobom radość daje przypinanie epitetów nabywcom budżetowych aut - w tym jak widać nawet samemu sobie (rodzaj masochizmu?). Większości nabywców to nie przeszkadza (także w krajach bogatszych niż Polska), a wręcz są zadowoleni że mogą nieraz skorzystać z takiego rozwiązania. W każdym razie niczego nie mają nikomu przypominać jak twierdzisz lecz są po prostu praktycznym rozwiązaniem, a konstruktorzy i projektanci raczej nie mieli na celu eksponowania kompleksów niektórych osób.
 
wojtek013 


Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Mar 2014
Posty: 226
Skąd: KR
Wysłany: 2020-05-21, 19:03   

Te zaślepki są bodaj tylko z LPG.
_________________
miała być Sandero Laureate tce, jest Fiesta mk7, no i Duster
 
ptakooo 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 Sce 4WD
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige
Dołączył: 02 Lip 2019
Posty: 58
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-05-21, 22:15   

Mam pomysł na wykorzystanie tych zaślepek - pod jedną można włożyć sensor bezdotykowy pilota bramy. Polecam obejrzeć:

https://youtu.be/SK6OB98ohYQ

Pilot HB_Sensor firmy Proxima - chyba sobie takie coś sprawię ;)
Ostatnio zmieniony przez ptakooo 2020-05-21, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 59 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2970
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 09:54   

Pedros napisał/a:
Większości nabywców to nie przeszkadza (także w krajach bogatszych niż Polska), a wręcz są zadowoleni że mogą nieraz skorzystać z takiego rozwiązania..

No właśnie , nie mam w Lodgy żadnej wolnego miejsca na montaż przycisku gdybym chciał coś dołożyć.
Oddajcie mi zaślepki złodzieje do mojego Premium :)
 
jammo 



Marka: Hyundai, Dacia
Model: i30, Duster2
Silnik: 1.4 MPi, 1,6 SCe
Rocznik: 2015, 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 58
Dołączył: 04 Paź 2016
Posty: 665
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2020-05-22, 13:26   

ptakooo napisał/a:
Mam pomysł na wykorzystanie tych zaślepek - pod jedną można włożyć sensor bezdotykowy pilota bramy. Polecam obejrzeć:

https://youtu.be/SK6OB98ohYQ

Pilot HB_Sensor firmy Proxima - chyba sobie takie coś sprawię ;)


Nie wiem po co zadawać sobie tyle kosztów zakupem jakiegoś sensora, skoro można to zrobić w bardziej prosty sposób za przysłowiowe grosze. Rozumiem, jak by to było urządzenie, które sprawia, że podjeżdżając do bramy samoczynnie wysyła sygnał bez dotykania czegokolwiek i otwiera bramę, ale skoro i tak trzeba trzymać na tym palec, aby uruchomić sygnał, to przecież to samo zrobi zwykły przycisk. Ja mam u siebie takie właśnie rozwiązanie, gdzie z normalnego pilota do bramy, po dolutowaniu do mikrostyku dwóch kabelków i wyprowadzeniu ich poza obudowę, podpiąłem je do zwykłego przycisku. Na umiejscowienie przycisku, wykorzystałem w swoim Dusterku otwór z zaślepką , służący do montażu pokrętła zmiany napędów, natomiast sam pilot jest umieszczony pod podsufitką nad lusterkiem wewnętrznym kabiny i działa już z odległości około 50 m od bramy. Podjeżdżając do posesji wciskam po prostu guzik i brama mi się już otwiera..Przycisk można sobie zamontować w dowolnym miejscu pod ręką czyli jak kto woli.
Jeszcze jedna kwestia dotycząca tych systemów do otwierania bram np. poprzez mrugnięcie światłami lub przycisk. Trzeba się dobrze popytać, bo z tego co wiem, nie wszystkie centrale bramowe działają na tych samych częstotliwościach i są kontatybilne z tymi urządzeniami. Ponadto jak wiadomo, oprócz nadajnika w aucie musi też być odbiornik dołożony do centrali i zakodowany i tu właśnie pojawiają się problemy. Ja jak się pytałem u producenta o takie coś, to okazało się, że z moją centralą to nie podejdzie, chodzi oczywiście o ten odbiornik, który trzeba by zakodować, aby współpracował z moją centrala bramową.

20190812_140936.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 70,65 KB

Ostatnio zmieniony przez jammo 2020-05-22, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
toka93 


Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway FL
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1058
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-05-22, 19:47   

DrOzda napisał/a:
Pedros napisał/a:
Większości nabywców to nie przeszkadza (także w krajach bogatszych niż Polska), a wręcz są zadowoleni że mogą nieraz skorzystać z takiego rozwiązania..

No właśnie , nie mam w Lodgy żadnej wolnego miejsca na montaż przycisku gdybym chciał coś dołożyć.
Oddajcie mi zaślepki złodzieje do mojego Premium :)
\

Tzw. full opcja :D Też w dokerze miałem wszystkie możliwe przyciski, a jednak dalej było biednie :P
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych
 
nowy 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wiek: 75
Dołączył: 03 Lut 2020
Posty: 100
Skąd: z wioski

Wysłany: 2020-05-24, 06:25   

U mnie w Loganie też ich brakuje i salon cokolwiek mi dokładał to umieszczał włączniki gdzie popadnie
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 59 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2970
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-24, 13:28   

toka93 napisał/a:


Tzw. full opcja :D Też w dokerze miałem wszystkie możliwe przyciski, a jednak dalej było biednie :P


No tak full opcja czyli czujniki parkowania i esp :)
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne