Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Hak do Dustera
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 340 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16430
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-26, 01:26   

brzuch0 napisał/a:
Jak sprawdzić czy instalator zamontował wiązkę dedykowaną , a nie uniwersalną ?

Dedykowana wyposażona jest we wtyczki, które wpina się pomiędzy standardowe wiązki a lampy - http://www.tech-accessoir...ocument_id=4651 - natomiast kable w uniwersalnych kończą się gołymi przewodami, które trzeba jakoś dołączyć do przewodów auta (np lutując lub szybkozłączkami).

Wystarczy zatem zobaczyć jak wygląda podłączenie lamp tylnych.
 
Vodun 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.2tce
Rocznik: 2017
Wersja: Black Shadow
Dołączył: 12 Paź 2019
Posty: 1
Skąd: Zawiercie
Wysłany: 2019-10-12, 18:56   

Witam,
Czy ma ktoś rozpiske kolorkow kabli tylnej palmy?
Oraz w instrukcji montażu mojego haka jest napisane, że trzeba podłączyć się pod akumulator i dac 15a zabezpieczenie. Czy ktoś z was ciągnął kabel aż do akumulatora?
Ostatnio zmieniony przez Vodun 2019-10-12, 18:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomekh086 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Dołączył: 02 Maj 2018
Posty: 28
Skąd: Kobylnica
Wysłany: 2020-05-22, 19:51   

Wczoraj zamontowano mi hak holowniczy + wiązka 13PIN z modułem. Montaż W ASO (jakoś montażu tragiczna, będę reklamować) ale chodzi mi o coś innego.
Wiązka jaką mam to: 8201716947.

Byłem przekonany, że jak się wybiera wiązkę z modułem to czujniki cofania będą się automatycznie wyłączać niestety tak się nie dzieje:(
Czy istnieją moduły, do DD PH2 które w taki sposób działają?
_________________

 
toka93 


Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway FL
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1038
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-05-22, 19:58   

Ale w sensie, że jak jest hak to piszczą, czy jak jest coś wpięte to piszczą?
W dokkerze miałem fabryczny hak, gdzie kula idealnie zasłaniała środkowy czujnik i "przyuczało" się i nie piszczała jak była sama kula, jak coś było zapięte to piszczało.
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 20:07   

tomekh086 napisał/a:
Czy istnieją moduły, do DD PH2 które w taki sposób działają?

Nie słyszałem , ale po to masz wyłącznik piszczałek - ręczny.
Nie oczekuj aż takiego automatu od Dacii
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 59 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2975
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 20:30   

W większości modułów jest dodatkowy kabelek który wystarczy wpiąć w wiązkę czujników i wtedy włożenie wtyczki automatycznie dezaktywuje czujniki.
 
tomekh086 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Dołączył: 02 Maj 2018
Posty: 28
Skąd: Kobylnica
Wysłany: 2020-05-22, 22:38   

jas_pik napisał/a:
tomekh086 napisał/a:
Czy istnieją moduły, do DD PH2 które w taki sposób działają?

Nie słyszałem , ale po to masz wyłącznik piszczałek - ręczny.
Nie oczekuj aż takiego automatu od Dacii


DrOzda napisał/a:
W większości modułów jest dodatkowy kabelek który wystarczy wpiąć w wiązkę czujników i wtedy włożenie wtyczki automatycznie dezaktywuje czujniki.


Trochę sprzeczne te komentarze :-P Mam rozumieć, że wiązka z modułem, montowana w ASO należy do mniejszości??
_________________

 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 59 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2975
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-22, 22:51   

Zależy co Ci tam wsadzili, taki przykładowy moduł obsługuje deaktywację czujników:

http://autohak.com.pl/upl...l1317368411.pdf

Odcinasz masę czujników wpinając ją do złącza modułu. Gdy jest wpięte złącze przyczepy masa nie jest podawana.

Znalazłem oryginalny schemat:
http://www.tech-accessoir...ocument_id=5234
i niestety oryginalny moduł nie ma obsługi wyłączenia czujników - w instrukcji każą wyłączać je guzikiem.
Ale nic straconego wystarczy dołożyć przekaźnik sterowany napięciem podawanym z modułu (pin 9 albo 10 powinien podawać napięcie tylko przy wpiętej przyczepie) gdy wykryte będzie włożenie wtyczki i w prosty sposób odcinać masę do czujników.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2020-05-22, 23:10, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-23, 00:09   

tomekh086 napisał/a:

Trochę sprzeczne te komentarze :-P Mam rozumieć, że wiązka z modułem, montowana w ASO należy do mniejszości??

Komentarz nie są sprzeczne.
Jeśli ktoś montuje w ASO otrzymuje standardowy moduł produkcji Renault który nie ma takiej funkcjonalności.
Jeśli montujesz hak poza ASO ( co skutkuje tym że masz produkt lepszy i sporo tańszy) i będzie stosowany moduł tzw uniwersalny to uzyskasz funkcjonalność jakiej nie ma fabryka .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
tommylee1 


Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 SCE LPG
Silnik: 1,6
Dołączył: 21 Lut 2019
Posty: 199
Skąd: Łódź
Wysłany: 2020-05-23, 11:42   

A czy ktoś z osób posiadających hak w z gniazdem 13 pin, posiada również podłączone ładowanie akumulatorów przyczepy w czasie jazdy?

Jeżeli tak, to czy zrobiona Wam to razem w czasie montażu oryginalnej instalacji a ASO, czy zrobiliście to poza ASO?
 
tomekh086 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Dołączył: 02 Maj 2018
Posty: 28
Skąd: Kobylnica
Wysłany: 2020-05-23, 22:11   

DrOzda dzięki za pomysły. Do przetestowania we wrześniu gdy się leasing na auto skończy:)

Cytat:
Jeśli ktoś montuje w ASO otrzymuje standardowy moduł produkcji Renault który nie ma takiej funkcjonalności.
Jeśli montujesz hak poza ASO ( co skutkuje tym że masz produkt lepszy i sporo tańszy) i będzie stosowany moduł tzw uniwersalny to uzyskasz funkcjonalność jakiej nie ma fabryka .


No cóż niestety leasing dyktuje warunki i musiałem mieć absolutną pewność, ze nie stracę gwarancji. Wiem, że teoretycznie montując wszystko samemu gwarancji nie tracę ale praktycznie to różnie bywa z przestrzeganiem przepisów.

Pytanie z innej beczki. Czy z taką wtyczką od przyczepy mogę bezpiecznie brodzić w wodzie?
_________________

Ostatnio zmieniony przez tomekh086 2020-05-23, 22:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-23, 22:19   

Masz dyrektywę UE która pozwala Ci na serwisowanie i montaż elementów nie tylko w ASO ale w każdym innym warsztacie bez utraty gwarancji.
Oczywiście dodawany element ( hak) musi spełniać odpowiednie normy i mieć homologację.
Możesz zażyczyć sobie aby np ASO zamontowało hak jaki Ty sobie wybierzesz . W tym momencie polecam haki Galia ( sprzedaje je Steelcar) . Osobiście gdy montowałem u nich hak automatyczny przyjechał po odbiór takich haków jeden z dealerów ze Szczecina który zpakował kilkdziesiąt takich haków . Rozmawiałem z kierocą który przyjechał po odbiór. To Aso ze Szczecina miało duże zamówienie od niemieckiego kontahenta który zażyczył sobie instalację taich właśnie haków w Daciach które były przeznaczone dla klienta z Niemiec.. Te automatyczne haki mają jedną niezaprzeczaną zaetę - są w całości ocynkowane a cena wersji automatycznej w Steelcar jest niższa niż standard w Dacjii .
Nie wiem skąd wszyscy maja jakieś obawy zwięązane z utrata gwarancji?
Prędzej utracisz gwarancję poprzez wjazd samochodem do wody :)
Czy to jest jasne?
Gniazda i wtyki nie są odporne na zanurzenie w wodzie ( nie maja odpowiedniego IP XX)
ale jeśli nie zamoczysz instalacji w samochodzie to nic się nie stanie .
Inaczej byłby zakaz jazdy z przyczepą w deszczu , prawda?
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2020-05-23, 22:26, w całości zmieniany 1 raz  
 
Dardus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4 / Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi / 1,5 Blue dCi
Rocznik: 2010 / 2020
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Lut 2015
Posty: 255
Skąd: okol. Częstochowy
Wysłany: 2020-05-23, 22:27   

tomekh086 napisał/a:
Wczoraj zamontowano mi hak holowniczy + wiązka 13PIN z modułem. Montaż W ASO (jakoś montażu tragiczna, będę reklamować) ale chodzi mi o coś innego.
Wiązka jaką mam to: 8201716947.

Byłem przekonany, że jak się wybiera wiązkę z modułem to czujniki cofania będą się automatycznie wyłączać niestety tak się nie dzieje:(
Czy istnieją moduły, do DD PH2 które w taki sposób działają?


Na czym polega ten tragiczny montaż.
Oryginalna dedykowana wiązka wpinana jest w instalację samochodu za pomocą kostek, bez potrzeby lutowania lub spinana pojedynczych przewodów.
W ubiegłym tygodniu montowałem kompletny hak wiązka 13 pin, plus dodatkowa wiązka do ładowania akumulatora i stały plus w przyczepie.
Czy mi automatycznie odcina czujniki to nie sprawdzałem, ale jeśli może wyć to tylko po spięciu z przyczepą, poza tym wszystko działa dobrze. W Dusterze jest wyłącznik dezaktywujący ten układ, więc się tym nie przejmuję.

Czy ASO zajmuje sie dodatkowymi wiązkami tego nie wiem, pewnie za dodatkową opłatą - może, jest to dodatkowy czas. Mianowicie trzeba ciągnąc trzy przewody bezpośrednio od akumulatora, a wiąże się to z demontażem osłony nadkola i przejścia przez gródź.

Prawidłowo wykonana instalacja nie ma wpływu nawet na całkowite zalanie wodą, jedynie można uszkodzić ją mechanicznie.

mam coś takiego
https://allegro.pl/oferta/hak-holowniczy-dacia-duster-2wd-4wd-od-13-dedyk-7875834132?item=7875834132

https://allegro.pl/oferta/opcja-ladowanie-akumulatora-i-staly-plus-8374615865
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 63 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3740
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-23, 22:34   

A nie lepiej i taniej było zamówić właśnie z SteelCar ?

Ja zamontowałem taki
https://steelcar.com.pl/produkt/dacia-duster-19/
Czyli automat w cenie zwykłego .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Dardus 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4 / Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi / 1,5 Blue dCi
Rocznik: 2010 / 2020
Wersja: Prestige
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Lut 2015
Posty: 255
Skąd: okol. Częstochowy
Wysłany: 2020-05-24, 13:40   

Jakoś nie mam przekonania do pół automatów, a do automatów to już całkowicie, to tylko wygoda. Słyszałem różne opinie na kempingach od użytkowników tego wynalazku, a mój Duster jeździ w różnych warunkach, czasami nawet offroadowych. :mrgreen:
Z reguły jest tak że jak szybko potrzebujesz to coś nie zaskoczy, bo zostało czymś zanieczyszczone, skorodowało albo nie można znaleźć kuli. :oops:
Haki Galia jak i Steinhofa, są to firmy renomowane, właśnie ten drugi mam zamontowany w poprzedniku i sprawuje się całkiem dobrze, a czasami jest obciążany na maxa.
Z wyborem nie było łatwo, mój posiada AD-blue i ciężko było znaleźć odpowiedni hak, a jest różnica w profilu jego belki, co w porównaniu do zwykłego Dustera bez tego systemu.
Druga sprawa, interesowała mnie wyłącznie dedykowana wiązka 13 pin do Dustera powyżej 2018r i jeszcze dodatkowe zasilanie przyczepy, jak w moim linku powyżej.
Tylko ta firma oferowała moje warunki, cenę wygórowała właśnie ta oryginalna wiązka zakończona kostkami. Ponieważ wszystko montowałem samodzielnie, więc wiązkę chciałem mieć właśnie dedykowaną, żeby później nie było zgrzytów z ASO że im przecinałem lub uszkodziłem instalację. Jeśli by nie było gwarancji to brał bym uniwersalną i też było by ok.
 
tomekh086 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Dołączył: 02 Maj 2018
Posty: 28
Skąd: Kobylnica
Wysłany: 2020-05-27, 19:37   

Dardus napisał/a:


Na czym polega ten tragiczny montaż.
Oryginalna dedykowana wiązka wpinana jest w instalację samochodu za pomocą kostek, bez potrzeby lutowania lub spinana pojedynczych przewodów.


Poniżej link posta ze zdjęciami i skróconym opisem co poszło nie tak przy montażu.
http://www.daciaklub.pl/f...1808186#1808186
_________________

Ostatnio zmieniony przez tomekh086 2020-05-27, 19:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
tomekh086 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Dołączył: 02 Maj 2018
Posty: 28
Skąd: Kobylnica
Wysłany: 2020-05-28, 17:50   

Czy trzeba zwrócić na coś uwagę kupując przejściówkę 7/13 pin??
_________________

 
Dracid 


Marka: Dacia
Model: Lodgy + Duster
Silnik: 1.6 SCe Laureate 7 os. + 1.5 dCi 4x2 Prestige
Rocznik: 2017 + 2018
Pomógł: 4 razy
Wiek: 36
Dołączył: 17 Maj 2017
Posty: 292
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2020-05-28, 18:21   

tomekh086 napisał/a:
Czy trzeba zwrócić na coś uwagę kupując przejściówkę 7/13 pin??


Na nic nie trzeba.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne